![]() |
Cytat:
miało byc jak piszesz :D 255.255.255.224 :spoko: |
Od 3 siemestru zaczyna sie ciekawie dopiero :) ale do tego czasu powinies juz biegle opanowac kalkulator naukowy i funkcje AND. Generalnie wykladowca powinien wspomniec o tym
|
Ja tam się nie znam, ale maski podsieci (obu) powinny wyglądać chyba tak 255.255.255.224 /27
A poza tym bardzo dobrze! Ale ja się nie znam... |
Cytat:
Kwestia treningu - u nas sporo tego było w pierwszym sem - praktyczny z pierwszego sem był właśnie policzyć 6 różnych sieci w klasie B + zarobić kabelek do połaczenia routka i sw a nastepnie konfig tego składaka. oraz sprawdzenie poprawnosci routingu :) |
Odnośnie sieci, jeśli nie masz czasu podejść do tego binarnie (a czasem nie ma) to polecam: http://www.vlsm-calc.net/
:D |
Cytat:
W PT bierzesz jednostke PC, znajdujesz kabelek console i przeciegasz od rutka do pc. potem klikasz 2x na pc i nam na nibypulpicie masz ikone console... i łaczysz się do rutka przez port consolowy.. a i wazna sprawa, z czym u nas ludzie maja problemy. router musi miec jeden z adresów hosta - na siłe próbowali wbić adres sieci do routera :) Chcesz coś więcej, czy screeny - pisz na maila - potem tu to wkleje, ale powiadomienie będzie od razu :) thomascamel na gmail.com |
obliczanie sieci - cisco
zgłupiałem już i jeszcze mam to rozrysować w pocket tracerze :sciana:
na poczatek czy dobrzwe policzłem sieć :hmm: Cytat:
:sciana: |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:14. |