![]() |
Skaczący bufor w LG 24x/10x/40x
Ostatnio kupiłem sobie nagrywarke LG GCE-8240B 24x/10x/40x i nie wiem czemu ale cały czas skacze mi bufor przez co nie nagrywam płyty w 4 min, a w 9 min.Bede wdzieczny za kazdą pomoc w tej sprawie.
Mój sprzęt to:PII 350, 320 RAM, GeForce2 400MX 64MB, HDD IBM 13,5GB 7200. Oprogramowanie: Win 98 SE, Nero 5.5.8.2 PL Jeszce jedno, płyty nagrywam tylko z dysku nie z cdromu, poniewaz cdrom mam zawolny (24x). |
Masz włączone dla nagry i dysku DMA? Jeśli nie to je włącz i sprawdź czy pomogło.
Pozdrawiam wszystkich ..:::DemieN:::.. |
Włącz DMA, i napisz mi jak się sprawuje Windoza pod 320 RAM!!!
|
Cytat:
Winda chodzi jak trzeba, ale szczerze ci powiem ze nie ma różnicy pomiedzy 256 a 320 ram w win98, dopiero w XP widac niklą różnice. |
Najwazniejsze to wlaczyc dla dysku, dla nagrywary takze bo odciazy ci to procesor.
|
Najlepiej dla wszystkich dysków i napędów. Procek odetchnie i w ogóle. I nie nagrywać na fullspeed.
|
Cytat:
mozna ją ustawić na ON i OFF. Czy tylko w windowsie mam włączyć te DMA?? |
Ja u siebie mam w biosie ustawione Auto (podejżewam że bios włącza DMA) włącz w biosie na ON i w Windowsie też i sprawdź jak się sprawuje.
Pozdrawiam wszystkich ..:::DemieN:::.. |
Witam !
A czy przypadkiem nie masz podpiętego czegoś z dyskiem na jednej taśmie np. nagrywarki ! To mój 200 post idę po browara ! |
Cytat:
|
RAM
Bardzej mi chodzi o to czy przy starcie i pracy z grafiką nie zapętla sie mają tyle RAM-u. Podają, że powyżej 256 potrafi to robić!!
|
Ptaku666 mozliwe, ze masz zle ustawiony cache dysku (zakladajac, ze DMA dla dysku i napedu masz wlaczone i ze napedy sa prawidlowo podpiete). Jak ustawilem cache tak jak pisza w Trikach Win9x na CDRInfo to mi bufor co chwile spadal do zera i znow sie zapelnial i przy 40x plytka wypalila mi sie w ponad 10 minut!!! :o Potem zainstalowalem Cachemana i wybralem profil CDWriter i teraz wszystko gra jak trzeba :) Poza tym pamietaj o defragmentacji dysku ;)
|
Cytat:
|
Przykladowa strona to www.downloads.com, lub wejdz na www.yahoo.com i tam wpisz cacheman i wyskoczy ci skad mozesz se sciagnac.
|
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:53. |