Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Pamięć przenośna, pendrive, karty pamięci, dyski USB (https://forum.cdrinfo.pl/f115/)
-   -   Jaki czytnik kart SD / SDHC / SDXC ? (https://forum.cdrinfo.pl/f115/jaki-czytnik-kart-sd-sdhc-sdxc-85242/)

latet 24.02.2010 22:26

Jaki czytnik kart SD / SDHC / SDXC ?

Witam,

Czy możecie polecić jakiś dobry czytnik kart SD / SDHC / SDXC (na USB
oczywiście)? Dobry, czyli solidny i taki którego prędkość nie stanowi wąskiego gardła wobec prędkości samej karty.

Jak to jest z kompatybilnością? Z tego co wiem, to "zwykłe" czytniki SD chyba
nie mają problemów z SDHC? Ale jak będzie z SDXC?

Tak czy inaczej - szukam czytnika, który SDXC łyknie bez problemów.

Dzięki,

latet

joujoujou 24.02.2010 23:55

Zwykłe czytniki SD najczęściej nie widzą SDHC.

Jeśli chodzi o SDHC, to poleciłbym Sandisk Micromate SDDR-113, ale czy obsłuży SDXC - nie mam pojęcia. :zawstydz:

latet 25.02.2010 09:46

Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 1083897)
Jeśli chodzi o SDHC, to poleciłbym Sandisk Micromate SDDR-113

Jeśli ktoś wie, gdzie można go dostać w Polsce, będę wdzięczny! W sieci udało mi się namierzyć tylko wersję MemoryStick, a potrzebować będę SDHC.

latet

joujoujou 25.02.2010 21:31

Na ebayu jest na pewno. :taktak:

lesioc 27.02.2010 23:13

Jak na razie z czytnikiem SDXC będzie problem.
Standard (specyfikacja wydania przez organizację standaryzacyjną) kart SDXC co prawda dostępny jest już od dłuższego czasu, natomiast specyfikcja kontrolera (czytnika) jeszcze nie. W związku z tym podejrzewam, że producenci układów scalonych na razie się wstrzymują z projektami z tym zakresie i to co jest dostępne na eBayu oznaczone jako SDXC na razie niekoniecznie musi być w pełni kompatybilne. Poza tym karty SDXC są tak na prawdę dostepne na rynku od ~2 tygodni, więc na razie trudno to było zweryfikować.

Czytnik SD nie jest kompatybilny z kartami SDHC - wynika to ze zmiany sposobu adresowania pamięci.

Czytniki SDHC powinny obsłużyć karty SDXC, przynajmniej te mniejszych pojemności (64GB), aczkolwiek nie będą czytały kart z nowymi standardami prędkości (np. UHS-I) tylko z takimi jak w kartach SDHC (czyli do około 25MBit/s o ile dobrze pamiętam). Chociaż może być tu jeden problem, o ile karty SDXC obsługują tryby transmisji SDHC, mają takie samo adresowanie, to jednak dla kart SDXC jest wymyślony nowy system plików - co mogłoby spowodować jakiś problem z driverami.

Mogę polecić czytniki firm Sandisk i Transcend - są dobrze wykonane i działają z pełnymi prędkościami bez zarzutu.

ed hunter 28.02.2010 06:34

Podejrzewam, że będzie można kupić te karty SDXC w zestawie z niedrogimi czytnikami - tak było gdy pojawiły się SDHC.

latet 28.02.2010 09:21

Czy próba odczytu karty SDHC w czytniku SD może spowodować:
a) utratę danych na karcie?
b) trwałe uszkodzenie karty?
c) trwałe uszkodzenie czytnika?

Dzięki,

latet

lesioc 28.02.2010 09:27

Karta SDHC nie przejdzie procesu inicjalizacji w czytniku SD, w zwiazku z czym zostanie odłączona (czytnik powinen odciąć zasilanie). W zwiazku z tym w prawidłowo wykonanym czytniku nic jej się nie stanie.

chris996 13.07.2014 01:43

Temat już od dawna nie aktualizowany, niemniej polećcie sprawdzony czytnik kart SDHC. Obstawiam, że mój czytnik TP nie będzie działał.

Berion 13.07.2014 18:26

Jak solidny to mogę polecić Kingston FCR-HS219/1. Tyle że to antyk, na USB 2.0, a więc i SDXC nie obsłuży.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:46.