![]() |
Pomoc w przygotowaniu dużego artykułu o NAS
Proszę was o pomoc w przygotowaniu dużego artykułu.
A tak naprawdę pracy magisterskiej, dlaczego w temacie nazwałem to artykułem? Bo myślę że sporo osób będzie zainteresowanych pracą którą piszę i jeśli się wam spodoba to mogę ją opublikować tu na forum jako artykuł. Praca nie jest czystą teorią, jest praktyczna, to co opisuję naprawdę tworzę i będę testował, sprzęt już mam można o nim przeczytać w tym temacie http://forum.cdrinfo.pl/f119/budowa-...go-nasa-85710/ Pomoc o którą proszę to nie pisanie za mnie materiału do pracy, tylko cenne uwagi i wskazówki, czasami naprowadzenie na dobry tor. Mam nadzieję że znajdę na tym forum jakieś wsparcie w waszych osobach :) W pracy postaram się zrobić kilka bardzo podobnych (lub takich samych) testów jak widzę w artykułach na waszym portalu cdrinfo.pl tak by można było wrzucić moją macierz do porównania. Oczywiście nie chcę nic narzucać, jeśli administrator uważa że ten temat powinien zniknąć - to trudo, jeśli nie życzycie sobie by robić podobne testy to nie ma problemu... Na początek chciałbym pokazać wam spis treści bo może warto było by coś w nim zmienić: ------------------------------------------------------------------------------- Wstęp Ogólne o ciągłym narastającym zapotrzebowaniu na zasoby dyskowe, o tym jak drogie są gotowe profesjonalne macierze,Cel pracy Zbudowanie taniej profesjonalnej macierzy dyskowej typu NAS do małej firmy. Testy różnych rozwiązań sprzętowych i programowych. Rozdział 1. Macierz dyskowa typu NAS Opis wykorzystywanych technologii. Dlaczego NAS a nie SAN itp. Zalety NAS itp. 1.1 Protokoły: - SMB/CIFS 1.2 RAIDRozdział 2. Systemy operacyjne - Instalacja i konfiguracja- RAID 0 Dlaczego wybrałem takie systemy, dlaczego zestawiam specjalnie przygotowane systemy pod NAS z systemami Rozdział 3. Budowa macierzy2.1 openfiler Ogólnie z czego powinien składać się komputer który będzie służył jako macierz. Dlaczego nie kupuję sprzętowego raida. 3.1 Wybór sprzętu.- obudowa 3.2 Kosztorys i prezentacja złożonego sprzętu.Rozdział 4. Badania- dlaczego wybrałem taki, a nie inny sprzęt Opis platformy testowej i infrastruktury sieciowej. Opis co i dlaczego jak i czym będzie testowane. 4.1 openfilerMożliwości rozwoju (opracowanie systemu backupu itp. co wyjdzie w praniu)- wyniki i wykresy4.2 freeNAS Podsumowanie Streszczenie Słowa kluczowe Bibliografia Spis ilustracji Spis tabel Spis stosowanych skrótów Indeks |
A promotor widział w ogóle ten spis treści ?
Jeśli masz na tyle umiejętności to spróbuj postawić go na jakimś linuxie, prawie wszystkie komercyjne nasy stoją na linuxach. Możesz też sprawdzić windows home server, wersja demo, chyba 2-miesięczna, jest do ściągnięcia za darmo ze strony microsoftu. Mi właśnie na biurku leżą jakieś stare bebechy, zrobię z nich nasa w celach eksperymentalnych. To się ewentualnie coś porówna. |
Cytat:
Cytat:
Openfiler to system oparty na CentOS a ten z kolei na Red Hat Enterprise Linux, a FreeNAS oparty jest na FreeBSD -Unix Cytat:
Cytat:
|
Poprzeglądaj jeszcze rozwiązania Sun'a http://www.sun.com/storage/openstorage/ wprawdzie to nie ten kaliber, ale jest dużo do poczytania i pooglądania, zawsze można jakieś ich materiały potem w bibliografię wrzucić.
Możesz też spróbować solarisa/opensolarisa, ale z tym miałem styczność tylko jako użytkownik, więc wiele się ode mnie na ten temat nie dowiesz. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:11. |