![]() |
PS2 fat32
PS2 obsluguje tylko dyski w tym systemie plikow, tak ?
Wiec mozna sie pozegnac z najlepszymi tytulami tj. God of War II, Gran Turismo 4 (wiekszymi niz 4gb) na staruszka, czytanymi z dysku ? Powiedzcie prosze ze jest na to jakis sposob ;D Czemu ja najpierw dzialam a potem mysle ;< |
PS2 obsługuje wyłącznie PFS, ale Tobie zapewne chodzi o HDL/HDA/OPNPS2LD - te nie używają żadnego systemu plików (poza konfigiem na PFS). ;) Tyle jeśli chodzi o gry z HDD na IDE bo jeśli z USB to tutaj to też jest bez znaczenia ponieważ gry są dzielone na woluminy po 1GB (po to jest potrzebny plik z indexem i dlatego mają takie dziwne nazwy).
|
Cytat:
PFS to skrot od czego ? |
Cytat:
Dla np. HDL każda gra podzielona jest na partycje po 128MB, na których nie ma żadnego systemu plików. HDL wgrywa tylko swój plik konfiguracyjny/index na jakąś tam partycję na PFS (co by wiedzieć, które sektory to która partycja i które partycje to części danej gry). Dla np. USBA każda gra jest podzielona na woluminy po 1GB na partycji/partycjach z systemem plików FAT32. Plik konfiguracyjny/index gier też (co by wiedzieć które części to która gra). - - - Tutaj też ciekawa rzecz: w przypadku HDL fragmentacja plików odbywa się na poziomie partycji, a nie sektorów. Nie mogłem kiedyś tego zrozumieć - jak to możliwe, żeby nie używać żadnego systemu plików, a do tego jak to możliwe, że dane są wgrywane ciurkiem po 128MB. W przypadku USBA sektorów, ale jeśli używamy OPNPS2LD to lepiej zdefragmentować dane z grami. Generalnie rzecz biorąc w obu przypadkach fragmentacja danych to nieciekawe zjawisko i lepiej aby sektory na których leżą gry były "obok siebie", a nie porozrzucane po całym nośniku (ważna tutaj jest prędkość dostępu do danych, szczególnie ważna na USB1.1 który i tak jest znacznie wolniejszy niż x4 DVD - stąd rwanie FMV, czasem muzyki, długie loadingi itd.). - - - I tak, można to potem połączyć. WinHIIP od razu skleja części w jeden plik jeśli wybierzemy opcję kopiowania gry w drugą stronę (czyli z PS2 HDD na PC HDD). Części dla USBA można połączyć samemu bo można to zroić na poziomie plików a nie sektorów na danym urządzeniu, np. A.F.7 Merge (w Windowsie i Linuxie są już jakieś do tego narzędzia pod cmd/terminal, ale ja przywykłem do powyższego). Cytat:
|
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:25. |