![]() |
Synchronizowanie audio
Witam. Posiadam TVRipa o marnej jakości obrazu, ale jakość audio jest całkiem niezła. Chciałem podłożyć audio z lektorem z TVRipa pod bardzo dobrego DVDRipa. TVRip ma 25fps, a DVDRip 23.976fps, więc dźwięk się rozjeżdża. Co na to poradzić? Proszę o jakiś poradnik dla zielonych. Pozdrawiam.
|
Ilość załączników: 1
zobacz tutaj, Adobe Audition 1.5 wersję testową 30 dni można pobrać w tym miejscu, Ratio przy 25->23,976 podajesz 95.904
alternatywnie można użyć Audacity, z ustawieniami jak na obrazku : Załącznik 54206 pozdrawiam |
DVDRip ma 29.970fps, a nie jak napisałem w temacie 23.976 ;/ Najmocniej przepraszam. Źle przepisałem. W związku z tym, jakie zastosować ustawienia w Audacity? Dziękuję za odp.
|
Procentowa zmiana : +19,88
Pozdrawiam |
Dziękuję za odpowiedź. Niestety, po zmianie tempa ścieżka audio stała się krótsza. Teraz ma przeszło 18 minut (co prawda napisy końcowe zostały ciut przycięte) i nie pokrywa się z DVDRipem o długości 23:26. Ma znaczenie, że audio z TVRipa ma zmienne bitrate, a DVDRip stałe?
|
Widzisz, znowu coś źle odczytałeś. Arepo dał link do opisu metody obliczeń, odczytuj, kalkulator w dłoń i próbuj...
|
Spróbuj zrobić tak, aby ścieżka którą chcesz podłożyć zawierała dokładnie to samo co w oryginale, czyli zaczynała i kończyła się w tym samym miejscu. Chodzi o synchronizację do dwóch identycznych punktów na początku i końcu materiału audio. Następnie odczytaj czas oryginału i zapisz go. Otwórz ścieżkę docelową, wybierz efekt zmiany tempa w audacity i w polu długości wpisz wydłużenie czasu do tego z spisanego oryginału.
Jeśli synchronizacja do punktów musiała być kosztem przycięcia oryginału z przodu, po tej operacji i połączeniu z video trzeba jeszcze będzie przesunąć dźwięk o stałą wartość w czasie, ale to już prosta sprawa. pozdrawiam |
TVRipa i DVDRipa przyciąłem dokładnie w tych samych miejscach na początku i na końcu. Potem wyciągnąłem ścieżki VDM i wczytałem do Audacity. Odczytałem długość ścieżki z DVDRipa i wkleiłem wartość w zmianie tempa w pole "do" ścieżki z lektorem. Teraz ma identyczną długość jak oryginalne audio, na początku synchro jest ok, ale po jakimś czasie znowu się rozjeżdża. Wiem, jestem kompletnym laikiem, ale pierwszy raz się w to bawię. Jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie się. Pozdrawiam.
|
Z moich doświadczeń bawienie sie w synchronizację z różnych źródeł to stata czasu.
Najczęsciej jak zgadza sie początek filmu to koniec nie. Albo na odwrót. :sciana: |
Synchronizacja to prosta sprawa gdy wiadomo jak ją zrobić. Jeśli pliki były przycięte w tych samych momentach i mają teraz tą samą długość to jest bardzo mało prawdopodobne aby dźwięk się nie zgadzał z obrazem.
Może tak być jeśli środek był przesunięty, np.: gdy film w TV miał reklamy i nawet po ich wycięciu nie trafia się dokładnie w czas oryginalny. Trudno mi coś poradzić. Próbuj dopasować ścieżki audio do siebie w multitracku Adobe Audition, można ciąć tam gdzie trzeba i przesuwać a potem zrobić miks całej ścieżki. Jeśli jednak nigdy tego nie robiłeś to będzie to dla Ciebie trudne. pozdrawiam |
VHS to zapis analogowy i każdy magnetowid da nieco inną długość dzwięku.
Taśma może sie nieco wyciągnąć itd. Jeżeli była przegrywana z jednego magnetowidu na drugi to już w ogóle (a w latach 90-tych to przecież była norma). Całkowicie niezauważalne różnice po jakimś czasie urosną do 1 sekundy i z synchronizacji nici. Poza tym filmy z różnych źródeł mają różną długość, czasem w jakiejś edycji brakuje jakiejś sceny itd. Zwłaszcza w TV lubią cenzurować i wycinać pare najkrwawszych sekund (np z Predatora). Prym wiodą w tym telewizje niemieckie. Tak samo z nagraniami audio. Ten sam kawałek z płyty studyjnej i składanki "the best" zazwyczaj ma nieco inną długość (o sekunde-dwie). Wystarczy jakiś remaster i juz jest różnica. Bardzo bym sie zdziwił gdyby scieżka audio zgrana z VHS bez problemu idealnie działała z DVD choć nie mówię że to niemożiwe. Gdy sie nie udaje trzeba poobserwować czy dalsza zabawa w to ma sens. Bo jeżeli różnica nie rośnie liniowo to raczej strata czasu. Choć program który by pozwalał na taką zabawe w sumie nie jest trudny do napisania (użytkownik zaznacza punkty gdzie dzwięk ma odpowiadać obrazowi i program odpowiednio resampluje go aby wszystko sie zgadzało) to ja takiego nie widziałem. Po ustawieniu kilkunastu punktów (co pare minut) różnice powinny być na tyle małe że niezauważalne. |
TV Rip nie musi oznaczać VHS-u, może być to film nagrany przez kartę telewizyjną. Faktycznie, jeśli środek jest inny robi się o wiele trudniej, ale widząc ścieżkę oryginalną możemy ciąć w wielu miejscach źródło docelowe i po kawałkach dopasowywać z wykorzystaniem opcji Time Stretchingu jeśli jest taka potrzeba. Nie robimy tu resamplingu (bo to zmiana częstotliwości próbkowania), po prostu rozciągamy/ściskamy dźwięk.
Klika razy dopasowywałem ścieżkę z VHS-u do DVD i zawsze się udało, choć wymagało to sporo pracy. Zazwyczaj wszystko da się zsynchronizować, to tylko kwestia tego ile pracy chcemy na to poświęcić i czy zwyczajnie warto. Metody które podawałem w tym wątku są najprostsze i nie zakładają niespodzianek o których mówimy, jeśli nie przyniosły one zamierzonego rezultatu to nie obejdzie się bez zaawansowanej edycji. pozdrawiam |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:35. |