Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Odzyskiwanie danych (https://forum.cdrinfo.pl/f109/)
-   -   problem z danymi (https://forum.cdrinfo.pl/f109/problem-danymi-86248/)

kmiecik 08.07.2010 21:35

problem z danymi

Hej, mam problem z danymi na dysku. Otóż miałam wczoraj przeinstalowywanego Windowsa XP. Wszystko ok, pliki z C przeniosłam na D. Ale dzisiaj zauważyłam, że nie ma jednego folderu. Tzn. jest ale w folderze, który utworzył mi się jakiś czas temu (którego z resztą nie mogę go usunąć ale to już inna sprawa) a na dodatek ma 0 bajtów. Z pojemności zajętej wynika, że jest on na tym dysku (ok. 120 GB). Bardzo mi zależy na tym, by odzyskać ten folder. Proszę Was o pomoc, bo może to jest banalna sprawa ale z racji tego, że ja się na komputerach nie znam i jest to dla mnie ważny folder to trochę panikuję. Jeszcze raz proszę o pomoc i z góry dziękuję.
Ola

Berion 09.07.2010 09:21

Cytat:

Z pojemności zajętej wynika, że jest on na tym dysku (ok. 120 GB).
To sama nie wiesz gdzie jest? Ghem, w explorerze masz przecież wypisaną dokładną ścieżkę. np. C:\blabla\srututu\, z kolei etykiety partycji można sprawdzić w managerze dysków i będziesz wiedziała która partycja należy do którego dysku.

Podstawy "obsługi komputera".

Jeśli nie orientujesz się "co gdzie jest" na dysku/dyskach to łatwo sobie możesz zrobić krzywdę. ;]

Cytat:

Tzn. jest ale w folderze, który utworzył mi się jakiś czas temu (którego z resztą nie mogę go usunąć ale to już inna sprawa) a na dodatek ma 0 bajtów. Z pojemności zajętej wynika, że jest on na tym dysku (ok. 120 GB). Bardzo mi zależy na tym, by odzyskać ten folder.
Skoro nie wiesz co w nim jest (a wg. tego co pokazuje ci eksplorator waży 0b) to po co chcesz go odzyskać? Ja to tak zrozumiałem.

W każdym razie, folderu używa jakiś systemowy proces i dlatego z nim nic nie możesz zrobić. Dobry do tego jest program Unlocker.

joujoujou 09.07.2010 11:44

Czy ten "zerobajtowy" folder (w którym jakoby miałaby się znajdować ta ważna zawartość) da się normalnie otworzyć? :pytanie:

kmiecik 09.07.2010 19:04

chodzi o to, że stało się to po przeinstalowaniu windowsa. wszystko zawsze było ok, i wiem gdzie co mam itp. zdziwiło mnie to, że folder sam przeniósł się do innego pliku i nic tam nie ma a na dodatek nie da się go otworzyć, skopiować usunąć itd. Wcześniej ten folder miał 120 GB a teraz nic więc pomyślałam, że coś jest nie halo i, że jeżeli da się to jakoś odwrócić to odzyskam cały folder :)

Berion 10.07.2010 20:03

Folder to folder, a plik to plik. Sam się nie "przeniesie do innego pliku" bo to po prostu nie możliwe. Ok, nie czepiając się: czyli po reinstalacji Windowsa wspomniany folder, który zawierał dane wielkości 120GB, zmienił lokalizację (np. z D:\ na E:\Ziuta\) i eksplorator nie pozwala do niego wejść , pokazując przy tym że ma 0b?

No to 'coś nie halo' z tablicą, albo z prawami dostępu dla użytkownika na którym jesteś zalogowana. Natomiast samoistną, magiczną zmianę lokalizacji, na pewno nie tłumaczy reinstalacja Windowsa. Zaloguj się na konto administratora i zobacz jak jest z tym folderem.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:57.