Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Homebrew (https://forum.cdrinfo.pl/f106/)
-   -   Problem z plikiem DVDELF.bin przy instalacji FREEMCBOOT (https://forum.cdrinfo.pl/f106/problem-plikiem-dvdelf-bin-przy-instalacji-freemcboot-85271/)

koniujbie 03.03.2010 00:59

Gdzie tam od razu pecha :P No najwidoczniej model tej konsoli jest jakiś co najmniej dziwny w tych tematach. Pamietam że jak robiłem sobie uelfa na dev1 z memorki a chciałem zainstalować navigatora to też miałem problem właśnie z tym DVDELF.BIN :( ale w końcu jakimś knifem mi się udało. Co do obecnego problemu to już jestem zielony ( jak wersja graded :D ) bo nie wiem jak temu zaradzić.

Berion 02.03.2010 00:37

Ja dziś instalowałem FMCB na SCPH-39004R (czyli taki jaki mam, a to jest V6 :P) dla SCPH-39004 i w mordę jeża. Odpala się oryg. OSDSYS. Pomyślałem, że może memorki mi nie widzi (też jak i moja trochę przetarte już piny), ale nie, widoczna była. Pomyślałem, że płyta jest inna niż opis na stickerze, ale w browserze ten sam model. Zainstalowałem na tej konsoli też multi - działa, ale na mojej nie. Karta zachowuje się jakby region MG był niepoprawny, ale to jest nie możliwe! Nikt do tej pory nie zgłosił dwóch różnych dla SCPH-xxxx4.

WTF? :|

Pecha mi przyniosłeś. ;p

koniujbie 01.03.2010 01:32

No najdziwniejsze bo ja tak jak i Berion mam v7 (i to napewno nie z "przeszczepami") z oldskulowym R2G :) ale wlasnie u mnie FMCB nie chce się zainstalować :nie: cóż...jak będę miał czas to pomashuje troche tego X :D

szczuru 01.03.2010 00:20

Miałem to samo i 1.8 za cholerę nie chciała się zainstalować (z i bez DVDELF'a). Podobnie było z 1.7 ALE się wkurzyłem i zacząłem mashować X (który jest chyba odpowiedzialny za Normal-Install) i za którymś razem poszło xD Niestety nie pamiętam czy akurat wtedy użyłem DVDELF'a.

//

Fakt, może być to wina "przeszczepów" bo wątpię, żeby moja SCPH-30003 wytrzymała tyle czasu bez zmian części (datę produkcji ma z 2000). Natomiast na mojej drugiej PS2 (v7 bodajże [identyczna jak twoja Berion z oldskulowym R2G ;) ], która nigdy nie miała wymienianych części (nie licząc wiatraka :P), bez problemu łyknęła FMCB zarówno 1.7 jak i 1.8.

koniujbie 28.02.2010 19:21

Próbowałem już parę plików DVDPLE, ale niestety nadal nic z tego ( próbowałem także bez tego czyli z erom0:/ ale wtedy jest błąd). Co do serii graded to muszę rozwiać twoje wątpliwości bo na pewno z tej serii nie pochodzi gdyż mój kolega był jego pierwszym właścicielem i nie kojarzy zielonego pudła, a ciemne. Poza tym przed chwilą rozbierałem moją ps2 i sprawdzałem model mobo i wszystko się zgadza czyli jest GH-019. Także już kombinowałem na wszystkie sposoby. Na pewno nie jest to wina karty pamięci bo na konsoli u kolegi (wersja slim z swapem 3,6) instalacja poszła na testowanych kartach 8MB Sony i działa, ale u mnie na mojej konsoli ni hu hu :/

Berion 28.02.2010 12:48

Może DVDPLE masz uszkodzony, spróbuj zainstalować bez tego (czyli żeby odczytał go z erom0:/ a nie z mass:/).

Jak i to nie pomoże poszukaj innej konsoli. To drugi znany taki przypadek. I wg. mnie tyczy się konsol z "przeszczepami" (np. te z serii Graded), ale to tylko teoria.

koniujbie 27.02.2010 20:25

próbowałem na każdej z wymienionej przez was wersji ale problem jest nadal :/

Berion 27.02.2010 20:18

No właśnie, czemu 1.7? Z tym, że tutaj chyba nic nie uległo zmianie i problem się powtórzy. Szczuru miał podobnie, konsola-mieszaniec. ;] Na 1.8/1.8b nie będziesz musiał ryzykować uwalenia rezystorów (nie trzeba wyjmować kart, można wybierać slot do instalacji).

>> http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/P...SR/strona4.php

darek0920 27.02.2010 19:18

Spróbuj wersję 1.8b.

koniujbie 27.02.2010 16:17

Problem z plikiem DVDELF.bin przy instalacji FREEMCBOOT

Witam serdecznie,
Szukałem na forum o tym ale nie znalazłem rozwiązania mojego problemu także pisze nowy temat. Problem jest tego typu: Mam konsole PS2 wersja SCPH-39004 zmodowania chipem ripper 2 gold z trybem dev1, wersja dvd playera to 2.13E oraz drugą niezmodowaną o wersji SCPH-50004. Na karcie pamieci mam zainstalowanego uelfa do odpalania go przy starcie. Probowalem zrobić instalacje Free MC Boot na innej karcie pamieci żeby po odpaleniu tej karty na niezmodowanej konsoli mogł używać FMCB. A wiec robię to w ten sposób:
1.Na pendrive mam wrzuconego FMCB 1.7 z plikami DVDPLE(zamienionym na DVDELF.BIN w folderze inkjet)oraz BOOT.ELF (z uelfem z install). Odpalam uelfa z dev1 z karty pamieci i przechodze na :/mass i odpalam elfa z FMCB.
2. Pojawia mi sie okno instalacji FMCB a wiec wyciagam moja karte pamieci z uelfem i wkładam druga (oryginalna 8MB Sony )ktora ma służyć na niezmodowanej konsoli. Formatuje ją i odpalam instalacje multi gdyż nie na tej konsoli bede używał FMCB tylko na tej 50004. Początek istalacji ok i po linijce z napisem gdzie ładuje plik DVDELF.BIN potem na linijka decrypting dvdelf jest failed.
Próbowałem już robić i bez pliku DVDELF.BIN ale wtedy juz wyskakuje bład ze reading DVDELF Failed.
Proszę o pomoc.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:50.