Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Nieuruchamiająca się Opera (i Explorer) (https://forum.cdrinfo.pl/f113/nieuruchamiajaca-sie-opera-explorer-86290/)

andrzejj9 16.07.2010 07:40

Nieuruchamiająca się Opera (i Explorer)

Wczoraj pojawił mi się taki problem, że przy próbie uruchomienia Opery (i jak się potem okazało również IE) przez sekundę dwie pojawia się ikonka wczytywania (w sensie kursor), ale zaraz znika i nic się nie dzieje.

Jako, że system był zainstalowany dość dawno i planowałem go odświeżyć, to nie zajmowałem się tym tylko wrzuciłem płytę i zrobiłem instalację spod Windowsa. Niestety jak się okazało, nic to nie zmieniło.

Próbowałem jeszcze zainstalować najnowszą wersję Opery, jak również jakąś starszą, ale bez zmian. Przeskanowałem także dysk, dałem funkcję naprawy błędów, ale to również nie pomogło. Przyznam, że póki co nie mam kolejnych pomysłów.

Wygląda to więc tak - uruchamiam program (próbuję), przez chwilę jest wczytywanie, ale nic się nie dzieje. Przy Explorerze jest tak samo, chociaż jego mogę normalnie uruchomić otwierając jakikolwiek folder. W ten sposób mam też normalny dostęp do internetu (po wpisaniu adresu). Co może być przyczyną takiego zachowania? Możliwe, że jakiś wirus? (w sumie dawno nie skanowałem)

joujoujou 16.07.2010 23:44

System stawiałeś na czysto, czy naprawiałeś?

Bo jeśli to drugie, to mogło nawet pogorszyć sprawę.

Patrix 16.07.2010 23:51

Sprawdź jakie procesy są odpalone.

explorer czy internet explorer ? :]

andrzejj9 17.07.2010 11:08

Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 1107196)
System stawiałeś na czysto, czy naprawiałeś?

Bo jeśli to drugie, to mogło nawet pogorszyć sprawę.

naprawiałem..

I chyba zrobię to jeszcze raz, tylko tym razem wyłączę aktualizacje, bo nie wiem czemu, ale mam wrażenie, że to to mogło spowodować problemy..

Co do procesu to IE muszę sprawdzić. Na pewno natomiast nie pokazuje się proces Opery.

Poszperałem jeszcze wczoraj trochę na internecie i znalazłem kilka podpowiedzi, co można spróbować w tej sytuacji znaleźć (chociaż żadnej pewnej i potwierdzonej w działaniu). Pobawię się jeszcze dzisiaj, choć przyznam, że sprawa wydaje się raczej kiepska i szykuję się powoli do reinstalacji całkowitej.. (jakbym miał na to teraz chęci..)

joujoujou 17.07.2010 11:28

Lepiej zrób sobie backup zakładek (i co tam jeszcze z opery/ie potrzebujesz) i przeinstaluj, ale z usunięciem całości profilu (czyli nie tylko to, co leży w folderze Program Files). :idea:

andrzejj9 17.07.2010 12:43

To też jeszcze chcę zrobić. Problem jednak w tym, że nie uruchamia się IE. Gdyby dotyczyło to tylko Opery, można by się skupić bardziej na samym programie. Tak chyba program leży jednak gdzieś w systemie.

Patrix 17.07.2010 12:58

Zrób test, stwórz nowe konto w systemie i zaloguj się na nie, spróbuj włączyć te przeglądarki.

andrzejj9 17.07.2010 17:22

Próbowałem tego: http://support.microsoft.com/kb/926449/pl (uruchamianie Explorera bez dodatków), ale też nic (brak reakcji). W procesach nie ma ani IE ani Opery.

Spróbuję później z tym dodatkowym kontem.

----
EDIT

Na nowym koncie to samo..

Przez chwilę nie uruchamiał się także Skype (w końcu zaczął, ale 'czas reakcji' jest ogromny (kilka minut)).

joujoujou 17.07.2010 22:00

Format C:

:D

Patrix 17.07.2010 22:06

Ciekawe jest to, że Opera nie potrzebuje żadnych wpisów w rejestrze aby działać, skoro była nawet reinstalowana to żadnych plików do jej działania także nie brakuje a skoro i tak się nie uruchamia...

Obstawiam raczej jakiegoś rootkita...

pali 18.07.2010 12:35

Powodów może być mnóstwo, tak sobie postrzelam :)

wirus, jako Patrix rzecze

Ty chyba Nortona używasz? Jeśli miałeś triala Norton Internet Security, to pozabijaj jego procesy. To samo dotyczy innych aplikacji Nortona, Nero i zapewne wielu innych.

Zobacz co masz w msconfig.

Antywirus oczywiście, źle działający.

CD/DVD popsute.

Poszukaj narzędzia do naprawy WINSOCK, jest tego pełno. Ale to po wywaleniu śmieci Nortona, Nero.

andrzejj9 18.07.2010 12:53

Nero nie używałem od.... dawna i śladu po tym programie ani w systemie, ani na dysku, ani w mojej pamięci nie ma ;)

Nortona tu nie instalowałem, więc to też nie to.

Problem już rozwiązałem, ale przyczyny dalej nie znam. Zainstalowałem system jeszcze raz i teraz o dziwo jest w porządku. Jest tylko jedna rzecz, którą zmieniłem podczas tych dwóch instalacji i to wskazywałoby na nią - aktualizacje Windowsa. Wcześniej pozwoliłem, żeby system od razu je sobie ściągnął i zainstalował, teraz nie zaznaczyłem tej opcji i pozostał 'goły' system. Jak widać nie jest to złe rozwiązanie i chyba jednak przy nim pozostanę.

Przy okazji - czy w najnowszej Operze zmieniono coś z polami na stronie szybkiego wybierania? Mam wrażenie, jak by były trochę 'spłaszczone' i szczerze mówiąc niezbyt mi się to widzi. Da się powrócić do poprzedniego wyświetlania?

Patrix 18.07.2010 18:52

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1107400)
Przy okazji - czy w najnowszej Operze zmieniono coś z polami na stronie szybkiego wybierania?

Tak:D
Są teraz takie... panoramiczne :D

andrzejj9 18.07.2010 18:59

I pewnie nie da się wrócić do starej wersji..?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:17.