![]() |
Witam
Mam drobne pytanie: czy w przypadku dysku na którym jest system operacyjny dane 04 i 0C mają i muszą być zawsze takie same ? czy mogą być rozbieżności... Pozdrawiam |
Przy odczytywaniu dysków z USB AHACI SATA czasem wymagane jest oprogramowanie dedykowane gdyż kontroler może nie przepuszczać komend do odczytu SMART-a to samo tyczy się SCSI i RAID. Zwykle dołączane jest oprogramowanie producenta kontrolera, które odczytuje te parametry np. Intel coś takiego miał. Programy ,które potrafią czytać SMART z niektórych dysków USB itp. to CrystalInfo czy hddscan http://hddguru.com/content/en/softwa...01.22-HDDScan/
|
Cytat:
|
BARDZO DOBRA ROBOTA
GRATULUJE dobrze zrealizowanego zamiaru..mimo ze opisow S.M.A.R.T w NET jest wiele, to nie sa one tak PRZEJRZYSTE i PROSTE w rozumowaniu jak TEN :spoko::spoko:
|
Ok dzieki:)
Jeszcze jedno pytanie z kosmosu, zawsze sie zastanawiam czy SMART wlaczyc czy wylaczyc? Dodam ze nie korzystam z zadnego oprogramowania do diagnozowania twardego dysku. |
Pytanie z kosmosu.
Nie nie spowalnia pracy bo niby jak ? :) |
A ja mam takie pytanie:
Czy wlaczony SMART spowalnia prace twardego dysku? |
Oj żebyś wiedział, że sam też szukam dlaczego tak... :)
|
No sorki, ale na ta chwile moja wiedza jest zbyt mala, zeby odpowiedziec sensownie. :( Pora sie doksztalcic. :)
|
Obojętnie jaki ... czego bym nie użył to w trybie AHCI puściutko :)
|
Trudno powiedziec. Jaki soft?
|
A czy to normalne, że jak włączę w W7 32bit tryb AHCI dla HDD i aktywuję tą opcję w biosie to znikają mi odczyty SMART z mojego HDD? Wszystko puściutkie jest wtedy, żadnych wpisów/atrybutów "jak biała tablica". Po wyłączeniu AHCI z powrotem na SATA SMART wraca...
mobo asus m3n78-vm chipset geforce 8200 (mcp78s) |
Mireczek, HD Sentinel potrafi o ile sobie przypominam. Darmowy nie jest niestety.
|
Artykuł bardzo fajny. :spoko:
Mam jednak jedno pytanie: Jak odczytywać parametry S.M.A.R.T. z dysków połączonych w RAID Matrix? Na dwóch dyskach jest jednocześnie RAID 0 i RAID 1 na kontrolerze ICH10R. Chodzi oczywiście o sprawdzenie parametrów bez likwidacji macierzy. Nie ukrywam również, że mile widziane oprogramowanie za free. :) Jeśli to ważne, to dyski typu WD3200AAKS. |
Artykuł bardzo pomocny 4+ ode mnie ;)
I teraz mam ciekawostkę :P Mianowicie mam stary już prawie 7 letni dysk który dużo przeszedł i ostatnio pojawił się kolejny wpis w opcji 05 oraz w C5. Po wykonaniu low level format (któryś już raz z rzędu :D ) tym razem dane które zostały nabite przeszły do opcji C7 i to mnie bardzo zdziwiło :) dlatego też stwierdziłem iż warto o czymś takim wspomnieć przy okazji tego artykułu ;] Pozdrawiam |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:05. |