Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Bios nie piszczy, wiatraczki startują... (https://forum.cdrinfo.pl/f113/bios-nie-piszczy-wiatraczki-startuja-85911/)

gallus 16.05.2010 21:54

Bios nie piszczy, wiatraczki startują...

Witam :)

Sytuacja wygląda tak...
Sąsiadowi padł starawy komp (Sempron 2300+, Via l7vta2, 256MB DDR, GF 5200, 80GB, zasilacz 400W) tzn. nie podejmował chęci startu poza wiatraczkami, więc wziąłem do siebie wszystkie części w celu sprawdzenia co jest nie tak no i na moim "ściągaczu" (Athlon 1400, Shuttle AK12AS08, 384MB SDR,...) postanowiłem sprawdzić co jeszcze działa i tak grafika, hdd, zasilacz - OK. No to pomyślałem że sprawdzę jeszcze CPU no i wyciągnąłem swojego procka wsadziłem semprona delikatnie położyłem na niego radiator z wentylatorem bez zapinania spinki, wystartowałem - ciemno... no to powrót do athlona i tak samo startuje - działa, pomyślałem, że może trzeba spróbować na niższym FSB, odpaliłem mobo zapiszczało kilka razy więc wyłączyłem. Wsadzam swojego procka wiatraczki kręcą ale płyta już nie piszczy ani nic więcej się nie dzieje oprócz tego i nagrzewania się procka. Wsadziłem jeszcze kartę diagnostyczną na PCI, która wyświetliła kod FF, czyli niby wszystko OK, no i to samo na mobo sąsiada. Nieraz na mojej płycie i procku dzieje się jeszcze coś takiego, że po włączeniu płyta jakby się restartuje po kilku sekundach od włączenia i tak w kółko.

Chciałbym dowiedzieć się czy są jeszcze szanse, żeby coś z tego uruchomić bo w sumie to nie udało mi się ani ustalić co się zepsuło a jeszcze do tego mój "cichy torrentowy ściągacz" leży, więc może macie jakieś pomysły co mogło nawalić i ewentualnie jak to jeszcze naprawić?

PS Myślałem też że może coś stało się z biosem i spróbowałbym wgrać go metodą siłową i może wtedy coś ruszy, choć po podłączeniu samej stacji fdd do mobo nie było słychać prób odczytu z dyskietki, która była pusta bo jeszcze nie podłączyłem fdd do działającego kompa i nie wrzuciłem tam biosu

Dzięki za próby pomocy ;)

-edit-
Uprzedzając - monitor sprawny :taktak:

yahol 16.05.2010 22:15

IMHO-procek zablokował płytę.
Jak odblokować?
No właśnie nie wiem.
Może jakimś innym prockiem?

Wawelski 16.05.2010 22:22

Reset BIOS (zworka i/lub wyciągnięcie baterii).
Posprawdzaj zworki, jak coś nimi się ustawia - i ustaw minimalnie (downclocking).
Powyciągaj wszystko z płyty (pamięci, karty, nawet procka) - sprawdź, czy coś się zmieni. Potem dołóż procka z coolerem.
Jak to nie pomoże - to wyrzuciłbym do elektrośmieci.

gallus 16.05.2010 22:22

Próbowałem Duronem 800MHz na mojej płycie ale też ciemno...
PS Na 3 prockach nie widać żadnych ukruszeń rdzenia, ani śladów spalenia a i tak nie śmigają... :/

Resety biosu też już przerobiłem, odpalanie bez procka i wszystkiego innego.

pops 16.05.2010 23:18

A kondensatory na płycie przeglądałeś ?

prometeusz 17.05.2010 07:46

reset procka i wymiana beteryjki wczesniej

gallus 17.05.2010 13:42

Kondensatory wyglądają na zdrowe na obydwóch płytach, z resztą na mojej w grudniu były wymieniane więc raczej to wykluczam.

PS Co masz na myśli z tym resetem procka? :)

prometeusz 17.05.2010 13:44

najmocniej przepraszam, rano sie spieszylem, biosu - oczywiscie. Lecz z wymiana bateri wczesniej

gallus 17.05.2010 17:50

Proponujesz, żebym wymienił baterię na nową czy chodzi Ci o reset poprzez wyciągnięcie? :)

prometeusz 17.05.2010 22:27

Kilka razy jeszcze w starych Netfinity (ibm-owskich) tak mialem, bios sie nie zglaszal wogole.
W instrukcji na necie znalazlem wymiana bateryjki na nowa potem byl reset i chyba wgranie nowego biosu dopiero dalo sie wtedy zrobic.
Z tego co pamietam w tych maszynkach samo wyciagniecie bateryjki nie powodowalo resetu. Reset robil sie tylko i wylacznie poprzez zworki i start maszyny

sobrus 18.05.2010 08:36

Bez założonego dobrze chłodzenia nawet nie myśl od odpalaniu.
Procek sie nagrzeje błyskawicznie i BIOS będzie restartować komputer albo go wyłączy.

Miałem tam ze swoim athlonem, miał co prawda 2Ghz (2400+) ale chyba grzał sie tak samo jak starsze.

Po nawet dość mocnym przyłożeniu radiatora nie chciał ruszyć, oczywiście wentylator podłączony. Zabezpieczenie w BIOS przed przegrzaniem. Już spisywałem go na straty, ale zmontowałem chłodzenie poprawnie i zaskoczył od razu.
Dziwnym objawem ze źle założonym chłodzeniem był cichy świst. Po włączeniu zasilania procek (albo coś obok) wydawał cichy świst i power off (czy tam restart nie pamietam).

Thunderbird, Palomino, T-Bred A i B to były niezłe grzałki. Chyba że ten Twój to jakiś Mobile albo Geode.

Najczęściej objawy które opisujesz (ciemny ekran) spowodowane sa złym kontaktem pamięci. Przeczyść styki, spróbuj włożyć tylko jeden moduł albo wcale i zobacz czy odpali.

Nie chce zapeszać ale mi jeszcze nigdy żaden pecet nie padł na amen, choć wiele razy był "ciemny ekran". Czasem trzeba było walczyc pare dni ale w końcu zaskakiwał.
Najgorzej było z Duronem 1Ghz. Nie chciał ruszyc za nic. Różne zasilacze, pamięci, karty graficzne - nic. Kupiłem za grosze płytę z A64 a złom oddałem. I wiecie co? Działa tam do dziś...

gallus 18.05.2010 21:44

Co do tego temat przegrzewania się to prawda, po chwili komp się restartuje ale niestety nawet przy przesmarowanym pastą procku nadal widzę jedynie ciemność, a robię to oczywiście nawet bez pamięci...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:08.