![]() |
tescik najnowszego napędu Sony Optiarc AD-7260S 24x DVD***177;RW/RAM
http://www.cdrlabs.com/Reviews/sony-...24x-dvdrw.html |
Dla mnie holograficzne płyty są jeszcze SF a ty mi tu z kryształami wyjeżdżasz. ;P
|
Cytat:
Najtańszy szajs (CD) nagrany 10 lat temu działa do dziś a Verbatim z tego samego okresu padł, palone było na LG 8080b. Nienajgorsze płyty DVD-R palone jakoś ~5 lat temu dostają sklerozy, potem przerzuciłem się na plusy (DVD+R) i też nie jest kolorowo. LOTERIA, a płyty trzymam normalnie w pudełkach we względnie stałych warunkach. Piszesz, że stosunek cena/1GB wychodzi tanio - prawda, jednak to się zmienia gdy musisz kopiować to ponownie, cena się podwaja potem potraja... HDD 1TB to wychodzi ~220 płytek DVD (przy założeniu realnym, że HDD ma 1000GB a płyta DVD 4,5GB) i teraz tak, HDD w obudowie ładnie wygląda na półce, gdybym miał to trzymać na płytach to prócz straconego czasu na palenie zrobiłbym z pokoju magazyn... :sciana:;) Naturalnie kopie pamiątek rodzinnych i zdjęć (i innych rzeczy o wysokiej wartości) trzymam na HDD i również DVD do tego głównie teraz używam nagrywarki, pomijając płyty RW do odtwarzacza manty. PS Ciekawe kiedy zapis informacji w krysztale przestanie być SF ? :D:D |
Cytat:
Cytat:
Wraz z upowszechnieniem się szybkich kart SD(>50MB/s) zajęły by miejsce drugiego dysku na kopie. |
Ja tam płyt DVD już nie wypalam generalnie ;) Prędkość zapis/odczyt na archiwum nie jest ważna, ważna jest tylko jeśli przenosisz dane. Na razie przerzuciłem się z DVD na HDD a w przyszłości na pewno będzie to SSD/SDXC lub coś nowszego/może tańszego.
Nie miałem na myśli "dnia dzisiejszego" wybiegłem myślami w przód. |
Cytat:
Cytat:
Na dzień dzisiejszym najlepszym moim zdaniem nośnikiem do przetrzymywania kopii danych są płyty DVD. |
Andy to się zmieni. Nie twierdzisz chyba, że 2TB karty będziesz używać do przenoszenia danych ? :D
SSD (albo jego następca) powoli wyprze też HDD zobaczysz. |
Każda technologia ma zady i walety. Nośniki optyczne (DVD) charakteryzują się niskim kosztem 1.5zl/4GB dlatego wybiera się ja najczęściej jako nośnik kopii zapasowych. Pamięci flash służą raczej do przenoszenia danych niż jako magazyny na kopie.
|
Co do flaszek robi się się ciekawie, technologia SDXC pozwala na produkcję kart o pojemności do 2TB - co jest kosmiczną pojemnością nawet w HDD na dzień dzisiejszy. Podejrzewam, że już mają wyprodukowaną taką kartę od jakiegoś czasu ale w sklepie jeszcze długo jej nie zobaczymy bo firmy muszą najpierw zarobić na niższych nominałach (np. 64GB/120GB)
|
Robisz kopię pamięci po flaszce? Nie uważasz, że jest zbyt ulotna?
Ja jednak na DVD - filmów raczej nie da się inaczej. A tak oryginały stoją sobie bezpiecznie na półce, a zarzynam kopie. Kopia kolekcji zdjęć też na DVD - tak na wszelki wypadek. |
Oczywiscie, ale tworzenie kopii na kilku DVD mija sie z celem. Od tego mam flashki - przynajmniej dopoki BD nie stanieje na tyle, ile bylbym skonny zapacic. W tym sensie. O to mi konkretnie chodzilo.
|
Cytat:
Cytat:
|
Gdyby BD były tańsze zapewne sytuacja by (albo przynajmniej mogłaby) się trochę zmienić. Za nagrywarkę nie dam 600zł, ani za płyty 50zł... A więc sam już płyt nie wypalam - inni pewnie teżnie:
Do kopii danych? - strata, czasu i pieniędzy. mało miejsca. Do konsol? Też wszystko przez usb albo sieć. Także, przynajmniej w Polsce, wydaje mi się, że mało kto już pali. |
Jak pamiętam zawsze CDRinfo.pl było kojarzone z nagrywarkami i nagrywaniem i nie tak prosto to zmienić.Nawet na Elektrodzie tu kierowali ludzi jak coś nie wiedzieli i nadal kierują.Również inne fora tu kierują ludzi z problemami z nagrywarkami.
Tacy giganci jak cdfreaks.com zniknęli (powstał MyCE-My Consumer Electronics już z paletą całej elektroniki konsumcyjnej) Po prostu nagrywarki optyczne odchodzą powoli do lamusa tak jak nośniki magnetyczne odeszły. Już firmy zapowiadają że nagrywarki x24 to koniec ery DVD-RW i nowszych modeli pewnie nie będzie. |
Arepo,
myślę, że widzisz skutek, ale przyczyny złe podajesz. Sama formuła forum dyskusyjnego stała się niemodna i stąd coraz mniejsze zainteresowanie. Oczywiście gdyby na cdrinfo można znaleźć dobre info o NASach, SSD, penach, przetwarzaniu obrazu, dźwięku - serwis miałby tak samo dobrą renomę jak np. elektroda.pl, która też jest głównie forum. Wątpię, aby ograniczenie Off Topic samo z siebie przyciągnęło ciekawych ludzi. Pamiętam, że wiele lat temu przeczytałem tutaj czyjąś wypowiedź "dobry off topic czyni forum" i trzymałem się tego przez lata konstruując kilka projektów. Dzięki Off Topic forum ma stałych bywalców, którzy robią klimat, trzymają innych. Zgodzę się z Tobą tylko, że tematy off topic mogą userów "męczyć", zniechęcać do wypowiadania się w tematycznych dyskusjach, bo każdy ma ograniczoną ilość czasu/energii i gdy naprodukuje się off topic, to już idzie spać. Ale kij ma dwie strony. ----------- Co do samego tematu POLITYKA. Nie chciałbym jego założyciela obrażać, ale jego założenie było naiwnym wyobrażeniem czym jest polityka, przekonaniem że polityka to dyskusje o niczym. O polityce rozmawiać trzeba w kontekście konkretnych problemów, a gdy temat zmienia się właśnie w jałową pyskówkę, czyja racja jest mojsza - wtedy moderator działa. Kiedyś tak było, pamiętam jak w 2003 ThanatoS zamknął temat w którym kłóciłem się, a mi kazał zamknąć się :) I to jest wina moderatorów, że pozwoli założyć taki temat. Zresztą na jego pierwszej stronie Sunna przytomnie to samo zauważa. Nie należy blokować rozmów o polityce, ale blokować takie rozmowy, które nie wynikają z konkretnego zagadnienia. ------------ Do rozwoju forum mogłyby przyczynić się takie rzeczy, jak np. założenie serwera XMPP, proponowane przeze mnie i Andiego. Ale mam wrażenie, że jedynym adminem jest Bartez, który nie ma na różne modyfikacje czasu/ochoty/pieniędzy - nie wiem. Nie wiem nawet kto jest właścicielem tego serwisu, jakie są plany co do niego. Pracy tu potrzeba.... ------------ Oprócz Beriona, moderatorem który inicjuje dyskusje, podaje tematy - jest andrzejj9. I to jest właśnie prawdziwy moderator, który nie ogranicza się do roli porządkowego. Oczywiście nie krytykuję w ten sposób pozostałych - ich praca jest bardzo potrzebna, a swoją wiedzą jako użytkownicy dzielą się znakomicie. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:47. |