Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Odzyskiwanie danych (https://forum.cdrinfo.pl/f109/)
-   -   formatowac partycje przed odzyskiwaniem? (https://forum.cdrinfo.pl/f109/formatowac-partycje-przed-odzyskiwaniem-84943/)

afro 28.01.2010 15:34

formatowac partycje przed odzyskiwaniem?

przy zmianie systemu niestety skasowalem partycje, wlasciwie skasowalem 2 partycje. Podzielilem dysk na 2 nowe partycje, C sformatowalem (na tej partycji zainstalowalem XP), a D zostawilem. W tym momencie mam 2 partycje, jedna niesformatowana a 2 nie. Zainstalowalem EasyRecovery 6.10 Professional, ale ten program nie widzi niesformatowanej partycji. Sformatowac czy uzyc innego programu?

Misiek4 28.01.2010 19:30

Ale powiedz, co chcesz dokladnie zrobic. Odzyskac dane z obu poprzednich partycji?

Berion 28.01.2010 20:19

I już raczej nie zobaczy. ;)

Jarson 28.01.2010 21:58

Nigdy i pod żadnym pozorem nie robi się nic z dyskiem, z którego chcemy odzyskać dane. A już na pewno nie formatujemy takiego dysku, bo to przecież działanie skierowane na usunięcie a nie odzyskanie danych.

migol21 28.01.2010 22:38

Nigdy nie formatuj

1) Czy partycja C która utworzyłeś jest mniejsza niż poprzednia partycja C ?
2) Podaj pierwsze 100 sektorów oraz okno partycji z DMDE
Opis masz na elektrodzie tu http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1445635.html
Jeśli nic nie robiłeś z drugą partycją to szansa na jej ponowne wpisanie w MBR jest spora. Nie wiem jednak jaki stan jej jest a w szczególności MFT.

afro 28.01.2010 23:22

chyba juz po wszystkim :/
podzielilem dysk na 2 rowne czesci (nowa jest wieksza od poprzedniej)
z C odzyskalem dane, niestety na D bylo to na czym mi zalezalo (muzyka!)

http://img96.imageshack.us/img96/5723/beztytuupoh.jpg

nie wiem jak podac pierwsze 100 sektorow, zapisalem plika w formacie .bin

Human 29.01.2010 03:05

o ile nie robiles pelnego formatowania, to dane dalej sa.
najwyzej nowy bootsektor,mft zniszczyly 1 do kilku plikow.
ale wszystkie dane fizycznie sa.
mozna uzyc getdataback na jako sformatowanej partycji.
skan zajmie kilka godzin.
oczywiscie recover na inny dysk a nie ten.

migol21 29.01.2010 09:33

Bzdura

Cytat:

Napisany przez Human (Post 1078069)
najwyzej nowy bootsektor,mft zniszczyly 1 do kilku plikow.
ale wszystkie dane fizycznie sa.
mozna uzyc getdataback na jako sformatowanej partycji.
skan zajmie kilka godzin.
oczywiscie recover na inny dysk a nie ten.

Nie pisz bzdur. Bo jeśli nadpisane sa dane to kicha a w szczególności jeśli nadpisany jest MFT partycji starej D:

Zakładam
1) Partycja C miała wartość od 0 do 20 %
2) Partycja D miała wartość od 21 do 41 %
Nowa partycja C ma wartość 25 %
Nowa partycja D ma wartość 15 %
To jeśli kopiowałeś dane na C to mogłeś nadpisać początek partycji D około 5 % a w tych 5 % jest Boot i MFT Jeśli udało się nie nadpisać MFT to powinien być stary Boot Copy o ile nie został nadpisany nową partycją D.
Wtedy można przewidzieć gdzie i jaka była partycja stara D. Wpisac ją i zobaczyć czy działa.

Można też wykonać SCAN NTFS w DMDE i odszukać poprzednią partycje D: i odzyskiwać pliki.

Ważne by nie pracować na dysku z którego się odzyskuje dane.

Human 30.01.2010 18:35

jak skasowalo sie mft, to oznacza tylko ze nie odzyska 100% zawartosci dysku,nazw plikow,polozenia ich.
a nie, ze nie odzyska plikow. bo skanery szukaja jeszcze po zawartosci, a nie tylko znajdujac poprzednie mft,fat itp.
oczywiscie zeby odzyskalo dobrze dane, pliki nie moga byc rozfragmentowane.

migol21 30.01.2010 18:44

Cytat:

Napisany przez Human (Post 1078388)
jak skasowalo sie mft, to oznacza tylko ze nie odzyska 100% zawartosci dysku,nazw plikow,polozenia ich.
a nie, ze nie odzyska plikow. bo skanery szukaja jeszcze po zawartosci, a nie tylko znajdujac poprzednie mft,fat itp.

Mylisz kolego MFT z FAT jak wykasował MFT to skąd będzie wiedział gdzie początek pliku a gdzie koniec nie pisz bzdur.

Zamiast kombinować naucz się podstaw.

Human 30.01.2010 18:54

ciekawe bardzo co piszesz! znaczy sie, ze po quick format, uznajesz dysk za wyczyszczony?

kolejne 1 do kilku plikow skasowanych, sorry ale u mnie set'y mp3 3h z imprez dj'i sa po 300MB, na 150GB dysku jak widac na zdjeciu, raczej mft nie ma wiecej.
nie wiemy jak duze byly pliki,jak dzielone partycje, bez tego jest to gdybanie, a takim czyms jest zdalna pomoc. gdybaniem.

a zreszta na mp3 kazdy normalny powie dzis, zgraj se z plyt od nowa.
bo doradzanie w sciaganiu pirackich rzeczy jest na tym forum zabronione.

edit: cos zle wkleilo czesc calosci wpierw. na twoje pytanie skad wie gdzie poczatek pliku po to jest skan po zawartosci, naglowki itp.
ciekawe jak dziala ripper ktory z pliku wyciaga grafike,mp3,xm.

migol21 30.01.2010 19:05

Cytat:

Napisany przez Human (Post 1078394)
ciekawe bardzo co piszesz! znaczy sie, ze po quick format, uznajesz dysk za wyczyszczony?

A gdzie to napisałem naucz się czytać i nie pisz bzdur.

Cytat:

kolejne 1 do kilku plikow skasowanych, sorry ale u mnie set'y mp3 3h z imprez dj'i sa po 300MB, na 150GB dysku jak widac na zdjeciu, raczej mft nie ma wiecej.
nie wiemy jak duze byly pliki,jak dzielone partycje, bez tego jest to gdybanie, a takim czyms jest zdalna pomoc. gdybaniem.

Kolejny raz ci mówię poucz się co to FAT a co NTFS. Co ma fragmentowanie przy NTFS ?

Cytat:

a zreszta na mp3 kazdy normalny powie dzis, zgraj se z plyt od nowa.
bo doradzanie w sciaganiu pirackich rzeczy jest na tym forum zabronione.

edit: cos zle wkleilo czesc calosci wpierw. na twoje pytanie skad wie gdzie poczatek pliku po to jest skan po zawartosci, naglowki itp.
ciekawe jak dziala ripper ktory z pliku wyciaga grafike,mp3,xm.
Kolego jakie skanery i o czym ty piszesz poducz się bo strzelasz jak kulą w płot.

Cytat:

A jaka kolego jest różnica między formatowaniem szybki a pełnym ? Poducz się na dokładke poucz się co to jest "zerowanie" nadpisywanie bo znów strzelisz ciekawostką z tych z pogranicza węgla i piórka.

Human 30.01.2010 19:12

Cytat:

Nie pisz bzdur. Bo jeśli nadpisane sa dane to kicha a w szczególności jeśli nadpisany jest MFT partycji starej D:
mnie sie wydaje, ze tu ale skoro uwazasz, ze nadpisane mft to juz nie mozna nic odzyskac. to po co dalej to komentowac.
Cytat:

GetDataBack will recover your data if the hard drive's partition table, boot record, FAT/MFT or root directory are lost or damaged
http://www.runtime.org/data-recovery-software.htm

migol21 30.01.2010 19:18

Cytat:

Napisany przez Human (Post 1078398)
mnie sie wydaje, ze tu ale skoro uwazasz, ze nadpisane mft to juz nie mozna nic odzyskac. to po co dalej to komentowac.

http://www.runtime.org/data-recovery-software.htm

1) Kolego poducz się a dla sprawdzenia pobaw się z NTFS i kasowaniem MFT (KASOWANIEM CAŁEGO MFT nie nagłówków) I uzywaj skanerów dowoli.
2) Wcześniej podałem sposób na odzyskanie o ile nie nadpisano całego MFT bo inaczej nie odzyskasz.

Wiesz jaka jest różnica miedzy MFT a Root folderem w MFT a bitmap ?

afro 02.02.2010 03:12

czyli co mam zrobić? :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:37.