![]() |
Drukarka. Napełnianie pojemnika z tuszem
Chciałabym zapytać o sposób napełniania kartridża. Chodzi o proste urządzenie wielofunkcyjne HP F4100. Przy zakupie zapewniono mnie, że nie będzie problemu z napełnianiem pojemników. Właściwie napełniam tylko czarny. Niestety już po raz drugi napełnić się go nie udało. Wychodzi z drukarki prawidłowo wydrukowana strona testowa i na tym koniec. Skanuję, wyrównuję poziomy tuszu itd. wg instrukcji. Nie wydaje mi się, żebym robiła coś nie tak, ponieważ wcześniej napełniał mi kartridż pracownik sklepu komputerowego i też się nie udało. Dowiedziałam się tylko, że przy pierwszym pojemniku tak czasem bywa. Czy problem może rozwiązać odessanie tuszu? Napełniam bez problemu kartridże w starej drukarce HP 840, ale z pierwszym kupionym napełniaczem kupiłam też w komplecie zestaw do odsysania tuszu i każdorazowo z niego korzystam. Raz z braku doświadczenia zapomniałam i miałam ten sam problem. Przystawka nie pasuje jednak do kartridża HP F4100. Nie ma jej też w komplecie z napełniaczem, ani osobno w sklepie. Mogłabym kupić przez Internet. Tyle tylko, że przesyłka podwoi cenę przystawki. Czy warto kupić, czy może problem tkwi gdzie indziej?
|
Nadmiar tuszu jak i powietrze mozna odessac zwykla strzykawka. Nie wiem w jakis sposob napelniasz te tusze od hp ale zasada powinna byc taka sama - czyli przez ta dziurke - ktora wpuszczasz tusz - rowniez usuwasz powietrze i nadmiar tuszu. Jak mozesz to wrzuc tu ta instrukcje do napelniania.
|
Cytat:
Dziękuję za pomoc. :) |
Cytat:
|
basia21,
na oczy nie widziałem tego modelu HP, więc uprzedzam: będę gdybał. Potrzebujesz chyba resetu pamięci drukarki, bo ona zapamiętała, że twój kartridż jest zużyty. Prawdopodobnie wystarczy włożyć po kolei dwa inne kartridże, a potem ten twój. Zadziała albo nie. Inna metoda to zaklejanie styków, o tutaj wyguglałem: http://www.101k.info/reset.html Tusz HP57 to chyba twój. Wrzuć w google numery swoich tuszy i szukaj, na elektroda.pl dużo info. A jeśli nie chodzi o elektronikę, to mechanika, może zapowietrzenie czy coś ... |
Jeżeli chodzi o tusz to jest to HP 21, kolorowy HP 22. Chyba na to samo wychodzi (?) przynajmniej kształtem pojemnika. W sklepie powiedziano mi, że wskaźnik tuszu nie musi oddawać stanu rzeczywistego. Nawet przy wchodzeniu na informację o aktualnym poziomie atramentów znajduję taki komunikat, dlatego po prostu go zignorowałam. Sprawdzę, ale znowu muszę czekać do poniedziałku, bo urządzenie mam w szkole. Mam nadzieję, że sam napełniony pojemnik do tego czasu nie zaschnie czy coś w tym rodzaju.
Zależy mi na napełnianiu, bo sporo drukuję, a koleżanki też do mnie maja bliżej niż do sekretariatu. Trudno powiedzieć im ***8222;nie***8221;, ale i wstyd ciągle prosić o ***8222;dotacje***8221;. Napiszę jaki wynik. Dzięki za pomoc. :) |
Cytat:
Na początku albo było, albo nie, ale teraz to na całą imprezę wychodzi :) |
Cytat:
Dzięki za radę :) |
Cytat:
Jeszcze raz dziękuję za pomoc. basia21:) |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:40. |