Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Przesyłanie plików pomiędzy Windows 7 a XP (https://forum.cdrinfo.pl/f113/przesylanie-plikow-pomiedzy-windows-7-xp-85394/)

xsnake 24.03.2010 22:20

Cytat:

Napisany przez pali (Post 1088063)
połącz te komputery przez USB, FireWire czy kablem Ethernet na kartach gigabitowych

A mógł byś mi pomóc, bo dokupiłem tą kartę do stacjonarnego kompa i podłączyłem to kablem skrosowanym i we właściwościach połączenia lokalnego dałem ip 192.168.0.1 i 255.255.255.0 na stacjonarnym i na laptopie 192.168.0.2 i 255.255.255.0 i ze stacjonarnego pinguje drugi komputer ale z laptopa już nie, na połączeniu pisze że sieć niezidentyfikowana, Próbowałem połączyć się z komputera który pinguje drugi komputer ale wyskakuje mi okienko żeby hasło wpisać ale przecież żadnego hasła nie ustawiałem, wiesz może dlaczego tak się dzieje?

pali 17.03.2010 18:43

Tak, AP wbudowany w router jest i prawdopodobnie masz w domu dwa takie "AP wbudowane w router" - jeden to TP-Link do utworzenia sieci BSS w domu, a drugi to ten wyżej, pracujący jako AP Client i jest on klientem AP stojącego ileś metrów od twojego domu.
Jakbyś to narysował, to byśmy wiedzieli o czym rozmawiamy, a tak to dupa.

POE to Power Over Ethernet, zapewne zasilanie tego routera na strychu - nic to nas nie interesuje.

1. Jaki jest adres tego routera, na którego zalogowałeś się?
2. Wklej wyniki polecenia ipconfig -all, z obu swoich komputerów
3. Zanim przejdziemy dalej - pogrzeb w tym Ralinku, tam gdzieś musi być napisane IP tego TP-Linka :) Jeśli nie znajdziesz, to zapuścimy nmap .

xsnake 17.03.2010 15:50

Cytat:

Napisany przez pali (Post 1088063)
jak już mówiliśmy - na tym TP-Linku nie osiągniesz transferu "film w minutę"

tak wiem czytałem że w minutę nie osiągnę, chciałem tylko ustawić tak jak pisaliście i sprawdzić czy chociaż trochę przyspieszy, tylko czy macie jakieś pomysły jak się zalogować na tego tp-linka, AP mam wbudowany w router z tego co mówił dostawca, bo w domu mam router i koło niego jest tylko taka puszeczka i pisze na niej POE Power IN, i dlaczego loguję się na AP a nie na tp-linka ?

pali 17.03.2010 13:10

xsnake,
uczenie się na własnych błędach, to dobra rzecz
ale niezbyt sobie radzisz z tym tematem (bez urazy)
nie chciałbym, abyś odciął się od Internetu i musiał płacić za wizytę adminowi tej sieci - chyba, że podejmiesz takie ryzyko

na dodatek, jak już mówiliśmy - na tym TP-Linku nie osiągniesz transferu "film w minutę"

co zrobić?

1. wezwij instalatora od tego TP-Linka i powiedz mu, że transfery siadają - niech sprawdzi pasmo, może ustawi lepszy kanał radiowy
2. kup sobie inny router i inne karty sieciowe - w standardzie 802.11n - jeśli chcesz, to doradzimy sprzęt
3. połącz te komputery przez USB, FireWire czy kablem Ethernet na kartach gigabitowych - też możemy doradzić sprzęt

marynarz 17.03.2010 13:01

Cytat:

Napisany przez xsnake (Post 1088029)
u mnie jakoś to inaczej wygląda w wireless
http://img638.imageshack.us/img638/3...oard03l.th.jpg

No oczywiscie ze nie zalogowales sie na TP Linka :>

pali 17.03.2010 11:49

xsnake, Ty chyba zalogowałeś się na tego AP ze strychu :)

to jest coś na 5 GHz, to nie tplink - chyba że obudowa tylko

xsnake 17.03.2010 10:22

Cytat:

Napisany przez marynarz (Post 1087973)
Znalazlem to w 5 sekund na symulatorze tego modelu

W opcja Wireless zmieniasz Mode na 11Mbps.

Moze poprawi to transfery, a moze nie. Jest w okolicy jakas inne siec wifi? Moze jest ich wiecej i sie nawzajem zaklocacie?

u mnie jakoś to inaczej wygląda w wireless
http://img638.imageshack.us/img638/3...oard03l.th.jpg

marynarz 16.03.2010 23:12

Ilość załączników: 1
Znalazlem to w 5 sekund na symulatorze tego modelu

W opcja Wireless zmieniasz Mode na 11Mbps.

Moze poprawi to transfery, a moze nie. Jest w okolicy jakas inne siec wifi? Moze jest ich wiecej i sie nawzajem zaklocacie?

xsnake 16.03.2010 21:22

Cytat:

Napisany przez marynarz (Post 1086849)
Na WiFi G osiagalem u siebie miedzy komputerami max 2,8 MB/s

a wracając do tego WiFi G,B i N to nadal nigdzie tego nie znalazłem, czy jak bym ci podał model mojego routera to mógł byś mi pomóc odnaleźć to w opcjach ? router to TP-LINK model: Tl-WR340G 54M Wireless G Router

marynarz 14.03.2010 15:45

Karta 100Mbps na PCI kosztuje od 5zl na allegro (Realtek i inne) :) Na pewno nie ma karty zintegrowanej na plycie glownej?
O przejsciowkach zapomnij.
Ja uzywalem CesarFTP. Jest dobry.

xsnake 12.03.2010 02:56

Cytat:

Napisany przez pali (Post 1086837)
xsnake,
jeśli chcesz szybszego transferu, to zrób ze sprzętem to co Tobie mówiliśmy.

tylko że nie znalazłem nic w opcjach routera to co pisaliście, jedyne co było w zakładce wireless settings i tam było B/G Protection i było ustawione na Off i jeszcze można było przestawić na Auto i na On

A te kolory tego menu routera jest niebiesko białe

słuchajcie chciał bym to spróbować kablem lan podłączyć ale w stacjonarnym na karcie nie mam jak podłączyć tym kablem, nie ma wyjścia, czy da się to jakoś podłączyć tym kablem jakaś przejściówka czy coś?

albo może jeszcze jakiś inny serwer ftp, użyłem tego darmowego filezilla serwer ftp a może jeszcze znacie jakiś szybki płatny program?

marynarz 11.03.2010 19:01

Na WiFi G osiagalem u siebie miedzy komputerami max 2,8 MB/s i bylo mi malo wiec kupilem gigabitowy switch i pociagnalem kabelki.
Nie testowalem tego wybitnie ale spokojnie lecialo 70MB/s chwilami. Dysk w laptopie nie przerabial takiej predkosci.

pali 11.03.2010 17:23

xsnake,
jeśli chcesz szybszego transferu, to zrób ze sprzętem to co Tobie mówiliśmy.

Ale jak już mówiłem, na tym sprzęcie nie osiągniesz speeda "film w minutę" - spójrz wyliczenia moje i marynarza.

Chcesz szybciej, to np. połącz bezpośrednio dwa komputery kablem (sieciowym, USB, FireWire) albo kup inne sieciówki i inny router.

xsnake 11.03.2010 16:03

Cytat:

Napisany przez marynarz (Post 1086513)
Teraz uzywam udostepniania windows miedzy komputerami i mam udzialy sieciowe zmapowane jako dyski. Dziala, a XP pamieta haslo.

A mógł byś coś więcej napisać o tym, jak np. komputery się łączą ze sobą jak skonfigurować itd.

xsnake 11.03.2010 11:47

Cytat:

Napisany przez pali (Post 1086644)
Start -> Uruchom ... -> cmd -> ipconfig -all

IP "brama domyślna" to być może IP twojego rutera

uruchomiłem opcje routera, ale za bardzo tu nie mogę znaleźć tych opcji żeby zmienić szukałem w zakładce wireless settings ale jedyne co znalazłem to B/G i można ustawić na Off, Auto albo On i jeszcze jest country region code 11 B/G i tu można ustawić od 0 do 7 i np.0:CH1-11 i ostatni 7:CH5-13

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:35.