Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software (https://forum.cdrinfo.pl/f101/)
-   -   [ARTYKUŁ]Kopia zapasowa - nigdy nie lekceważ! (https://forum.cdrinfo.pl/f101/artykul-kopia-zapasowa-nigdy-nie-lekcewaz-85057/)

Bartez 09.02.2010 18:19

[ARTYKUŁ]Kopia zapasowa - nigdy nie lekceważ!

Cytat:

Napisany przez CDRinfo.pl
Coraz częściej laptop czy też pecet jest miejscem, w którym przechowujemy ważne elementy naszego życia.
Mówiąc prościej, na dyskach współczesnych komputerów możemy znaleźć pamiątki rodzinne w postaci zdjęć
(często dostępnych wyłącznie w formie elektronicznej), muzykę, filmy oraz pliki będące efektem pracy,
którą wykonujemy. Postępująca digitalizacja życia z całą pewnością ułatwia nam wiele spraw i powoduje,
że codzienne czynności stają się łatwiejsze i szybsze (...)

Zapraszamy do przeczytania artykułu: Kopia zapasowa - nigdy nie lekceważ!

Berion 09.02.2010 18:36

Jakaś moda nastała na "automatyczne kopie".

Ja tam wolę sam decydować kiedy, co i na co chcę archiwizować, nie powierzając swoich danych kombajnom, które mi je pakują w munge'e.

Ogólnie rzecz biorąc dobry artykuł - przede wszystkim uświadamiający niedzielnym użytkownikom komputera, że dane na dysku nie są wyryte w litym kamieniu. ;)

Patrix 09.02.2010 18:51

Fajny fajny art. no i reaktywacja/niespodzianka - autor artykułu BD :)

M@X 09.02.2010 20:46

Ja tam lubie automatyczny backup - bez przycisku "One-Touch-Backup" na kieszeni do dysku twardego nie moge juz zyc :-)!

joujoujou 09.02.2010 21:18

Też uważam, że jak backup, to tylko w pełni świadomy - co, kiedy i gdzie ma się "zbackupować", wolę sam wybrać. :taktak:

yahol 09.02.2010 22:09

I oczywiscie ani slowa o Mac OS-ach :)
I wbudowanej opcji w system (od Leoparda w gore) - TimeMachine
Z automatycznym, albo recznym backupem calego systemu, albo wybranych danych.
Dodam, ze backup jest przyrostowy, obsluga intuicyjna, a wszystko natywnie w systemie :)

M@X 09.02.2010 22:27

Na PC mozna tylko pomarzyc, niestety :-). TimeMachine jest bezbledny i w 101% intuicyjny... Ech, na zazdrosc mi sie zbiera ^_^...

Bartez 10.02.2010 00:53

Cytat:

Napisany przez yahol (Post 1080616)
I oczywiscie ani slowa o Mac OS-ach :)
I wbudowanej opcji w system (od Leoparda w gore) - TimeMachine
Z automatycznym, albo recznym backupem calego systemu, albo wybranych danych.
Dodam, ze backup jest przyrostowy, obsluga intuicyjna, a wszystko natywnie w systemie :)

Yaholku, jeżeli tylko masz Maca, zechcesz zrobić kilka screenów i opisać je kilkoma zdaniami, to z przyjemnością dodamy to do artykułu :)

Co do backupu automatycznego vs ręcznego, automatyczny ma sporo zalet. Jak dla mnie najważniejsze z nich to:
1. Nie trzeba o nim pamiętać
2. Można backupować tylko zmienione lub dodane pliki
3. Można ustawić rotację plików/katalogów z backupem

Jarson 10.02.2010 07:12

W przypadku mniej ważnych danych backup automatyczny jest moim zdaniem wygodniejszy niż ręczny. Z jednej strony rzeczywiście nie trzeba o nim pamiętać, a ponadto oszczędza nasz czas.

Jeśli dane są ważne, to warto robić i taki i taki. Osobiście wszystkie swoje prace trzymam na jednym dysku, z włączoną automatyczną synchronizacją przyrostową na drugim, a na wypadek uszkodzenia zasilacza, czy innej awarii, która mogłaby mi uszkodzić oba dyski naraz, co jakiś czas robię sobie kopię na PD.

yahol 10.02.2010 10:04

Sorry!
Ale Apple wydało instrukcje w której jest wszystko opisane.
Oczywiście przy pierwszej okazji, wrzucę jakieś zrzuty z mojego Japka ale nie będzie to nic nowego :)

BD 15.02.2010 20:36

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1080544)
Fajny fajny art. no i reaktywacja/niespodzianka - autor artykułu BD :)

Dzięki :)

Cytat:

Napisany przez yahol (Post 1080731)
Sorry!
Ale Apple wydało instrukcje w której jest wszystko opisane.
Oczywiście przy pierwszej okazji, wrzucę jakieś zrzuty z mojego Japka ale nie będzie to nic nowego :)

heheh ciekawe podejście :D

pieczara 08.03.2010 11:56

No nie wiem czy to fart czy fatum :P tydzień temu kupiłem dysk zewnętrzny do backupu i poszukiwałem narzędzi freeware'owych najlepiej w wersji portable znalazłem Toucana ma portableapps czy ktoś z tego korzystał wydaje się być bardzo rozbudowany no i na pendrive'a wchodzi.

Czy wiecie jak zautomatyzować na nim backup?

gemini4all 09.03.2010 11:40

Ja zawsze sam robię kopie zapasowe, często też po prostu trzymam wiele kopii ważnego pliku, a to na gmailu, dysku przenośnym, pendrive, w pracy itd. dzięki temu prawdopodobieństwo "awarii" i utraty danych jest bardzo niskie :)

Torwald 24.06.2011 16:52

Nie wiem dlaczego tak się uczepiliście tego backupu automatycznego. Przecież nic nie stoi na przeszkodzie, żeby robić go ręcznie...

A co do programów do backupu: co sądzicie o Acronis True Image (wersja Home...) ? Tak się zastanawiam, czy nie wydać tych kilkudziesięciu złotych i nabyć licencję (;)). Znajomy sobie chwali ilość opcji i ciekawych rozwiązań.

PS. Sorry za 'wykopki' ale właśnie przeczytałem artykuł i tak mnie wzięło na pytania - a nowego wątku zakładał nie będę...

loki7777 24.06.2011 19:32

Chwali sie:) Programik sam w sobie dobry. Porzucilem ghosta na rzecz acronisa i nie zaluje. O wiele szybszy i mniej bledow popelnia przy backupie.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:51.