Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Homebrew (https://forum.cdrinfo.pl/f106/)
-   -   ScummVM (https://forum.cdrinfo.pl/f106/scummvm-85877/)

Berion 11.05.2010 12:56

ScummVM

Wyszła niedawno nowa wersja emulatora silnika SCUMM - o dźwięcznym numerku 1.1.1.

Przejrzałem xbins i ku mojemu ogromnemu rozczarowaniu, ostatnia wersja jaką wydano to któraś tam z 2005 roku... No więc, potestowałem sobie wersję na PS2 - wreszcie się nie wiesza na moim modelu konsoli! Pograłem chwilę w Curse of Monkey Island i nawet da się grać (choć prędkość odczytu z mojego pendraka psuje całą zabawę). Testował ktoś? Wina mojego przeoranego pendrive'a czy może lekkie dropy animacji to norma? Jak z płyty (bo nie mam żeby sprawdzić, a do sklepu kawał drogi ;])?

ethar 26.05.2010 17:41

Odpalałem Curse of Monkey Island, na starszym Scumm'ie z płyty. Muszę Cię zmartwić, przycinanie cut-scenek w COMI, na PS2 to normalka. Sama gra chodziła płynnie z tego co pamiętam (pomijajać lekkie przycięcia gdy coś dogrywała z płyty ;) )

sobrus 27.05.2010 08:14

Ja testowałem kiedyś ScummVM na Dreamcascie. Większość gierek działała, niestety te bardziej skomplikowane potrafiły sie powiesić (DC ma 16MB RAM i to pewnie dlatego).

ethar 20.03.2013 14:25

By nie tworzyć nowego tematu:

Spolszczenia do gierek opartych na Scumm'ie miło że im się jeszcze chce ;)

Kod:

http://scummpl.grajpopolsku.pl/news.php

Chanson 11.04.2016 19:51

Zacznę od przywitania się, bo to mój pierwszy post na tym forum.
Odkopuję temat, bo mam pytanie związane ze Scummem...
Kilka dni temu dowiedziałem się o możliwości przerobienia konsoli poprzez wgranie oprogramowania na kartę. Zainstalowałem sobie Free MCBoota, jakieś programy, jakieś emulatory...wszystko działa...oprócz Scumma. Wypróbowałem najnowszą wersję, wersję polecaną na ichnim forum - nic, czarny ekran. Wersja z AIO działa trochę lepiej - przez chwilę widać poruszający się kod zero-jedynkowy, dopiero potem wszystko się zawiesza. Jak to uruchomić z pendrive'a? Trzeba jakoś edytować plik ini?

ethar 11.04.2016 21:40

Z tego co pamiętam programy mają rozszerzenie *.elf/*.uelf - jakoś tak.

Chyba najprościej odpalić uLaunchELF - menadżer dla PS2 i potem odpalić za pomocą niego plik *.elf od ScummVM np. właśnie z pendrive'a (fat32) tak jak mówisz. Ja tak odpalałem, którąś wersję z rzędu i działał bez zająknięcia.

szczuru 12.04.2016 02:15

Cytat:

Napisany przez Chanson (Post 1357893)
Zacznę od przywitania się, bo to mój pierwszy post na tym forum.
Odkopuję temat, bo mam pytanie związane ze Scummem...
Kilka dni temu dowiedziałem się o możliwości przerobienia konsoli poprzez wgranie oprogramowania na kartę. Zainstalowałem sobie Free MCBoota, jakieś programy, jakieś emulatory...wszystko działa...oprócz Scumma. Wypróbowałem najnowszą wersję, wersję polecaną na ichnim forum - nic, czarny ekran. Wersja z AIO działa trochę lepiej - przez chwilę widać poruszający się kod zero-jedynkowy, dopiero potem wszystko się zawiesza. Jak to uruchomić z pendrive'a? Trzeba jakoś edytować plik ini?

Na oficjalnym forum jest temat właśnie o tym, że ostatnia wersja dla PS2 (1.7.0) nie startuje z USB. Więc masz dwa wyjścia.

1 - odpalić Scumm-a z HDD
2 - nagrać Scumm-a na CD/DVD a gry odpalać z USB.

impact18 12.04.2016 06:13

A ja mam małe pytanie co do wersji ps3. Czy da się przyśpieszyć kursor? W opcjach nic nie znalazłem a granie na tym co jest prawie niemożliwe ;)

ethar 12.04.2016 07:27

Cytat:

Napisany przez impact18 (Post 1357915)
A ja mam małe pytanie co do wersji ps3. Czy da się przyśpieszyć kursor? W opcjach nic nie znalazłem a granie na tym co jest prawie niemożliwe ;)

A grasz padem? Może by podłączenie myszki pod usb rozwiązało problem - o ile wykrywa. Ja osobiście nie pamiętam by taka opcja istniała.

Chanson 12.04.2016 07:52

Cytat:

Napisany przez szczuru (Post 1357910)
Więc masz dwa wyjścia.

1 - odpalić Scumm-a z HDD
2 - nagrać Scumm-a na CD/DVD a gry odpalać z USB.

Opcja pierwsza nie wchodzi w grę w moim przypadku (mam konsolę w wersji slim), a drugiej wolałbym uniknąć - pendrive to jednak lepsze rozwiązanie...poza tym uruchomienie Scumma z dvd z AIO też się nie powiodło (szybko ruszył i szybko się zawiesił).

Cytat:

Napisany przez ethar (Post 1357898)
Ja tak odpalałem, którąś wersję z rzędu i działał bez zająknięcia.

Rozumiem, że nie przypomnisz sobie, która to była wersja?

ethar 12.04.2016 08:32

1.1.1. ? Strzelam, bo o niej Berion wspomina w pierwszym poście i zakładam, że korzystałem z tej samej. Poza tym możesz pościągać sobie parę różnych wrzucić na pena do różnych folderów i posprawdzać metodą prób i błędów :)

Berion 12.04.2016 10:44

Hmm wygląda na to, że różne wersje różnie działają na różnych modelach konsoli. Wersja z AIO u mnie się nie wiesza i z tego co pamiętam działa z USB.

ethar 13.04.2016 11:02

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1357942)
Hmm wygląda na to, że różne wersje różnie działają na różnych modelach konsoli. Wersja z AIO u mnie się nie wiesza i z tego co pamiętam działa z USB.

Ja też mogę to potwierdzić - mój model to był Slim 7xxxx - już nie pamiętam dokładnie, ale niech spoczywa w pokoju.

Chanson 14.04.2016 13:30

Po przeprowadzeniu dokładnych testów z niemal wszystkimi dostępnymi edycjami tego emulatora, ustaliłem, że na mojej konsoli (slim z numerem 70004) uruchamia się wersja oznaczona numerem 1.0.0 oraz większość wcześniejszych (dodatkowo im starsza wersja, tym sprawniej rusza).
Wygląda na to, że nowsze nie zawsze znaczy lepsze.
Pozostaje jeszcze sprawdzić, jak będzie z uruchamianiem gier.

Berion 14.04.2016 20:08

Dzięki za informacje. Przy aktualizacji AIO dodam także wcześniejsze wersje.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:03.