![]() |
Jak nagrać płytę 8,5 GB "pod korek"?
Witam i pozdrawiam, wszystkich z okazji 1-go mojego postu :)
Nie mogę nagrać płyty DVD DL ponieważ Nero zgłasza brak miejsca na dysku. Ale dane te są zgrane z innego dysku DVD, na którym się jakoś kiedyś zmieściły. Właściwości katalogu, który chcę nagrać: Rozmiar: 8,07 GB (bajtów: 8*669*238*652) Rozm. na dysku: 8,07 GB (bajtów: 8*669*675*520) Zawiera: 205 plików, 30 folderów Płyta: Mint DVD+R DL 8,5GB Nagrywarka: Samsung SH-S223Q LightScribe Soft: Nero 8 W Nero włączyłem opcję overburning, ale mogę tam ustawić max. rozmiar na 4600 (dla zwykłego DVD). Proszę o pomoc bardziej doświadczonych kolegów i koleżanki. |
Umiejętność przeliczania z systemu dziesiętnego,na system dwójkowy (binarny) jest wysoce pożądana.
Płyta DVD DL8,5 GB, ma 8,543,666,176 B. W praktyce płyta DVD DL pomieści 7.961GB. Płyta DVD SL 4,707,319,808 B. W praktyce 4.384 GB. I ani bita więcej. |
Tak ale ta płyta istnieje ze wszystkimi tymi danymi, które się na niej mieszczą. Chociaż oryginalnie została pewnie bardziej wytłoczona niż nagrana ;) Czyli skoro jakoś się to mieści na płycie to może jest znany jakiś sposób żeby to nagrać w warunkach domowych?
|
To, że się mieści na tłoku nie oznacza jeszcze, że wejdzie na DVD-R - trochę inne technologie. Co to za dane?
|
Dane jak dane, tak jak napisałem 205 plików, 30 folderów. Biblioteki. Próbowałem z DVD+R.
|
Ja tam sobie myślę, ze producent płyty, sprytnie umieścił tam pliczek "fałszywkę", którego wielkość powoduje właśnie podaną pojemność.
Kiedyś, za czasów standardu 650mb dla płyty CD, właśnie w ten sposób "zabezpieczano płytę przed kopiowaniem :) |
Cytat:
Ale nowych zabezpieczeń po 2005r to ja już nie znam :haha: |
Tak sobie dywaguje :)
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:24. |