Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Nagrywanie/kopiowanie gier na konsole (https://forum.cdrinfo.pl/f104/)
-   -   Nagrywanie gier na popularnego "szaraka" (https://forum.cdrinfo.pl/f104/nagrywanie-gier-popularnego-szaraka-86010/)

Berion 03.08.2010 10:10

No da się, tak jak każdy inny.

lesstat 02.08.2010 00:53

A nie da się w jakiś sposób 'podrasować lasera? Albo go przeczyścić? Być może to coś da, bo jeśli nie, no to tak jak powiedziałeś - chińskich podróbek nie ma co kupować, a to oznacza śmierć konsoli :(

Aha, sprawdziłem, moja nagrywarka obsługuje RAW DAO 96.

Berion 01.08.2010 23:26

Nic. Pozostaje niemoc i zębów zgrzytanie. ;]

Możesz jedynie zobaczyć jak sprawa wygląda z RAW DAO 96 na Twojej nagrywarce (w sensie czy obsługuje) bo tej kwestii nie rozwiązałeś jeszcze.

lesstat 01.08.2010 19:47

No tak, rzeczywiście nie przemyślałem tej sprawy z chipem. Masz może jakąś radę? Co mogę zrobić, żeby chodziło ładnie i pięknie? :D

Berion 01.08.2010 18:30

Cytat:

Napisany przez lesstat (Post 1109713)
a czytałem gdzieś, że to właśnie dlatego, że modchip się zużywa.

Głupoty wyczytałeś. Jak modchip się może zużyć? Co się w nim Tobie zużyje? No pomyśl przez chwilę. ;)

Laser, skoro PSX Ci grymasi w ten sposób to musi być w opłakanym stanie. Nowych oryginalnych oczywiście, że nie dostaniesz, co najwyżej jakieś chińskie zamienniki - których jakość jest bardzo niska. Także wymieniać nie warto.

lesstat 01.08.2010 18:10

Tzn modchip chcę wymienić także dlatego, że coraz częściej podczas uruchamiania kopii wyskakuje mi "please enter playstation format disc", a czytałem gdzieś, że to właśnie dlatego, że modchip się zużywa. A może to laser? Tylko, że nawet gdybym chciał wymienić laser, to chyba nic z tego. Znajomy coś mi tam mówił, że nowego lasera już nigdzie nie dostanę. Z tego co widzę na Allegro to rzeczywiście tak jest.

Berion 01.08.2010 11:53

Modchip dla PSX to w zasadzie dwa modele mikrokontrolera lub jeden eepromu. Innymi słowy, różnią się tylko fw.

Tak, jak zawsze i w każdej konsoli. Można wywalić całkowicie lub zmienić na inny. Pytanie tylko czy to na pewno jest konieczne.

lesstat 01.08.2010 11:49

Ok, dzięki za odpowiedzi. Mam jeszcze jedno pytanie, już trochę z innej beczki: czy jest możliwość wymiany modchipa? Tzn wymontowania starego i przylutowania nowego?

Berion 01.08.2010 11:13

Poczytaj o zabezpieczeniu Libcrypt. Sporo PALowych gier było tym zabezpieczone (np. FF8) i jeśli fw twojego modchipa nie patchuje tego w locie to będziesz miał takie niespodzianki. Wyszły różne łatki, które samemu się nanosi na plik wykonywalny, ale nie interesowałem się tym zbytnio - w tamtych czasach miałem przepaskę na lewym oku, a to co było na np. (już wkrótce ;]) legendarnym stadionie XX-lecia i w sieci było popatchowane.

Jest też taka możliwość, że Twoja nagrywarka nie obsługuje RAWDAO96 i w takiej sytuacji nic z tym nie zrobisz.

lesstat 31.07.2010 19:57

Subkanały? O co chodzi konkretniej? Da się coś z tym zrobić?

szczuru 31.07.2010 18:55

Subkanały :]

lesstat 31.07.2010 17:44

Skopiowałem grę programem CDRWin, dokładnie tak jak w tutorialu i niestety to samo. Gdy otwieram obraz płyty w ePSXe wszystko działa, gdy z nagranej płyty - nie ma części dźwięku (i w emulatorze i w konsoli).

Berion 30.07.2010 23:11

Utworzony w ten sposób obraz jest niepoprawny, zrób jak jest w tutorialach na stronie głównej.

lesstat 30.07.2010 22:53

Hm, nie bardzo rozumiem pytanie. Kopię utworzyłem programem UltraIso, Narzędzia->Utwórz obraz CD->Format wyjściowy: Standard ISO i tyle. Naprawdę nie mam pojęcia o co tu chodzi, niby dokładnie przegrany obraz a tu taki problem :/ A gra w RE bądź Silent Hill bez połowy dźwięków to nie to samo.

Berion 30.07.2010 22:02

A jak odczytywałeś (czym i ustawienia)? Mi się widzi tutaj niepoprawna kopia (z obrazu libcrypt jest patchowany w ePSXe, tak przynajmniej mi się zdaje).

RAW DAO96 (pewnie domyślnie nazwany ogólnie jako wszystkie DAO). To w miarę ważne, nie zmieniaj.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:39.