Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Audio/Stacjonarne nagrywarki i nośniki CD-R Audio (https://forum.cdrinfo.pl/f112/)
-   -   DTS 5.1 na mp3 albo FLAC (https://forum.cdrinfo.pl/f112/dts-5-1-mp3-albo-flac-85896/)

renovatio2 15.05.2010 10:43

DTS 5.1 na mp3 albo FLAC

Witam ma obraz płyty(nrg) jest to płyta DTS 5.1 chciałem przerobić utwory na niej na mp3 albo na inny format.
Zrobiłem tak załadowałem obraz płyty do wirtualnego CD-rom. Otworzyłem tą płytę i były tam pliki z rozszerzeniem *.cda więc myśle że wystarczy otworzyć ją w windows media player i zgrać na dysku jako wma , ale wyskakuje mi błąd : " Media player nie może odczytać dysku w trybie cyfrowym itd." Dobrze wiem że na moim kompie nie da się tego odsłuchać ale myślałem że przynajmniej da się ją przekonwertować próbowalem różnego rodzaju programy typu cdex zawsze wyskakuje jakiś błąd. Czy mógłby ktoś coś poradzić.

Placio74 15.05.2010 16:55

Cytat:

Napisany przez renovatio2 (Post 1097664)
... Dobrze wiem że na moim kompie nie da się tego odsłuchać ...

Ehm...
- VLC media player
- Kantaris media player
- The KMPlayer
- foobar2000 + dekoder DTS (dodany do aktywnych filtrów DSP)
- Windows Media Player albo Media Player Classic + AC3Filter (z włączoną obsługą PCM)
...

Ripowanie do WAV z audio DTS można wykonać w foobar2000 i w CDex również.

W przypadku konwersji do MP3 należy pamiętać o dodaniu do filtrów DSP (w Processing) dekodera DTS oraz konwersji kanałów do stereo (Convert 5.1 to stereo).

Z wykorzystaniem FFmpeg można też zapisać samo audio DTS, bez konwersji i bez wpakowania do WAV.

Można również (przynajmniej z pliku .dts) wykonać konwersję (oczywiście stratną) do wielokanałowego AAC (.m4a) lub Vorbis (.ogg).

BTW
Po konwersji do FLAC przy zachowaniu kanałów (5.1), wynikowy plik będzie raczej większy od źródłowego.

Hmm... proponuję zrzut do WAV (z DTS) w foobar2000 (lub CDex) i wmuxowanie audio do MKA (Matroska) za pomocą mkvmerge (MKVtoolnix).
foobar2000 obsługuje MKA, a pliki w tym formacie można otagować (natomiast WAV raczej nie).

renovatio2 15.05.2010 20:18

Ok dziękuje bardzo za odpowiedź pokombinowałem z foobarem i wszystko działa jak należy.

jgx 27.10.2011 12:04

witam
odświeżam bo mam taki problem - foobarem z wtyczką DTS chce zripować plik
Kod:

General
Complete name                    : D:\FILMY_HD_1\NOWE\Depeche Mode 5.1\DTS 5.1 96 kHz 24 bit\2001 Exciter\02 Shine.dts
Format                          : DTS
Format/Info                      : Digital Theater Systems
Format profile                  : 96/24
File size                        : 59.7 MiB
Duration                        : 5mn 31s
Overall bit rate                : 1 510 Kbps

Audio
Format/Info                      : Digital Theater Systems
Format profile                  : 96/24
Duration                        : 5mn 31s
Bit rate mode                    : Constant
Bit rate                        : 1 510 Kbps
Channel(s)                      : 6 channels
Channel positions                : Front: L C R, Surround: L R, LFE
Sampling rate                    : 96.0 KHz
Resolution                      : 24 bits
Stream size                      : 59.7 MiB (100%)

do wav z DTS 5.1 kanałowego - kombinuje ale wychodzi mi wav 2 kanałowy - jak to poustawiać żeby dało rade?
pozdro 4all

Arepo 28.10.2011 14:24

a co chcesz uzyskać, wav-a 6 kanałowego - *.wav(ex) ?

pozdrawiam

jgx 28.10.2011 15:34

chcę uzyskać z tych plików .dts- wav 5.1 - taki plik odtworzy mój player sieciowy mogło by bć np. takie coś:
Kod:

Ogólne
Pełna ścieżka                  : D:\FILMY_HD_1\NOWE\Dark Side of The Moon (DTS 96 24) 4.1 Alan Parsons\01 Speak to Me.dts
Format                          : Wave
Rozmiar pliku                  : 13,2 MB
Czas trwania                    : 1 min.
Całkowita przepływność bitów    : 1.510 Kb/s
Audio
ID                              : 0
Format/Informacja              : Digital Theater Systems
Profil formatu                  : 96/24 / LE
ID kodeka                      : 1
ID kodeka/Wskazówka            : Microsoft
Czas trwania                    : 1 min.
Rodzaj przepływności            : Stała
Przepływność bitów              : 1.510 Kb/s
Kanały                          : 5 kanałów
Rozmieszczenie kanałów          : Front: L R, Surround: L R, LFE
Częstotliwość próbkowania      : 96,0 KHz
Rozdzielczość                  : 24 bity
Rozmiar strumienia              : 13,2 MB (100%)

to będzie też plik .dts ale w kontenerze wav i po zmianie z ręki na rozszerzenie .wav player mi to gra

Arepo 28.10.2011 16:15

Musisz zdekodować całość do 6 oddzielnych ścieżek (wav - mono) w Tranzcode i zakodować ponownie do wav(dts) w SurCode. Poczytaj ten temat. Nie można tego zrobić w foobarze.

jgx 28.10.2011 17:42

Cytat:

Napisany przez Arepo (Post 1187672)
Musisz zdekodować całość do 6 oddzielnych ścieżek (wav - mono) w Tranzcode i zakodować ponownie do wav(dts) w SurCode. . Nie można tego zrobić w foobarze.

szukając sposobu w necie natknołem sie również na ten sposób ale przeraziłem się rozmiarem ingerencji w plik (dekodowanie do mono każdej scieżki brzmi grożnie :) ) - czy plik wynikowy straci na jakości po takim zabiegu czy bedzie identyczny tylko w innym kontenerze (formacie) - jednym słowem na ile (o ile wogóle) plik wyjsciowy będzie się różnił od pierwowzoru

Arepo 29.10.2011 00:01

Dźwięk 5.1 to nic innego jak 6 kanałów mono połączonych w całość, takie rozbicie jest zupełnie naturalne. Niewielka strata jakości będzie poprzez konwersję na 44.1 kHz i ponowne kodowanie do DTS.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:57.