![]() |
Problem z biosami LiteOn
Witam,
posiadam napęd LITE-ON DVDRW SHW-160H6S, w którym postanowiłem uaktualnić bios. Plik z biosem pobrałem ze strony producenta spakowany w *.zip. Kiedy uruchamiam plik exe znajdujący się w archiwum wyświetla mi się następujący komunikat: "No matched drive detected! This is utility is only for LITE-ON DVDRW SHW-160H6S drive. Detected drives: 1-0-0-0 I:LITE-ON DVDRW SHW-160H6S CP 91 4-0-0-0 K:XIF 9QZ0 XEB 1.03 Napęd jest właściwy, przynajmniej taki wyświetla mi w evereście i w menedżerze urządzeń win. Szukałem na forum i w googlach ale nic nie znalazłem na ten temat. Czy ktoś wie jak na to zaradzić? Może ktoś miał podobny problem? Z góry wielkie dzięki za pomoc. |
Upewnij się co do posiadanego napędu uruchamiając program Nero Info Tool. Oprócz potwierdzenia, jak mniemam, modelu palnika, znajdziesz w nim wiele cennych informacji o nim. M.in. aktualną wersję firmware.
|
Problem nadal występuje...
Program Nero Info Tool pokazuje dokładnie taki sam napęd...
|
Mozliwe, ze Twoja nagrywarka me inny revision hardware (czyli inny sprzet), co sie ostatnio coraz czesciej u LiteOna zdarza.
|
Cytat:
wszystko zaczęło się od tego że napęd nie chciał nagrywać płyt DVD+r (tylko takich) a teraz wogóle nic nie działa chyba będę musiał wrócić do poprzedniego biosu heh... jakieś rady?:) |
Wydaje mi się że uaktualnienie wykryło ci dodatkowy napęd wirtualny, z zainstalowanego programu np Alcohol 120%, Ultra ISO, czy podobnego, ażeby zaktualizować bios należy te programy odinstalować, ażeby uaktualnienie widziało tylko 1 napęd. Wtedy powinno się udać
|
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:42. |