Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Problem z zamianą litery partycji systemowej (https://forum.cdrinfo.pl/f113/problem-zamiana-litery-partycji-systemowej-84654/)

WODZU1972 07.01.2010 05:58

Problem z zamianą litery partycji systemowej
 
Witam mam taki problem otóż działałem jakiś czas na systemie Windows 7 Ultimate 64 bit ale oprogramowanie do montażu filmów nie chciało na nim działać i zmusiło mnie to do powrotu na stary system Windows XP Home Edition logiczne 32 bitowy.Jednakże po postawieniu systemu pozmieniały mi się całkowicie litery partycji i np.system mam na partycji F zamiast C gdy próbowałem to zmienić za pomocą wejścia w START , PANEL STEROWANIA , WYDAJNOŚĆ I KONSERWACJA , NARZĘDZIA ADMINISTRACYJNE , ZARZĄDZANIE KOMPUTEREM , ZARZĄDZANIE DYSKAMI mam Dysk 0 Podstawowy 232,87GB gdzie powinna być partycja C , D , E a drugi to Dysk 1 Podstawowy 186,31GB gdzie powinna być partycja F , G , trzeci dysk jest jako Dysk 2 Podstawowy 698,63GB jest to dysk przenośny firmy Seagate pod wejście usb całość pojemności powinien wynosić 750GB wcześniejsze czyli Dysk 0 mieć powinien 250GB a Dysk 1 200GB teraz na dysku 232,87GB są partycje o literach F , C , G gdzie na F pisze dodatkowo Zdrowy (Rozruch) C pisze Zdrowy (System) a na D pisze Zdrowy (Aktywna) reszta pisze tylko Zdrowy jak te wszystkie litery według własnego uznania poustawiać gdy próbuję zmienić literę systemową C w funkcji Zarządzanie komputerem wówczas ukazuje mi się info System Windows nie może zmodyfikować litery dysku woluminu systemowego lub rozruchowego jak tego dokonać???Chciałbym jeszcze przy literach D i F usunąć nazwy typu Zdrowy (Aktywna) oraz Zdrowy (Rozruch) a pozostawić tylko przy partycji C czyli systemowej Zdrowy (System) resztę partycji wszystko pokazuje mi Zdrowy będę ogromnie wdzięczny za pomoc jak tego dokonać.Już próbowałem w rejestrze systemowym z tego oto opisu http://support.microsoft.com/kb/223188/pl jednakże z negatywnym skutkiem u mnie to niedziała mimo stosowania się do podanych instrukcji w artykule.

Bródka 07.01.2010 08:50

Nie zmienisz litery partycji systemowej na systemie ktory ja uzywa, a zdrowy rozruch oznacza ze bez tej partycji system ci nie wstanie, nie wiem co ty pomieszałeś ale najlepiej wgrac od nowa system tworzac nowe partycje, a poprzedni windows skasowales czy wgrales od razu xp ?

P.S. Jest tez windows xp 64bit

prometeusz 07.01.2010 09:11

Wodzu troche pokreciles jak instalowales winde:)
Skoro pierwszy dysk FCG znaczy to ze pierwsza partycje masz logiczna druga fizyczna , trzecia ciezko powiedziec:szczerb:
Wejdz najlepiej Acronisem czy innym narzedziem dyskowym do partycji przy bootowaniu.
Zmien pierwszy dysk logiczny na fizyczny ( jesli nie robisz tego PM nie musisz sie obawiac ze cokolwiek sie stanie)
Po restarcie jeszcze raz uruchom Acronisa i sprawdz czy litery sa jak nalezy - teraz musza byc.
No i teraz najwazniejsze czy winda to kupi. Powinna, ja z tym nigdy nie mialem problemow

joujoujou 07.01.2010 11:41

Jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się, żeby po zmianie litery partycji systemowej winda wstała. :nieee:

Format tak czy inaczej nieunikniony. :]

pali 07.01.2010 11:54

Wodzu, zanim odpalisz instalatora windows poodpinaj z komputera dyski USB, peny, karty pamięci a także sam czytnik kart pamięci, nawet pusty.

WODZU1972 07.01.2010 14:28

Do Bródka nie wgrywałem odrazu systemu tylko najpierw zrobiłem formata niby to była partycja C ponieważ miała właśnie niecałe 60GB po tym się kapnąłem i jak przy stawianiu systemu XP Home Edytion zapytał w pewnym momencie czy zrobić szybkiego formata , normalnego formata czy pozostawić bez zmian tu już nie pamiętam całej kwestii co pisało zrobiłem normalnego formata całej partycji C i po wgraniu i postawieniu systemu takie chocki-klocki mi się porobiły zamiast system na partycji C miał być to jest na F i reszta też się pochrzaniła.Mogę wgrać nowy system od nowa nie stanowi to problemu ale codo tworzenia nowych partycji czy nie stracę danych z tych wszystkich partycji hmmm.....bo trochę tego w końcu jest a niechciałbym ważnych dla mnie żeczy stracić.


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:37.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.