![]() |
[ARTYKUŁ]Kopia zapasowa - nigdy nie lekceważ!
Cytat:
|
Jakaś moda nastała na "automatyczne kopie".
Ja tam wolę sam decydować kiedy, co i na co chcę archiwizować, nie powierzając swoich danych kombajnom, które mi je pakują w munge'e. Ogólnie rzecz biorąc dobry artykuł - przede wszystkim uświadamiający niedzielnym użytkownikom komputera, że dane na dysku nie są wyryte w litym kamieniu. ;) |
Fajny fajny art. no i reaktywacja/niespodzianka - autor artykułu BD :)
|
Ja tam lubie automatyczny backup - bez przycisku "One-Touch-Backup" na kieszeni do dysku twardego nie moge juz zyc :-)!
|
Też uważam, że jak backup, to tylko w pełni świadomy - co, kiedy i gdzie ma się "zbackupować", wolę sam wybrać. :taktak:
|
I oczywiscie ani slowa o Mac OS-ach :)
I wbudowanej opcji w system (od Leoparda w gore) - TimeMachine Z automatycznym, albo recznym backupem calego systemu, albo wybranych danych. Dodam, ze backup jest przyrostowy, obsluga intuicyjna, a wszystko natywnie w systemie :) |
Na PC mozna tylko pomarzyc, niestety :-). TimeMachine jest bezbledny i w 101% intuicyjny... Ech, na zazdrosc mi sie zbiera ^_^...
|
Cytat:
Co do backupu automatycznego vs ręcznego, automatyczny ma sporo zalet. Jak dla mnie najważniejsze z nich to: 1. Nie trzeba o nim pamiętać 2. Można backupować tylko zmienione lub dodane pliki 3. Można ustawić rotację plików/katalogów z backupem |
W przypadku mniej ważnych danych backup automatyczny jest moim zdaniem wygodniejszy niż ręczny. Z jednej strony rzeczywiście nie trzeba o nim pamiętać, a ponadto oszczędza nasz czas.
Jeśli dane są ważne, to warto robić i taki i taki. Osobiście wszystkie swoje prace trzymam na jednym dysku, z włączoną automatyczną synchronizacją przyrostową na drugim, a na wypadek uszkodzenia zasilacza, czy innej awarii, która mogłaby mi uszkodzić oba dyski naraz, co jakiś czas robię sobie kopię na PD. |
Sorry!
Ale Apple wydało instrukcje w której jest wszystko opisane. Oczywiście przy pierwszej okazji, wrzucę jakieś zrzuty z mojego Japka ale nie będzie to nic nowego :) |
Cytat:
Cytat:
|
No nie wiem czy to fart czy fatum :P tydzień temu kupiłem dysk zewnętrzny do backupu i poszukiwałem narzędzi freeware'owych najlepiej w wersji portable znalazłem Toucana ma portableapps czy ktoś z tego korzystał wydaje się być bardzo rozbudowany no i na pendrive'a wchodzi.
Czy wiecie jak zautomatyzować na nim backup? |
Ja zawsze sam robię kopie zapasowe, często też po prostu trzymam wiele kopii ważnego pliku, a to na gmailu, dysku przenośnym, pendrive, w pracy itd. dzięki temu prawdopodobieństwo "awarii" i utraty danych jest bardzo niskie :)
|
Nie wiem dlaczego tak się uczepiliście tego backupu automatycznego. Przecież nic nie stoi na przeszkodzie, żeby robić go ręcznie...
A co do programów do backupu: co sądzicie o Acronis True Image (wersja Home...) ? Tak się zastanawiam, czy nie wydać tych kilkudziesięciu złotych i nabyć licencję (;)). Znajomy sobie chwali ilość opcji i ciekawych rozwiązań. PS. Sorry za 'wykopki' ale właśnie przeczytałem artykuł i tak mnie wzięło na pytania - a nowego wątku zakładał nie będę... |
Chwali sie:) Programik sam w sobie dobry. Porzucilem ghosta na rzecz acronisa i nie zaluje. O wiele szybszy i mniej bledow popelnia przy backupie.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:51. |