Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Wojsko [poborowe] (https://forum.cdrinfo.pl/f5/wojsko-poborowe-85071/)

Vasaki 10.02.2010 19:52

Wojsko [poborowe]

Witajcie panowie i panie

Otóż mam do was pytanie. Z tego co wiem to wojsko poborowe zostało
przywrócone w tym że na warunku: "każdy rekrut od razu idzie do cywila, chyba że chce zostać na ochotnika"
moje pytanie brzmi czy aby zostać na ochotnika muszę mieć zdaną maturę jak na żołnierza zawodowego? Oraz czy jako ochotnik dostaję jakiś żołd?
Czy jest jakiś temat dotyczący powyższego pytania?
I jeszcze coś czy po powiedzmy "odsiedzeniu" roku - dwóch jak to było kiedyś mam, że tak to nazwę w papierach wojsko? Bo z tego co wiem np. na dolnym śląsku aby dostać się do kopalni trzeba było mieć wojsko za sobą.

Patrix 10.02.2010 20:08

Jak chcesz rzetelnych informacji to przejdź się do WKU tam wszystko wyjaśnią i będziesz spokojny :)

Vasaki 10.02.2010 21:17

Z pewnością tak zrobię ale to w planach mam w next tygodniu jechać gdyż najbliższą jednostkę mam 30km od mojego miasta (Polkowice). Ale z góry chciałem się dowiedzieć co i jak.

gemini4all 10.02.2010 21:20

W WKU Ci powiedzą, ale mnie do woja by nie zaciągnęli :)

Diabolique 10.02.2010 21:28

pobor nie zostal wznowiony. dzieki bogu. od poniedzialku zaczela sie druga tura poboru ludzi na zawodowcyh zolnierzy. od rocznika '86

grzeniu 10.02.2010 21:28

Na ochotnika, to teraz znaczy, że podpisujesz kontrakt na pracę jako żołnierz. Oczywiście wtedy dostajesz wynagrodzenie, w wojsku zwane żołdem. Tak ja to rozumiem.
W końcu dziś mamy wojsko zawodowe.

Czy potrzebna jest matura? Chyba nie, ale nie jestem pewien. Możesz ją zdobyć w szkołach wojskowych.

Co do papierów 'na wojsko' - one od zawsze nazywały się "uregulowanycm stosunkiem do służby wojskowej". Masz stempel o przeniesieniu do cywila = masz papier na wojsko do np kopalni.

Banana Coctail 10.02.2010 21:34

Jak bylem na WKU to sie pytaja Cie czy chcesz podjac sluzbe i w jakim charakterze. Pytaja tez o zaintersowania typu sport itd i czy chcesz isc na studia.
Po egzaminacji ciala i umyslu dostajesz kategorie i automatyczne przeniesienie do rezerwy lub kaza za tydzien czy 2 podjechac i podbic.

Jak palisz to dobra rada-wez sobie paczke, nawet jak jestes u gory listy nie znaczy ze szybko wyjdziesz. Bylem chyba 5 czy 6 a wyszedlem przedostatni.

ed hunter 11.02.2010 05:55

WKU ma stronę internetową, gdzie jest wszystko wyjaśnione.

No ale to trzeba najpierw wiedzieć, co to jest ten internet. :P

Stanley 11.02.2010 08:58

Akurat odbyta służba wojskowa ma niewiele związku z przyjęciem na jakąkolwiek kopalnię, nie te lata ;)

Jabba the Hutt 11.02.2010 09:47

Ilość załączników: 1
In the Army Now...

Vasaki 11.02.2010 10:16

Cytat:

Napisany przez Stanley (Post 1081026)
Akurat odbyta służba wojskowa ma niewiele związku z przyjęciem na jakąkolwiek kopalnię, nie te lata ;)

Tu cie kolego rozczaruje bo jeszcze (chyba) 2 czy 3 lata temu trzeba było mieć służbę wojskową "odpukaną" (chyba że miało się znajomości), aby dostać się do zakładu ZG (Rudna).

Cytat:

Napisany przez Banana Coctail (Post 1080934)
Jak bylem na WKU to sie pytaja Cie czy chcesz podjac sluzbe i w jakim charakterze. Pytaja tez o zaintersowania typu sport itd i czy chcesz isc na studia.
Po egzaminacji ciala i umyslu dostajesz kategorie i automatyczne przeniesienie do rezerwy lub kaza za tydzien czy 2 podjechac i podbic.

Jak palisz to dobra rada-wez sobie paczke, nawet jak jestes u gory listy nie znaczy ze szybko wyjdziesz. Bylem chyba 5 czy 6 a wyszedlem przedostatni.

[ł/ś/ć/ó/ą/ę - to nie takie trudne do napisania]

Nie nie pale głupi nałóg. Jest możliwość pozostania na ochotnika (z żołdem i wszystkimi przywilejami [emerytura po 15 latach itp])
czy przywileje ma się tylko jako żołnierz zawodowy?

Cytat:

Napisany przez Diabolique (Post 1080930)
pobor nie zostal wznowiony. dzieki bogu. od poniedzialku zaczela sie druga tura poboru ludzi na zawodowcyh zolnierzy. od rocznika '86

To tylko czekać na 92 (już za 2 lata 19 lat więc mam nadzieje że się o mnie upomną - akurat skończę szkołę)

Z tego co się orientuję to:
Zawodowe zawodowym ale jest również ochotnicze (na obecną chwilę [wg wiadomości] 20 tys. rodaków)
zostaje wybranych co jakiś czas jakaś część tych lepszych służbistów i wcielona do zawodowego
bez względu na wykształcenie itp. (chodzi o sprawność i działanie podczas ochotniczej służby),
z tego co wiem to z 20 tys. zostało wybranych w tym roku 2 tys (nie tak mało).
Ale no proszę o potwierdzenie. Gdyż jeżeli istniała by taka możliwość chciał bym iść na Trepa jako zawód.

Stanley 11.02.2010 17:09

Cytat:

Napisany przez Vasaki (Post 1081046)
Tu cie kolego rozczaruje bo jeszcze (chyba) 2 czy 3 lata temu trzeba było mieć służbę wojskową "odpukaną" (chyba że miało się znajomości), aby dostać się do zakładu ZG (Rudna).

To ja też Cię rozczaruję ;) Od listopada pracuję na kopalni w Mysłowicach i zajrzenie do książeczki wojskowej było czystą formalnością. Nie było dla nich w ogóle przeszkodą, iż mam kategorię D.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:33.