![]() |
Pioneer DVR-216 - pada ?
Niestety od jakiegoś czasu w/w Pioneer pali mi płytki ... dotychczas zakładałem, że to problem starych płyt - wypalam nie dużo a jakiś rok (może 2 lata) temu kupiłem 100 szt. i zużywałem powoli... Niestety po zakupie nowych nic się nie poprawiło a moze i pogorszyło ...
Objawy są następujące nagrywając w Nero 6 dane na płyty DVD-R (poprzednie były DVD+R) f. Ritek, wyskakuje błąd, zawsze w tym samym miejscu - po przejściu pierwszych etapów nagrywania tj. buforowania pilkiów itp. tak jak by nie był w stanie przejśc procesu "lead in" ... spaliłem tak 3 płytki jedna po drugiej z prędkościami x18, x16, x12 ... Co ciekawe: 1/ nie ma najmniejszych problemów z nagraniem dvd-rw (Verbatim z max. prędkością x4) 2/ po tych 3 spalonych nagrałem (x8) na takich samych nośnikach (Ritek x16) płytę dvd-video (równiez przy pomocy tego samego Nero) - przeszła bez komplikacji z pełną (bezbłędną) weryfikacją ... Po w/w udanym nagraniu znowu spróbowałem nagrac dane tym razem z prędkością x8 i ponownie się nie udało (te same objawy) Dodam jeszcze, że jakiś czas temu nagrywarka "zniknęła" mi z systemu i przywróciłem ją za pomocą "MicrosoftFixit50027.msi" |
W uzupełnieniu: spróbowałem zmienić program nagrywający ... Nero 7 Essential ... niestety bez rezultatu, nawet z prędkością x4 efekt ten sam ... tym razem mniej więcej w tym samym momencie (po ~1%) wyskoczył komunikat: "błędny adres bloku"
Ktoś wie o co chodzi ??? |
Sprawdź nagrywarkę na innym kompie.
Sprawdź podłączenia, kable, napięcia. Może to być kwestia padającej nagrywarki, ale równie dobrze coś w systemie namieszane albo w podłączeniach. |
mały update:
W końcu udało mi się sprawdzić nagrywarkę na innym kompie i ... poszła bez poblemu, nagrałem na próbę na 2 płytkach DVD-R z prędkościami x16 i x18 i wszystko ok (weryfikacja tej nagranej x18 przesła z trudnościami - zwalniał czasem i do prędkości x1 - ale to juz chyba wina za szybkiego nagrania tej płytki, z tą nagaraną x16 żadnych problemów) W weekend spróbuję postawić u siebie system na nowo i mam nadzieję będzie ok ... Dzięki za pomoc |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:15. |