![]() |
formatowac partycje przed odzyskiwaniem?
przy zmianie systemu niestety skasowalem partycje, wlasciwie skasowalem 2 partycje. Podzielilem dysk na 2 nowe partycje, C sformatowalem (na tej partycji zainstalowalem XP), a D zostawilem. W tym momencie mam 2 partycje, jedna niesformatowana a 2 nie. Zainstalowalem EasyRecovery 6.10 Professional, ale ten program nie widzi niesformatowanej partycji. Sformatowac czy uzyc innego programu?
|
Ale powiedz, co chcesz dokladnie zrobic. Odzyskac dane z obu poprzednich partycji?
|
I już raczej nie zobaczy. ;)
|
Nigdy i pod żadnym pozorem nie robi się nic z dyskiem, z którego chcemy odzyskać dane. A już na pewno nie formatujemy takiego dysku, bo to przecież działanie skierowane na usunięcie a nie odzyskanie danych.
|
Nigdy nie formatuj
1) Czy partycja C która utworzyłeś jest mniejsza niż poprzednia partycja C ?
2) Podaj pierwsze 100 sektorów oraz okno partycji z DMDE Opis masz na elektrodzie tu http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1445635.html Jeśli nic nie robiłeś z drugą partycją to szansa na jej ponowne wpisanie w MBR jest spora. Nie wiem jednak jaki stan jej jest a w szczególności MFT. |
chyba juz po wszystkim :/
podzielilem dysk na 2 rowne czesci (nowa jest wieksza od poprzedniej) z C odzyskalem dane, niestety na D bylo to na czym mi zalezalo (muzyka!) http://img96.imageshack.us/img96/5723/beztytuupoh.jpg nie wiem jak podac pierwsze 100 sektorow, zapisalem plika w formacie .bin |
o ile nie robiles pelnego formatowania, to dane dalej sa.
najwyzej nowy bootsektor,mft zniszczyly 1 do kilku plikow. ale wszystkie dane fizycznie sa. mozna uzyc getdataback na jako sformatowanej partycji. skan zajmie kilka godzin. oczywiscie recover na inny dysk a nie ten. |
Bzdura
Cytat:
Zakładam 1) Partycja C miała wartość od 0 do 20 % 2) Partycja D miała wartość od 21 do 41 % Nowa partycja C ma wartość 25 % Nowa partycja D ma wartość 15 % To jeśli kopiowałeś dane na C to mogłeś nadpisać początek partycji D około 5 % a w tych 5 % jest Boot i MFT Jeśli udało się nie nadpisać MFT to powinien być stary Boot Copy o ile nie został nadpisany nową partycją D. Wtedy można przewidzieć gdzie i jaka była partycja stara D. Wpisac ją i zobaczyć czy działa. Można też wykonać SCAN NTFS w DMDE i odszukać poprzednią partycje D: i odzyskiwać pliki. Ważne by nie pracować na dysku z którego się odzyskuje dane. |
jak skasowalo sie mft, to oznacza tylko ze nie odzyska 100% zawartosci dysku,nazw plikow,polozenia ich.
a nie, ze nie odzyska plikow. bo skanery szukaja jeszcze po zawartosci, a nie tylko znajdujac poprzednie mft,fat itp. oczywiscie zeby odzyskalo dobrze dane, pliki nie moga byc rozfragmentowane. |
Cytat:
Zamiast kombinować naucz się podstaw. |
ciekawe bardzo co piszesz! znaczy sie, ze po quick format, uznajesz dysk za wyczyszczony?
kolejne 1 do kilku plikow skasowanych, sorry ale u mnie set'y mp3 3h z imprez dj'i sa po 300MB, na 150GB dysku jak widac na zdjeciu, raczej mft nie ma wiecej. nie wiemy jak duze byly pliki,jak dzielone partycje, bez tego jest to gdybanie, a takim czyms jest zdalna pomoc. gdybaniem. jak skasowalo sie mft, to oznacza tylko ze nie odzyska 100% zawartosci dysku,nazw plikow,polozenia ich. a nie, ze nie odzyska plikow. bo skanery szukaja jeszcze po zawartosci, a nie tylko znajdujac poprzednie mft,fat itp. oczywiscie zeby odzyskalo dobrze dane, pliki nie moga byc rozfragmentowane. a zreszta na mp3 kazdy normalny powie dzis, zgraj se z plyt od nowa. bo doradzanie w sciaganiu pirackich rzeczy jest na tym forum zabronione. edit: cos zle wkleilo czesc calosci wpierw. na twoje pytanie skad wie gdzie poczatek pliku po to jest skan po zawartosci, naglowki itp. ciekawe jak dziala ripper ktory z pliku wyciaga grafike,mp3,xm. |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
1) Kolego poducz się a dla sprawdzenia pobaw się z NTFS i kasowaniem MFT (KASOWANIEM CAŁEGO MFT nie nagłówków) I uzywaj skanerów dowoli. 2) Wcześniej podałem sposób na odzyskanie o ile nie nadpisano całego MFT bo inaczej nie odzyskasz. Wiesz jaka jest różnica miedzy MFT a Root folderem w MFT a bitmap ? |
czyli co mam zrobić? :)
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:37. |