Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Chce miec szybszy cdrom (https://forum.cdrinfo.pl/f5/chce-miec-szybszy-cdrom-8490/)

MarQs 26.06.2002 11:11

Chce miec szybszy cdrom

Bawiłem sie kiedys cdbremse , taki programik do zwalniania cdrom'ow i zwolnilem swoj cdrom samsung z predkosci 32x do 4x. Tym programem nie mozna spowrotem przywrocic tej predkosci, a cdrom o szybkosci 4x poprostu nie dziala pod windowsem (WinXP) gdy chce odczytac jakos plyte trwa to tak dlugo ze system sie zawiesza. Pomozcie!!! Jak spowrotem przywrocic pierwotna predkosci cdika (albo moze wiecie jak go jeszcze bardziej przyspieszyc) - podrzuccie jaies rady albo dobre programiki ktorymi to zrobie. Plizzzzzzzzz!!!!! :'( :'(

MarQs 27.06.2002 21:00

ludzie czy nikt na prawde nie wie jak to robic - to nie jest przyjemne jak sie ma cdika w kompie i moze z niego korzystac. Prosze was pomozcie co mam zrobic, dajcie jakies radu programy ;( ;( ;( ;(

Weron 27.06.2002 21:19

Zawsze wydawalo mi sie, ze takimi programami zwalnialo sie cd-rom programowo, a z twojego opisu wynika, ze sprzetowo.
Nie dokladnie troche opisales o co chodzi.
Co to znaczy kiedys?Tydzien temu, miesiac temu?.Najpierw dzialal a pozniej nie?Zainstalowales nowy system i to samo?Czy caly czas masz ten sam?

MarQs 28.06.2002 09:01

Mam ciągle ten sam system WINXP, a cdik zwolnilem miesiac temu i nie robilem reinstalacji systemu. Czy przeinstalowanie wystarczy, czy trzeba zrobic formata i wgrac na nowo system ??

Yahol 28.06.2002 09:44

Myślę, że.... odinstaluj program zwalniający CD-ka.
Odinstaluj CD-ka >>> w Menadżer urządzen.
Zrestartuj kompa - sprawdz co się stało z CD, czy przywrócił szybkość cD,
jeżeli nie---- to reinstalka Wina.
Spowalnianie CD-ka odbywa się programowo - to powinno pomóc - albo jeżeli nie- serwis.

Weron 28.06.2002 16:01

Sadze , ze Yahol podal ci dobre wskazowki, zrob tak jak radzi i zobacz co z tego bedzie.

MarQs 28.06.2002 19:10

przeinstalowalem system i nic - to samo nadal, moze sprobowac format dysku z win i wgrac winxp na czysty dysk ??, ale wątpie czy cos to da :'( :(

Yahol 28.06.2002 20:06

Nadpisałeś system - ale po co???
Odinstaluj CD-rom - i zrestartuj system!!!
Zobacz co z tego wynikło!!! Na 75% powinno przywrócić ustawiena!!!

MarQs 29.06.2002 00:02

Nic nie dało odinstalowanie CDROM'u, zdecydowałem sie jednak na formata i ponowne zainstalowanie systemu i POMOGŁO !!!! Wielkie dzieki za wszystkie wskazówki. :) 8-)

MarQs 29.06.2002 01:30

Hej to jeszcze raz ja i juz po raz ostatni w tej sprawie. Ludzie jestem chyba geniuszem !! :-D Znalazlem źródło problemu. Przeinstalowanie systemu nie bylo wcale potrzebne (ale przynajmniej znow mam porzadek na dysku), haczyk tkwil w ustawieniach cd-ka. W winxp w opcjach kontrolerow jest do wyboru transfer. I tam tez byl DMA(wlacza tylko kiedy dostepne) albo PIO (hehe) i przestawiło mi tego cd na Mutli-Word DMA Mode 2(czy cos takiego) i widocznie on tego nie obsluguje i dlatego tak zwalnial a gdy przestawiłem ręcznie na Pio Only (podkreslam ze ma on okolo 5 lat) to wszystko chodzi idealnie. No to chyba naarzie koniec problemow z tym cdrom'em Ufff 8) :-D

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:40.