Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Czemu nie ma już testów nagrywarek? (https://forum.cdrinfo.pl/f15/czemu-nie-ma-juz-testow-nagrywarek-86369/)

czary2mary 06.08.2010 20:59

tescik najnowszego napędu Sony Optiarc AD-7260S 24x DVD***177;RW/RAM

http://www.cdrlabs.com/Reviews/sony-...24x-dvdrw.html

Berion 04.08.2010 19:00

Dla mnie holograficzne płyty są jeszcze SF a ty mi tu z kryształami wyjeżdżasz. ;P

Patrix 04.08.2010 17:11

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1110265)
Nośniki optyczne przechowywane w dobrych warunkach mogą wytrzymać nawet kilkadziesiąt lat jeśli nośnik jest dobrej jakości

Tu się właśnie naciąłem.
Najtańszy szajs (CD) nagrany 10 lat temu działa do dziś a Verbatim z tego samego okresu padł, palone było na LG 8080b.
Nienajgorsze płyty DVD-R palone jakoś ~5 lat temu dostają sklerozy, potem przerzuciłem się na plusy (DVD+R) i też nie jest kolorowo. LOTERIA, a płyty trzymam normalnie w pudełkach we względnie stałych warunkach.

Piszesz, że stosunek cena/1GB wychodzi tanio - prawda, jednak to się zmienia gdy musisz kopiować to ponownie, cena się podwaja potem potraja...

HDD 1TB to wychodzi ~220 płytek DVD (przy założeniu realnym, że HDD ma 1000GB a płyta DVD 4,5GB) i teraz tak, HDD w obudowie ładnie wygląda na półce, gdybym miał to trzymać na płytach to prócz straconego czasu na palenie zrobiłbym z pokoju magazyn... :sciana:;)

Naturalnie kopie pamiątek rodzinnych i zdjęć (i innych rzeczy o wysokiej wartości) trzymam na HDD i również DVD do tego głównie teraz używam nagrywarki, pomijając płyty RW do odtwarzacza manty.

PS
Ciekawe kiedy zapis informacji w krysztale przestanie być SF ? :D:D

andy 04.08.2010 16:26

Cytat:

Prędkość zapis/odczyt na archiwum nie jest ważna, ważna jest tylko jeśli przenosisz dane.
W sumie to racja. Z drugiej jednak strony taka prędkość nie może być zbyt wolna aby archiwizacja nei trwała wieki. IMHO 6-8 minut na zarchiwizowanie ~4GB to dobry wynik.

Cytat:

Na razie przerzuciłem się z DVD na HDD a w przyszłości na pewno będzie to SSD/SDXC lub coś nowszego/może tańszego.
Sam używam drugiego dysku (500GB) na kopie dysku systemowego, drugiej partycji jednak na kopie np. legalnych filmów, legalnej muzyki czy zdjęć użyłbym jednak DVD a w niedalekiej przyszłości BD(25-400GB/nośnik). O wiele lepszy stosunek cena/1GB. Nośniki optyczne przechowywane w dobrych warunkach mogą wytrzymać nawet kilkadziesiąt lat jeśli nośnik jest dobrej jakości.
Wraz z upowszechnieniem się szybkich kart SD(>50MB/s) zajęły by miejsce drugiego dysku na kopie.

Patrix 04.08.2010 14:55

Ja tam płyt DVD już nie wypalam generalnie ;) Prędkość zapis/odczyt na archiwum nie jest ważna, ważna jest tylko jeśli przenosisz dane. Na razie przerzuciłem się z DVD na HDD a w przyszłości na pewno będzie to SSD/SDXC lub coś nowszego/może tańszego.

Nie miałem na myśli "dnia dzisiejszego" wybiegłem myślami w przód.

andy 04.08.2010 14:43

Cytat:

Andy to się zmieni.
Może tak..może nie. Na dzień dzisiejszy nie jest to opłacalne. Dopóki szybkie i pojemne karty (co z tego że masz pojemną kartę jak zapis/odczyt jest wolny?) nie zbliżą się cenowo do poziomu małego zdzierstwa nikt nie będzie ich używał do archiwizacji danych.

Cytat:

SSD (albo jego następca) powoli wyprze też HDD zobaczysz.
Wyprzeć wyprze tylko za ile? Ważnym czynnikiem jest stosunek ceny do jakości, pojemności dysku. Dopóki 1GB dysku SSD nie będzie cenowo zbliżony do 1GB dysku magnetycznego dopóty te dyski nie zdobędą rynku.

Na dzień dzisiejszym najlepszym moim zdaniem nośnikiem do przetrzymywania kopii danych są płyty DVD.

Patrix 04.08.2010 13:41

Andy to się zmieni. Nie twierdzisz chyba, że 2TB karty będziesz używać do przenoszenia danych ? :D
SSD (albo jego następca) powoli wyprze też HDD zobaczysz.

andy 04.08.2010 13:12

Każda technologia ma zady i walety. Nośniki optyczne (DVD) charakteryzują się niskim kosztem 1.5zl/4GB dlatego wybiera się ja najczęściej jako nośnik kopii zapasowych. Pamięci flash służą raczej do przenoszenia danych niż jako magazyny na kopie.

Patrix 04.08.2010 12:59

Co do flaszek robi się się ciekawie, technologia SDXC pozwala na produkcję kart o pojemności do 2TB - co jest kosmiczną pojemnością nawet w HDD na dzień dzisiejszy. Podejrzewam, że już mają wyprodukowaną taką kartę od jakiegoś czasu ale w sklepie jeszcze długo jej nie zobaczymy bo firmy muszą najpierw zarobić na niższych nominałach (np. 64GB/120GB)

Reetou 04.08.2010 12:32

Robisz kopię pamięci po flaszce? Nie uważasz, że jest zbyt ulotna?

Ja jednak na DVD - filmów raczej nie da się inaczej. A tak oryginały stoją sobie bezpiecznie na półce, a zarzynam kopie. Kopia kolekcji zdjęć też na DVD - tak na wszelki wypadek.

Berion 04.08.2010 12:22

Oczywiscie, ale tworzenie kopii na kilku DVD mija sie z celem. Od tego mam flashki - przynajmniej dopoki BD nie stanieje na tyle, ile bylbym skonny zapacic. W tym sensie. O to mi konkretnie chodzilo.

andy 04.08.2010 11:23

Cytat:

A więc sam już płyt nie wypalam - inni pewnie teżnie:
Inni tak :P
Cytat:

Do kopii danych? - strata, czasu i pieniędzy.
Uważam wręcz przeciwnie. Tworzenie kopii krytycznych danych nigdy nie jest stratą czasu ani pieniędzy!

Berion 04.08.2010 11:09

Gdyby BD były tańsze zapewne sytuacja by (albo przynajmniej mogłaby) się trochę zmienić. Za nagrywarkę nie dam 600zł, ani za płyty 50zł... A więc sam już płyt nie wypalam - inni pewnie teżnie:

Do kopii danych? - strata, czasu i pieniędzy. mało miejsca. Do konsol? Też wszystko przez usb albo sieć. Także, przynajmniej w Polsce, wydaje mi się, że mało kto już pali.

czary2mary 03.08.2010 15:15

Jak pamiętam zawsze CDRinfo.pl było kojarzone z nagrywarkami i nagrywaniem i nie tak prosto to zmienić.Nawet na Elektrodzie tu kierowali ludzi jak coś nie wiedzieli i nadal kierują.Również inne fora tu kierują ludzi z problemami z nagrywarkami.
Tacy giganci jak cdfreaks.com zniknęli (powstał MyCE-My Consumer Electronics już z paletą całej elektroniki konsumcyjnej)
Po prostu nagrywarki optyczne odchodzą powoli do lamusa tak jak nośniki magnetyczne odeszły.
Już firmy zapowiadają że nagrywarki x24 to koniec ery DVD-RW i nowszych modeli pewnie nie będzie.

pali 03.08.2010 14:45

Arepo,

myślę, że widzisz skutek, ale przyczyny złe podajesz.

Sama formuła forum dyskusyjnego stała się niemodna i stąd coraz mniejsze zainteresowanie.
Oczywiście gdyby na cdrinfo można znaleźć dobre info o NASach, SSD, penach, przetwarzaniu obrazu, dźwięku - serwis miałby tak samo dobrą renomę jak np. elektroda.pl, która też jest głównie forum.

Wątpię, aby ograniczenie Off Topic samo z siebie przyciągnęło ciekawych ludzi. Pamiętam, że wiele lat temu przeczytałem tutaj czyjąś wypowiedź "dobry off topic czyni forum" i trzymałem się tego przez lata konstruując kilka projektów. Dzięki Off Topic forum ma stałych bywalców, którzy robią klimat, trzymają innych.
Zgodzę się z Tobą tylko, że tematy off topic mogą userów "męczyć", zniechęcać do wypowiadania się w tematycznych dyskusjach, bo każdy ma ograniczoną ilość czasu/energii i gdy naprodukuje się off topic, to już idzie spać. Ale kij ma dwie strony.

-----------

Co do samego tematu POLITYKA. Nie chciałbym jego założyciela obrażać, ale jego założenie było naiwnym wyobrażeniem czym jest polityka, przekonaniem że polityka to dyskusje o niczym. O polityce rozmawiać trzeba w kontekście konkretnych problemów, a gdy temat zmienia się właśnie w jałową pyskówkę, czyja racja jest mojsza - wtedy moderator działa. Kiedyś tak było, pamiętam jak w 2003 ThanatoS zamknął temat w którym kłóciłem się, a mi kazał zamknąć się :)
I to jest wina moderatorów, że pozwoli założyć taki temat. Zresztą na jego pierwszej stronie Sunna przytomnie to samo zauważa.

Nie należy blokować rozmów o polityce, ale blokować takie rozmowy, które nie wynikają z konkretnego zagadnienia.

------------

Do rozwoju forum mogłyby przyczynić się takie rzeczy, jak np. założenie serwera XMPP, proponowane przeze mnie i Andiego.
Ale mam wrażenie, że jedynym adminem jest Bartez, który nie ma na różne modyfikacje czasu/ochoty/pieniędzy - nie wiem. Nie wiem nawet kto jest właścicielem tego serwisu, jakie są plany co do niego. Pracy tu potrzeba....

------------

Oprócz Beriona, moderatorem który inicjuje dyskusje, podaje tematy - jest andrzejj9. I to jest właśnie prawdziwy moderator, który nie ogranicza się do roli porządkowego. Oczywiście nie krytykuję w ten sposób pozostałych - ich praca jest bardzo potrzebna, a swoją wiedzą jako użytkownicy dzielą się znakomicie.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:47.