![]() |
witam nie zakladam nowego tematu bo nie chce balaganic.
mam problem z dyskiem zewnetrznym usb 3,5 cala toshiba 1TB store e alu [taki jest opis na opakowaniu] ostatnio czasami jest niewykrywalny i blokuje eksploratora . po odlaczeniu usb -eksplorator dziala . mam viste. po podlaczeniu do drugiego komp- [ xp ]wszystko dziala . w drugim komp. nieczego nie blokuje . prosze o porade . dodam ze sprawdzalam na wszystkich wejsciach usb. czasami po resecie dziala normalnie...!? |
Lapki na gwarancji nie mają plombowanych dysków twardych, więc nic prostszego, jak zamienić HDD z tym zewnętrznym. Jeśli wykryje go w biosie - to znaczy, że uszkodzona jest obudowa. To bardziej prawdopodobne niż uszkodzenie dwóch HDD w tym samym czasie.
Jeśli bardzo nie chcesz sprawdzać dyski w swoim komputerze, to zawsze można poprosić kogoś z desktopem, żeby podłączył u siebie. |
Witam ponownie mam do dyspozycji tylko lapka na gwarancji więc podpięcie do plyty raczej nie wchodzi w grę.
|
Jak nie podepniesz bezpośrednio, to nie będziesz miał pewności, że dyski padły (bo mogła paść obudowa).
A SATA podłączasz zwyczajnie - kabelkami (jeden do płyty głównej, drugi do zasilacza). |
Pod innym kompem i innym systemem też nie działają.
|
do kompa raczej nie podłączę bo nie wiem jak bez obudowy to zrobić więc tylko z obudową sprawdzałem.
Dzisiaj sprawdzę je na innym kompie i innym systemie i się zobaczy. |
A to czy działają sprawdzałeś w obudowie, czy podłączając bezpośrednio do komputera? Bo jeżeli oba nie działają w obudowie, to może coś z nią jest nie tak.
|
Nigdy huba nie używałem więc raczej to nie to
Jakieś pomysły jak sprawdzić czy one jeszcze żyją? |
Pasywne sa huby ktore nie maja osobnego zasilania. Sa zasilane przez gniazdo usb -sa to zwykle rozdzielacze i tam prad dzielony jest na ilosc gniazd usb - czyli z 500 dzieli np na 4. Straszne g. Ale jesli podlaczysz bezposrenio (do komputera/laptopa) to masz zawsze(chyba ze w laptopach jest inaczej) napiecie = 500
|
Mam podwójny kabel usb(dwie wtyczki) ale nie wiem jak sprawdzić czy gniazda usb jest pasywne czy nie?
Co do obudowy to fakt oba były w jednej obudowie.Najpierw jeden potem padł lapek i przełożyłem z lapka do obudowy i dwa miechy śmigał aż niestety przestał. A oba śmigały pod pojedynczym kablem usb. |
Dalej obstawiam niewystarczające zasilanie - HTS542525K9SA00 ma na obudowie napisane, że potrzebuje 700mA, a standard USB daje 500. A MK32252GSX to chyba i 1000mA potrzebuje.
Sensowne obudowy mają drugi kabelek do podpięcia zasilania z drugiego gniazda USB - czyli razem miałbyś 1000 i by wystarczyło (oczywiście mowa o zasilanych gniazdach - bo jak podepniesz obydwa kabelki do pasywnego huba USB to nic nie da). Jak w tej samej obudowie - to też możliwe, że coś z obudową nie tak. |
Nie to nie tak
Pierwszy padł mi około 2 miesięcy temu a drugi parę dni do tyłu. Nigdy nie chodziły razem |
Masz dwa kabelki do tych dysków? Obstawiam za mało prądu w jednym gnieździe USB.
|
Problem z dyskiem usb
Witam serdecznie kolegów
mam problem z dwoma dyskami 2,5 " pod usb. Pierwszy to toshiba MK32252GSX 320gb, problem z nim to to że system go nie wykrywa,dioda świeci dysk kręci i nic ponad to.Pytanie jaksprawdzić co mu dolega?? Drugi dysk to Hitachi HTS542525K9SA00 z nim jest podobnie z tym że po odłączeniu od kompa system informuje mnie " przed użyciem dysku znajdującego się w stacji J musisz go sformatować czego nie mogę zrobić bo wcześniej go nie wykrywa. Lapek smasung r580 win 7 Prosiłbym o pomoc bo jestem laikiem jeśli chodzi o dyski,jakiś dobry program do sprawdzenia lub naprawy lub dobrą radę Pozdrawiam |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:03. |