Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Domowy sprzęt Audio/Video (nagrywarki, odtwarzacze DVD, Blu-ray, odtwarzacze sieciowe, TV) (https://forum.cdrinfo.pl/f108/)
-   -   Czasy nagrywania - nagrywarka stacjonarna (https://forum.cdrinfo.pl/f108/czasy-nagrywania-nagrywarka-stacjonarna-85790/)

tadeo12 30.04.2010 12:11

Czasy nagrywania - nagrywarka stacjonarna

Jestem tutaj nowym forumowiczem i przychodzę z problemem którego nie jestem w stanie sam rozwiązać.
Jestem na etapie archiwizacji zapisanych filmów na kasetach VHS.
Zakupiłem nagrywarkę Strato która bezpośrednio przetwarza sygnał analog na cyfrowy i nagrywa na płytkę.I wszystko było by w porządku gdyby nie to,że z VHS-240 potrzebuje 4 krążki 4.7GB.Płytki DVD nagrywają się w formacie UDF.
Jak zrobić,żeby cały film z VHS zmieścił się na jedną płytę w jakimś standardowym formacie bez straty na jakości nagrania?
Słabo się znam na tym więc proszę o pomoc kierując krok po kroku bądż działy lub tematy które są jasne dla laika w tej kwestii:)
Pozdrawiam
tadeo

superrrmario 30.04.2010 12:39

W opcjach nagrywarki powinieneś mieć możliwość ustawienia czasu nagrania.
Witaj na forum :)
Mario

tadeo12 30.04.2010 12:50

Będę szukał,choć nagrywarka sprawia wrażenie prostej w opcjach.A jakby nie było możliwe ustawienie czasu,to jest inna metoda?
Za wszystkie inne podpowiedzi z góry dziękuje:)
tadeo

Phisto 01.05.2010 22:40

zgadzam sie z superrrmario w opcjach nagrywarko powinna byc mozliwosc ustawienia czasu nagrania a jak nie ma to wiem jak to zrobic chociazby w Uleadzie. Klika sie prawym przyciskiem myszy na plik juz edytowany klika w playback speed i ustawia wedle życzenia. Jest tam tez odwrocenie czasu "reverse time?" co sprawia ze film odtwarza się od tyłu itp . :)

grzeniu 02.05.2010 00:33

Do autora topicu - czekam na propozycje zmiany tematu.
Żeby to miało sens, ręce i nogi...

design 02.05.2010 01:23

Witam nowego forumowicza. Sam na tym forum jestem nowy więc poszę o wyrozumiałość.

Odnośnie nagrywarki, rozumiem że to stacjonarna nagrywarka dvd z lub bez dysku twardego. Sam miałem taka kilka lat temu i mozna było fajnie nagrywać z kaset i tunera wbudowanego. Możesz sprawdzic czy nagrwarka jest jest double layer czy nie. Jeśli nie to pozostaje nagrywanie na pojedynczych płytach 4,7Gb. Zakładam że to nagrywarka jednowarstwowa, problem można rozwiązać doknujac zmiany kompresji czyli jakości nagrywania. Możesz to zrobić eksperymentalnie im gorsza jakośc tym więcej nagrasz maeriału z VHS.

tadeo12 02.05.2010 11:54

Zakupiłem nagrywarkę DVD VCR 3601 niemieckiej firmy Strato ( bez dysku twardego).Dwa urządzenia w jednym.Nagrywa bezpośrednio w obu kierunkach (bez double layer).Jakość nagrania bardzo dobra.W opcjach menu w zakładce nagrywanie jest
Jakość VCR -SP -LP tu ustawione mam SP
Jakość DVD -HQ -SP -EP -SEP a tu HQ
i to wszystko:(

Nie ma ustawień czasu nagrywania.
Przeraża mnie jedynie fakt,że z 25 kaset VHS-240 wyjdzie mi setka krążków.Znajomy coś mi wspominał o zrobieniu iso ale nie wiem dokładnie o co chodzi:(
Puki co pozdrawiam i dzięki za podpowiedzi.

Reetou 02.05.2010 12:24

Cytat:

Napisany przez tadeo12 (Post 1095669)
Jakość VCR -SP -LP tu ustawione mam SP
Jakość DVD -HQ -SP -EP -SEP a tu HQ
i to wszystko:(

I wystarczy... Dla VCR LP (Long Play?) i będzie dłużej, lecz z gorszą jakością.

Dla DVD HQ to wysoka jakość, kolejne opcje to mniej krążków kosztem mniejszej jakości.

Popróbuj kilku ustawień, wybierz jeszcze akceptowalną jakość przy mniejszej ilości płyt.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:55.