![]() |
[ARTYKUŁ]Recenzja Seagate BlackArmor NAS 420
Cytat:
|
Witam,
Mam pytanie dotyczące testów, nie tylko tego, ale wszystkich testów dysków NAS. Praktycznie w każdym jest pozycja: "Benchmarki - kopiowanie plików" i platformy systemowe:"system operacyjny Microsoft WindowsXP SP3/7/Linux openSUSE 11.1" jednak nigdzie nie widzę podziału w testach na te systemy... Jak wiadomo WindowsXP ma protokół SMB w wersji 1, a Windows 7 w wersji 2.0, co daje ogromna przewagę w transferach na korzyść Win7. Może ktoś wyjaśni tę kwestię? |
W publikowanych do tej pory tekstach podstawowym systemem do testów był WinXP, czyli tam gdzie nic nie jest napisane oznacza to, że jest to WinXP. W każdym innym przypadku jest przy wynikach, zarówno przy tabelce jak i przy wykresach, odpowiednia adnotacja nt użytego systemu i konfiguracji.
|
pops, dzięki za odpowiedź,
Ale nie zgodzę się z tym do końca, np. przy teście programem NAS Performance Toolkit i File Copy test nie ma informacji pod jakim systemem one działają (domyślam się że win7) Może nie wypada, ale napisze moje uwagi dot. testów: 1. przydało by się dużo wyraźniej zaznaczać z jakim systemem mamy do czynienia, oraz info czy win7 x64 czy 32 bitowy. we wszystkich testach, bo to bardzo istotne.. 2. przydała by się też informacja jak szybko działa raid 0 na komputerze testowym 3. dokładniejsze dane dotyczące wersji oprogramowania wykorzystywanego do testów. tj. Total Commandera, FileZilla itp. Ogólnie bardzo podobają mi się te testy, niebawem zamieszczę testy mojego nas'a (samoróbka, 6x500GB) w teście przetestuje kilka systemów operacyjnych działających na nas'ie (FreeNAS, Openfiler, Windows 7, Windows serwer 2008), a platforma testowa będzie składała się z 4 komputerów z różnymi systemami operacyjnymi (Windows XP, Windows 7, Windows Serwer 2008, Linux openSUSE) Celem tej całej zabawy jest stworzenie macierzy dyskowej do małej firmy ;) |
Ilość załączników: 1
Wszystkie testy do tej pory, gdzie nie jest to zaznaczone są pod WinXP. FC Test i Intel NasPT też. Zwłaszcza, że ten ostatni pod 7 się nie uruchamia. Total Commander i FilleZilla jest zawsze najnowsza w danej chwili, ale masz rację warto to uzupełniać.
7 jest 64 bitowy, wydawało mi się, że jest to napisane gdzieś, zaraz poszukam. RAID 0 w komputerze testowym jest wystarczająco szybki żeby wykluczyć jego wpływ na przebieg testu. Wykres: Załącznik 54590 Napisz coś więcej o nasie którego zrobiłeś, konfiguracja sprzętowa, jaki system docelowo będzie na nim uruchomiony i dlaczego. |
pops, jeszcze jedno bardzo ważne pytanie, jak testujesz programem NAS Performance Toolkit to target, czyli katalog testowanego NAS'a jest udostępniony jakim sposobem? CIFS/SMB czy iSCSI??
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:26. |