Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   przegrywanie płyt winylowych (https://forum.cdrinfo.pl/f2/przegrywanie-plyt-winylowych-8467/)

Banana Coctail 01.09.2010 23:33

jtysz klikasz na te 4 linki do zipow i masz.
Temat z elektrody.

Wg tego co wyczytalem w specyfikacji gramofonu potrzebne jest cos z wejsciem AUX (wzmacniacz zwykly [nie potrzebuje owego przedwzmacniacza RIAA gdyz ten Pioneer go ma]/mikser) i podlaczenie tego urzadzenia do wejscia line-in (lub cyfrowego jak jest taka mozliwosc) w komputerze. Ostatecznie bezposrednio gramofon do line-in przejciowka RCA (chincha czerwony-biały)->TRS (minijack stereo). {Jak dobrze widzialem sa 'widelki' czyli uziemienie-nie zapomnij o nim, inaczej nie bedzie dalo sie niczego sluchac, w ekstremalnych wypadach moze byc kaloryfer} Zgrac np w audacity lub adobe audition (do WAVE oczywiscie), usunac przerwy, ew. dopasowac brzmienie do potrzeb (pewnie sa wtyczki do tego drugiego programu [programu adobe szukaj na filestube.com]), nagrac na kompakt jako Audio CD a wynikowe pliki na FLAC (http://flac.sourceforge.net/download.html i http://members.home.nl/w.speek/multi.htm).
Wazne beda: jakosc kabli, wzmacniacza, wkladki z igla i karty muzycznej oraz samych nagran.

jtysz 01.09.2010 16:48

prośba o skany na adres jtysz@wp.pl

Cytat:

Napisany przez ZiP (Post 38071)
CHIP 4/99, s.196 ("Ocalić od zapomnienia") - tam jest szczegółowo opisane podłączenie sprzętu, obróbka dźwięku, a także nagranie go na CD. Jakby kogoś to interesowało, to mogę zamieścić skany (razem 4 strony).

Witam.
Będę wdzięczny za te skany.
Janusz

jtysz 01.09.2010 16:30

przedwzmacniacz

Wedlug mnie i chyba wszystkich co maja co nieco pojecia o akustyce tylko przedwzmacniacz z charakterystyka RIAA jest w stanie odtwozyc orginalne pasmo. Co do "trybu live" to przed zapisem plyty gramofonowej dzwiek jest pozbawiany niskich skladowych (basow) wg tej nieszczesnei charakterystyki RIAA a przedwzmacniacz ma za zadanie odwrocenie wprowadzonych zmian po to abysmy mogli cieszyc sie wspanialym brzmieniem vinylu[/QUOTE]

Witam.
1. Pytanie jest ,może naiwne, ale jestem całkiem zielony w tej materii, dlatego wolę je zadać, prosząc o wyrozumiałość : czy tego wzmacniacza używa się przy zgrywaniu winylu z gramofonu na CD, czy przy odtwarzaniu nagranej na CD płyty ?

2. Może orientujesz się czy jest możliwe, że gramofon ma fabrycznie zamontowane to urządzenie, na przykład : Pioneer PL 990 (full automatic stereo), którego kupiłem właśnie w celu przegrania winyli ( głównie z muzyką klasyczną, gdzie jakość dźwięku ma podstawowy walor).
Będę wdzięczny za fachową informację.
Pozdrawiam
Janusz

paput2000 28.06.2002 14:38

Co do podłączenia gramowonu należy zwrócić uwagę czy gramofon posiada wkładkę piezzoelektryczną czy magnetyczną.
Wkładki piezzoelektryczne posiadały (ją) tanie gramofony sprzedawane na ogół razem z głośnikami, posiadające własny wzmacniacz.
Wkładkę magnetyczną posiadają gramofony z "wyższej półki" nie posiadające wzmacniacza i przeznaczone do podłączenia do gniazda wzmacniacza lub przedzwmacniacza wyposarzonego w odpowiedni układ korygujący impedancję.
W przypadku gramofonów z wkłaką magnetyczną podłączenie do karty musi się odbyć poprzez wzmacniacz lub przedwzmacniacz, w innym przypadku sygnał nie będzie widoczny dla wejścia karty muzycznej.
Nie polecam używania gramofonów z wkładką piezzoelektryczną, pomimo możliwości bezpośredniego podłączenia do karty nie zapewniają one dobrej jakości odtwarzanego a zarazem nagrywanego utworu.
Ja osobiście używam CoolEdit Pro. Jest z tym trochę zabawy.
Rzeczą najważniejszą jest zlikwidowanie trzasków. Można CoolEdit posiada do tego dwa narzędzia. Niestety nie mam w tej chwili możliwości odpalenia programu, więc pokrótko. Jednym z nich jest specjalny modół służący do reanimacji nagrań z płyt winilowych (analiza i usunięcie szumu oraz korekcja dynamiki), drugim narzędziem jest sam modół analizy, wyodrębnienia i usunięcia szumu. Ja osobiście na wstępie używam drugiej metody gdzie nagranie zrzucamy z gramofonu w ten sposób aby z początku lub końcu utworu nagrać kilkusekundową ciszę występującą na poczatku, końcu płyty lub pomiędzy utworami.
Ta cisza potrzebna jest aby program mógł zarejestrować sekwencyjnie powtarzajace się trzaski i szumy starej płyty (analiza szumu) następnie zniekształcenia te możemy za pomocą innej opcji dynamicznie usunąć z toru nagrania. Gdy pozbędziemy się zniekształceń to możemy "uszlachetniać" nagrany utwór z pomocą wielu innych dostępnych w CoolEdicie narzędzi takich jak filtry, korektor lub procesor dźwięku ingerując w charakterystykę częstotliwościową utworu.
Niestety w przypadku płyt wydawanych w Polsce w latach 80-tych, gdzie jakość samego nagrania był kiepski nie oczekujmy iż "tuningowane" nagranie będzię miało super jakość, ale na pewno będzię dużo lepszej jakości, a co najważniejsze prawie idealnie pozbawione trzasków i szumu. Niestety na to potrzeba czasu.

bgn 28.06.2002 13:06

jesli pamietasz chatke puchatka - to wyslij do mnie maila
na adres w profilu, moze odslonie troche bardziej oczy - kto wie:)

advocatus 28.06.2002 12:36

Cytat:

bgn napisa***322;(a)
Kolego prawniku.
A po co ci skany. Przypnij wyjscie gramofonu do karty muzycznej ( wejscie IN) komputera i po klopocie. Technicznie nie jest to trudne, natomiast doprowadzenie do odpowiedniej jakosci zgranego z winyla traku jest czasochlonne i wymaga sporej toleracji otoczenia ( bo w koncu trzeba to odsluchac ), albo niezlych sluchawek przy braku toleracji otoczenia.
Zacznij od w miare dobrych winyli, pocztowki ( wiem co to jest, chociaz nie wiem czy wiesz, ze we Wroclawiu pierwsze pojawily sie w tzw. Chatce Puchatka) zostaw na potem, jak nabierzesz wprawy, bo jest to fatalny nosnik i w dodatku mono.Nagrania te mozna "przyblizyc " do niby stereo, ale to na potem, jak juz opanujesz podstawy
No i do roboty.
PS. Marne to , ale zamiast audiogalaxy mozesz sprobowac WinMX, lub Kazy - ale zlotego pierscionka w wyk.Hanny Rek tam nie znajdziesz

Witaj
doskonale pamiętam Chatkę Puchatka na Kiełbaśniczej obok była kawiarnia Alibaba i przystanek "siódemki". Co do Kazy to faktycznie można było czasem coś trafić ale pobieranie było zawsze fatalne.
Audiogalaxy było niemalże doskonałe. Dla informacji trafiłem na program pod nazwą SINGULATOR a jego spolszczenie na www.polskie.wersje.prv.pl ale to prościutki programik. No i brak pomocy.Będę się odzywał w miarę kolejnych lekcji własnych.
Pozdrawiam wszystkich. Jak kto co wie to piszcie, chętnie skorzystam z nauk.

bgn 28.06.2002 10:48

a jak nie masz - to co. Lecisz kupic, zeby pare winyli przegrac.
Dlatego pisalem, ze nie upieram sie

cdfreeak 28.06.2002 10:34

Mysle ze nie tedy droga

Cytat:

bgn napisa***322;(a)

to sa sprawy do obrobki i te tzw.syki jak je nazywasz mozna usunac pozniej, korzystajac z odpowiedniego oprogramowania.Uzywanie korektora dzwieku podczas zgrywania niesie za soba niebezpieczenstwo znacznego odstepstwa od oryginalu ( zreszta co tu daleko szukac - posluchaj jak spiewaja niektorzy ludzie w "trybie live", a jak to samo slychac na krazkach). Reasumujac, ja wole robic korekcje juz zgranego z winyla, czy tasmy traku, gdyz uwazam, ze wszelkie tzw. domowe sprzety korekcje robia na ucho wlasciciela krecacego galkami.
Ale sie nie upieram, co mi tam

Bez urazy panowie ale gratuluje sluchu jezeli na cool edit lub podobnych edytorach dzwieku jestescie w stanie przywrocic orginalna charakterystyke czestotliwosci. Wedlug mnie i czyba wszystkich co maja co nieco pojecia o akustyce tylko przedwzmacniacz z charakterystyka RIAA jest w stanie odtwozyc orginalne pasmo. Co do "trybu live" to przed zapisem plyty gramofonowej dzwiek jest pozbawiany niskich skladowych (basow) wg tej nieszczesnei charakterystyki RIAA a przedwzmacniacz ma za zadanie odwrocenie wprowadzonych zmian po to abysmy mogli cieszyc sie wspanialym brzmieniem vinylu

bgn 28.06.2002 10:02

Kolego prawniku.
A po co ci skany. Przypnij wyjscie gramofonu do karty muzycznej ( wejscie IN) komputera i po klopocie. Technicznie nie jest to trudne, natomiast doprowadzenie do odpowiedniej jakosci zgranego z winyla traku jest czasochlonne i wymaga sporej toleracji otoczenia ( bo w koncu trzeba to odsluchac ), albo niezlych sluchawek przy braku toleracji otoczenia.
Zacznij od w miare dobrych winyli, pocztowki ( wiem co to jest, chociaz nie wiem czy wiesz, ze we Wroclawiu pierwsze pojawily sie w tzw. Chatce Puchatka) zostaw na potem, jak nabierzesz wprawy, bo jest to fatalny nosnik i w dodatku mono.Nagrania te mozna "przyblizyc " do niby stereo, ale to na potem, jak juz opanujesz podstawy
No i do roboty.
PS. Marne to , ale zamiast audiogalaxy mozesz sprobowac WinMX, lub Kazy - ale zlotego pierscionka w wyk.Hanny Rek tam nie znajdziesz

ZiP 27.06.2002 19:38

Ilość załączników: 1
4

Niestety, nie mogłem spakować wszystkiego do jednego załącznika, ponieważ nie chciał mi się załadować plik 1 MB. W zamian - 4 strony w oddzielnych plikach.

ZiP 27.06.2002 19:36

3

ZiP 27.06.2002 19:35

2

ZiP 27.06.2002 19:34

1

advocatus 27.06.2002 19:31

Cytat:

zolw_ napisa***322;(a)
Witam
Też mam problemy z przegrywaniem płyt winylowych na CD.
Oczywiście mogę podłączyć gramofon do wejścia karty dźwiękowej. Działa to nawet sprawnie, tylko dźwięk jest mocno zniekształcony - przesunięty w stronę wysokich tonów. Dlatego spróbowałem podłączyć gramofon do wzmacniacza a wzmacniacz do karty dźwiękowej. I właśnie tutaj są największe problemy. Sygnał ze wzmacniacza nie dociera do karty. Czemu, tego nie wiem. Próbowałem na 2 komputerach. Próbowałem również brać syglał z gniazda słuchawkowego i innymi kablami dprowadzać go do karty dźwiękowej (ostrożnie z amplitudą syglału) i ... znów kicha. Sygnał sest bardzo słaby i zaszumiony. Wreszcie ściągnąlem utwory znajdujące się na płytach a AudioGalaxy. Niestety, sposób przestał działać i póki nie powstanie jakaś naprawdę dobra alternatywa dla AG, nie widzę sposobu rozwiązania problemu. A może Wy coś doradzicie?
Pozdrawiam
Zolw_

Co9 do Audiogalaxy - rzeczywiście był to znakomity program, ale BYŁ. Jednakże i tam nie było tego co mam na swoich winylach. A zbieram nietsety tylko polskie utwory. Mam sporo dwójek, czwórek i nawet pocztówek. Pewnie wielu z Was nie wie co to takiego, ale były takie płyty.Czekam na jakieś inne Audiogalaxy
Pozdrawiam
advocatus

advocatus 27.06.2002 16:10

Cytat:

ZiP napisa***322;(a)
CHIP 4/99, s.196 ("Ocalić od zapomnienia") - tam jest szczegółowo opisane podłączenie sprzętu, obróbka dźwięku, a także nagranie go na CD. Jakby kogoś to interesowało, to mogę zamieścić skany (razem 4 strony).
Będę zobowiązany za podesłanie mi tych skanów - advocatus_veritas@interia.pl
Dziękuję
Ryszard Jerzy Klamecki z Wrocławia

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:52.