![]() |
jtysz klikasz na te 4 linki do zipow i masz.
Temat z elektrody. Wg tego co wyczytalem w specyfikacji gramofonu potrzebne jest cos z wejsciem AUX (wzmacniacz zwykly [nie potrzebuje owego przedwzmacniacza RIAA gdyz ten Pioneer go ma]/mikser) i podlaczenie tego urzadzenia do wejscia line-in (lub cyfrowego jak jest taka mozliwosc) w komputerze. Ostatecznie bezposrednio gramofon do line-in przejciowka RCA (chincha czerwony-biały)->TRS (minijack stereo). {Jak dobrze widzialem sa 'widelki' czyli uziemienie-nie zapomnij o nim, inaczej nie bedzie dalo sie niczego sluchac, w ekstremalnych wypadach moze byc kaloryfer} Zgrac np w audacity lub adobe audition (do WAVE oczywiscie), usunac przerwy, ew. dopasowac brzmienie do potrzeb (pewnie sa wtyczki do tego drugiego programu [programu adobe szukaj na filestube.com]), nagrac na kompakt jako Audio CD a wynikowe pliki na FLAC (http://flac.sourceforge.net/download.html i http://members.home.nl/w.speek/multi.htm). Wazne beda: jakosc kabli, wzmacniacza, wkladki z igla i karty muzycznej oraz samych nagran. |
prośba o skany na adres jtysz@wp.pl
Cytat:
Będę wdzięczny za te skany. Janusz |
przedwzmacniacz
Wedlug mnie i chyba wszystkich co maja co nieco pojecia o akustyce tylko przedwzmacniacz z charakterystyka RIAA jest w stanie odtwozyc orginalne pasmo. Co do "trybu live" to przed zapisem plyty gramofonowej dzwiek jest pozbawiany niskich skladowych (basow) wg tej nieszczesnei charakterystyki RIAA a przedwzmacniacz ma za zadanie odwrocenie wprowadzonych zmian po to abysmy mogli cieszyc sie wspanialym brzmieniem vinylu[/QUOTE]
Witam. 1. Pytanie jest ,może naiwne, ale jestem całkiem zielony w tej materii, dlatego wolę je zadać, prosząc o wyrozumiałość : czy tego wzmacniacza używa się przy zgrywaniu winylu z gramofonu na CD, czy przy odtwarzaniu nagranej na CD płyty ? 2. Może orientujesz się czy jest możliwe, że gramofon ma fabrycznie zamontowane to urządzenie, na przykład : Pioneer PL 990 (full automatic stereo), którego kupiłem właśnie w celu przegrania winyli ( głównie z muzyką klasyczną, gdzie jakość dźwięku ma podstawowy walor). Będę wdzięczny za fachową informację. Pozdrawiam Janusz |
Co do podłączenia gramowonu należy zwrócić uwagę czy gramofon posiada wkładkę piezzoelektryczną czy magnetyczną.
Wkładki piezzoelektryczne posiadały (ją) tanie gramofony sprzedawane na ogół razem z głośnikami, posiadające własny wzmacniacz. Wkładkę magnetyczną posiadają gramofony z "wyższej półki" nie posiadające wzmacniacza i przeznaczone do podłączenia do gniazda wzmacniacza lub przedzwmacniacza wyposarzonego w odpowiedni układ korygujący impedancję. W przypadku gramofonów z wkłaką magnetyczną podłączenie do karty musi się odbyć poprzez wzmacniacz lub przedwzmacniacz, w innym przypadku sygnał nie będzie widoczny dla wejścia karty muzycznej. Nie polecam używania gramofonów z wkładką piezzoelektryczną, pomimo możliwości bezpośredniego podłączenia do karty nie zapewniają one dobrej jakości odtwarzanego a zarazem nagrywanego utworu. Ja osobiście używam CoolEdit Pro. Jest z tym trochę zabawy. Rzeczą najważniejszą jest zlikwidowanie trzasków. Można CoolEdit posiada do tego dwa narzędzia. Niestety nie mam w tej chwili możliwości odpalenia programu, więc pokrótko. Jednym z nich jest specjalny modół służący do reanimacji nagrań z płyt winilowych (analiza i usunięcie szumu oraz korekcja dynamiki), drugim narzędziem jest sam modół analizy, wyodrębnienia i usunięcia szumu. Ja osobiście na wstępie używam drugiej metody gdzie nagranie zrzucamy z gramofonu w ten sposób aby z początku lub końcu utworu nagrać kilkusekundową ciszę występującą na poczatku, końcu płyty lub pomiędzy utworami. Ta cisza potrzebna jest aby program mógł zarejestrować sekwencyjnie powtarzajace się trzaski i szumy starej płyty (analiza szumu) następnie zniekształcenia te możemy za pomocą innej opcji dynamicznie usunąć z toru nagrania. Gdy pozbędziemy się zniekształceń to możemy "uszlachetniać" nagrany utwór z pomocą wielu innych dostępnych w CoolEdicie narzędzi takich jak filtry, korektor lub procesor dźwięku ingerując w charakterystykę częstotliwościową utworu. Niestety w przypadku płyt wydawanych w Polsce w latach 80-tych, gdzie jakość samego nagrania był kiepski nie oczekujmy iż "tuningowane" nagranie będzię miało super jakość, ale na pewno będzię dużo lepszej jakości, a co najważniejsze prawie idealnie pozbawione trzasków i szumu. Niestety na to potrzeba czasu. |
jesli pamietasz chatke puchatka - to wyslij do mnie maila
na adres w profilu, moze odslonie troche bardziej oczy - kto wie:) |
Cytat:
doskonale pamiętam Chatkę Puchatka na Kiełbaśniczej obok była kawiarnia Alibaba i przystanek "siódemki". Co do Kazy to faktycznie można było czasem coś trafić ale pobieranie było zawsze fatalne. Audiogalaxy było niemalże doskonałe. Dla informacji trafiłem na program pod nazwą SINGULATOR a jego spolszczenie na www.polskie.wersje.prv.pl ale to prościutki programik. No i brak pomocy.Będę się odzywał w miarę kolejnych lekcji własnych. Pozdrawiam wszystkich. Jak kto co wie to piszcie, chętnie skorzystam z nauk. |
a jak nie masz - to co. Lecisz kupic, zeby pare winyli przegrac.
Dlatego pisalem, ze nie upieram sie |
Mysle ze nie tedy droga
Cytat:
Bez urazy panowie ale gratuluje sluchu jezeli na cool edit lub podobnych edytorach dzwieku jestescie w stanie przywrocic orginalna charakterystyke czestotliwosci. Wedlug mnie i czyba wszystkich co maja co nieco pojecia o akustyce tylko przedwzmacniacz z charakterystyka RIAA jest w stanie odtwozyc orginalne pasmo. Co do "trybu live" to przed zapisem plyty gramofonowej dzwiek jest pozbawiany niskich skladowych (basow) wg tej nieszczesnei charakterystyki RIAA a przedwzmacniacz ma za zadanie odwrocenie wprowadzonych zmian po to abysmy mogli cieszyc sie wspanialym brzmieniem vinylu |
Kolego prawniku.
A po co ci skany. Przypnij wyjscie gramofonu do karty muzycznej ( wejscie IN) komputera i po klopocie. Technicznie nie jest to trudne, natomiast doprowadzenie do odpowiedniej jakosci zgranego z winyla traku jest czasochlonne i wymaga sporej toleracji otoczenia ( bo w koncu trzeba to odsluchac ), albo niezlych sluchawek przy braku toleracji otoczenia. Zacznij od w miare dobrych winyli, pocztowki ( wiem co to jest, chociaz nie wiem czy wiesz, ze we Wroclawiu pierwsze pojawily sie w tzw. Chatce Puchatka) zostaw na potem, jak nabierzesz wprawy, bo jest to fatalny nosnik i w dodatku mono.Nagrania te mozna "przyblizyc " do niby stereo, ale to na potem, jak juz opanujesz podstawy No i do roboty. PS. Marne to , ale zamiast audiogalaxy mozesz sprobowac WinMX, lub Kazy - ale zlotego pierscionka w wyk.Hanny Rek tam nie znajdziesz |
Ilość załączników: 1
4
Niestety, nie mogłem spakować wszystkiego do jednego załącznika, ponieważ nie chciał mi się załadować plik 1 MB. W zamian - 4 strony w oddzielnych plikach. |
3
|
2
|
1
|
Cytat:
Pozdrawiam advocatus |
Cytat: