![]() |
Acer Aspire 3690-problem mruga matryca przy poruszaniu nią
witam mam taki problem z wyżej wymienionym laptopem otuż gdy pracuje w jednej pozycji jest O.K. ale jeśli chce zamknąć włączonego laptopa to matryca mruga tak jakby coś nie łączyło,słyszałem że taka wada w tych laptopach jest i że nic się z tym nie dzieje,jednak mnie to denerwuje chcę z waszą pomocą dojść co to jest i może we własnym zakresie naprawić.Czekam na waszą pomoc
|
rozkręcić i zobaczyć jak styki wyglądają
sprawdzić jaki stan taśm przewodzących, czy nie sa ponadrywane |
Cytat:
Nie wiem, czy tak samo się w Twoim modelu to rozbiera, ale masz tu filmik do modelu 5630: http://www.youtube.com/watch?v=z0L98Thh6wQ Chodzi i usztywnienie czymś kabelka łączącego matrycę. |
zrobilem tak jak mowiles,pomoglo w 90% wiec pomyslalem podloze jeszcze troche,ale wypiolem nachwile ta wtyczke i wpialem dobrze zeby wykluczyc ze sie poluznila,odpalilem laptop i z tamtych okolic poszedl lekki dymek...teraz matryca jest ciagle biala POMOCY!!!!
|
Coś pechowy jesteś :ysz: Rozbierz to jeszcze raz, spróbuj wypiąć ten kabelek i podłączyć jeszcze raz, może "coś" tam jeszcze się dzieje z połączeniem. Jeżeli to nic nie da, to prawdopodobnie inwerter matrycy poszedł "w zapomnienie" i niestety serwis cię czeka. Pierwotny problem czasami właśnie w Acerach do tego prowadzi.
|
cale zycie pecha mam,powiem ci ze wiem ze to gniazdo co tam jest to przez przypadek pozwieralem pare pinow...niepytaj w jaki sposob bo poprostu bezmyslnosc...takze mysle ze od matrycy wszystko ok,tylko cos na plycie moze sie spalilo jakis bezpiecznik czy cos...dymek poszedl z okolic tego gniazda gdzie sie wpina ta wtyczke na ktora kladlem papierek...
|
Inwerter matrycy to właśnie taka "mała" płytka PCB z dwoma gniazdami gdzie wpinasz kabelek, więc raczej obstawiam, że to jednak to. Nowy kosztuje kilkadziesiąt zł, tak czy inaczej możesz się zabrać za to sam lub serwis.
|
aha,ale powtarzam jeszcze raz ze dymek polecial tam gdzie to gniazo na plycie glownej jest.A inwerter przeciez jest pod matryca,a nieda sie jakos naprawic inwertera?Mam znajomego co naprawia sprzet rtv
|
Hmm, trudno powiedzieć, można sobie tak gdybać. Najlepiej będzie jak weźmiesz komputerek właśnie do jakiegoś serwisu.
|
jesi dzieki,jednak zle obstawiales,poszukalem na elektrodzie i znalazlem ze mogl sie spalic tranzystor SI2301BDS dałem lapka do znajomego,i okazało sie ze sie spalił zamowilem nowy, i laptop hula az milo nawet matryca niemruga juz...dziwne...ale to dobrze;)w kazdym badz razie sposob z papierkiem tez pomogl wiec jakbym niezwarl pinow przez glupote to by bylo ok;)
|
Hmm, o tym nie pomyślałem :) Dobrze, że teraz już wszystko gra :spoko:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:39. |