Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software (https://forum.cdrinfo.pl/f101/)
-   -   XP na dysku zewnetrznym POMOZCIE (https://forum.cdrinfo.pl/f101/xp-dysku-zewnetrznym-pomozcie-86404/)

joujoujou 12.08.2010 12:52

Może chodzi o to, że dyski 2.5 cala pójdą z USB, a 3.5 już nie? :hmm:

M@X 12.08.2010 01:37

Cytat:

Napisany przez Bartez (Post 1111959)
Sygnał z USB wystarczy tylko do dysku o niewielkiej pojemności.

Od razu mowie - nie czepiam sie. Chcialbym tylko znac podstawe tego stwierdzenia, jako ze obie moje 500ki zasilane z USB zyja i maja sie dobrze...

Bartez 11.08.2010 23:07

Cytat:

Napisany przez krasnalus (Post 1110747)
1. Czy jesli firmy sprzedaja dyski z tym zlaczem to jest to faktyczne zlacze wychodzace z elektroniki dysku czy tylko nakladka na wyjscie USB. Bo jesli to 1 to bedzie transfer porownywalny do dysku wew. a jak to drugie to nic sie nie zmieni / co z tego ze bede mogl podlaczyc eSATA skoro i tak sygnal bedzike z USB - waskie gardlo /.

eSATA to external SATA, czyli to samo co SATA, tylko wyprowadzone na zewnątrz. Nie jest to w żadnym wypadku nakładka na USB, czy coś takiego. Sygnał z USB wystarczy tylko do dysku o niewielkiej pojemności. Przy większych dyskach potrzebne będzie zewnętrzne zasilanie.
Cytat:

2.Nadal nikt nie odp dokladnie czy moj schemat polaczenia ma sens i jest mozliwy do realizacji :
-tasme (SATA) z jednej str. wtyczka SATA podlaczam do plyty a z drugiej str. wychodze albo na sledzia albo na panel ze zlaczem eSATA do ktorego to podlaczam wspomniany wczesniej dysk na zlaczu eSATA / ale wtedy gdy ma on to zlacze fizyczne a nie jest przepinka z USB jak wspomnialem w 1 pkt. / oraz zasilanie do dysku z portu USB albo wyciagniete z plyty z molexa z zasilacza /tego jeszcze nie rozgryzlem/

A tego to nie rozumiem :( Jakbyś mógł jeszcze raz powoli napisać, co chcesz zrobić.
Cytat:

Odpada mini dystrybucja XP gdyz zalezy mi na pelnym XP

Czyli na czym, czego nie ma mini?

Berion 07.08.2010 00:23

Ad.1 już odpowiedziałem. Napisałem też, że jak eSATA lub SATA to trzeba integrować sterowniki lub wczytać z flopa - inaczej nie znajdziesz w ogóle dysku. Z USB/FW trzeba gmerać i cudować, ale akurat nie przy sterownikach. ;]

W jakim sensie okrojone. Czego potrzebujesz czego rzekomo nie emuluje/wirtualizuje taki np. Virtual Box czy VMWare?

- - -

A postów to nie piszemy pod rząd. Od tego jest opcja edytuj.

krasnalus 06.08.2010 22:01

Czytalem wiec juz wiem ze Xp stawiany na dysku zew podlaczonym na USB
to trudna droga / tzn trzeba scalic w obrazie potrzebne sterowniki / ale to tez chyba nie gwarantuje sukcesu.

Dlatego tez mowilem o dysku zew. 2,5 na zlaczy eSATA. I w zwiazku z tym mam pytania:
1. Czy jesli firmy sprzedaja dyski z tym zlaczem to jest to faktyczne zlacze wychodzace z elektroniki dysku czy tylko nakladka na wyjscie USB. Bo jesli to 1 to bedzie transfer porownywalny do dysku wew. a jak to drugie to nic sie nie zmieni / co z tego ze bede mogl podlaczyc eSATA skoro i tak sygnal bedzike z USB - waskie gardlo /.

2.Nadal nikt nie odp dokladnie czy moj schemat polaczenia ma sens i jest mozliwy do realizacji :
-tasme (SATA) z jednej str. wtyczka SATA podlaczam do plyty a z drugiej str. wychodze albo na sledzia albo na panel ze zlaczem eSATA do ktorego to podlaczam wspomniany wczesniej dysk na zlaczu eSATA / ale wtedy gdy ma on to zlacze fizyczne a nie jest przepinka z USB jak wspomnialem w 1 pkt. / oraz zasilanie do dysku z portu USB albo wyciagniete z plyty z molexa z zasilacza /tego jeszcze nie rozgryzlem/

Co chcialbym uzyskac dzieki temu :
-szybki transfer / zamaist USB bylby SATA-eSATA /
-XP bedzie chcial normalnie sie zainstalowac bo bedzie to ta sama konfiguracja tylko dysk bedzie mniejszy 2,5 i zewnetrzny.

Odpada mini dystrybucja XP gdyz zalezy mi na pelnym XP

Idea jest taka. XP na malym 2.5 calowym dysku ktory latwo dolaczyc i odlaczyc no i zeby koszty nie byly rzedu 1000 zl. bo wtedy traci to jakikolwiek sens.

Bardzo prosze o dalsze dyskusje krytyke, wyrazenie opini i waszych cennych doswiadczen.
Za wszystko dotychczas dziekuje.

aha i Virtuale tez odpadaja. Mialem taki wiec wiem jakie sa okrojone jego mozliwosci

Berion 06.08.2010 10:59

O wirtualce nie pomyślałem. Polecam więc Virtual Box.

Wawelski 05.08.2010 10:50

Z XP to pod górkę z pena. Kilka dni straciłem - nie udało się. To znaczy da się zrobić bootowalny i działający - ale na zasadzie płyty, czyli nie da się zainstalować niczego i zmiany nie są zapamiętywane.
Widziałem opisy, że niby się da, niby robiłem wg tych manuali - ale mi się nie udało.

IMO sensowne wyjścia są dwa:
1. (e)SATA - można wyciągnąć kabelek na zewnątrz i z zasilaniem, i z danymi albo zamontować panel (ja sobie chwalę Akasa All-In-One).
2. Odpalić z dysku USB linuxa (może znajdzie się dystrybucja live, co "z pudełka" ma zainstalowaną maszynę wirtualną?) a pod nim maszynę wirtualną z XP. Ale to nie do wszystkich zastosowań się nada, ze względu na wirtualizację. Ale za to nie ma problemu z odpalaniem na dowolnym komputerze.

Berion 05.08.2010 09:15

Cytat:

Napisany przez krasnalus (Post 1110353)
Do Berion :
1. Oba komputery byly bkupowane razem wiec konfiguracja ta sama.

W takim razie może to będzie dobre rozwiązanie dla Ciebie?
>> http://forum.cdrinfo.pl/f45/xp-i-lin...endrive-60354/

Cytat:

Linux odpada do programy techniczne nie pojda
Rozumiem, że Wine sprawdzałeś.

Cytat:

Czy XP sypie sie tylko wtedy gdy jest stawiany na dysku ze zlaczem USB ?
Normalny XP w ogóle nie pozwoli na instalację na usb, czy to dysku twardego, czy pendraku, czy czymkolwiek innym.

Był taki temat na forum, z opisem w czym pogmerać, ale mi się nie udało tego zrobić mimo iż postępowałem zgodnie z opisem - który bazował na XP SP2, ja miałem SP3 - może dlatego, ewentualnie coś innego mi umknęło.

Cytat:

CZy podlaczenie dysku tego typu jak na tej aukcji tzn. do SATA na plycie za pomoca przejsciowki SATA=eSATA i podpiecie zasilania z portu USB
da lepszy efekt ?
Da taki, że będziesz mógł zainstalować system o ile zintegrujesz sterowniki lub o ile masz stacje dyskietek (może być taka na USB) - bo można też z niej je wczytać.

Tak przynajmniej mi się wydaje. Nie mam u siebie eSATA.

Cytat:

Mam jeszcze jedna wtapliwosc. Czy nie jest przypadkiem tak ze owszem np taki dysk ma zlacze eSATA ale jest ono tylko adapterem zlacza USB fizycznie wychodzacego z elektroniki dysku.
Wtedy nie osiągnąłbyś transferu na eSATA wyżej maksimum dla USB 2.0 i jego montaż mijałby się zupełnie z celem.

krasnalus 04.08.2010 21:56

Do Berion :
1. Oba komputery byly bkupowane razem wiec konfiguracja ta sama.
2. Maja opcje bootowania z USB
3. Linux odpada do programy techniczne nie pojda

A co z takim dyskiem z tego typu wyprowadzeniami :

allegro.pl/item1176312616_dysk_zewnetrzny_platinet_2_5_640_gb _usb_esata.html

Czy XP sypie sie tylko wtedy gdy jest stawiany na dysku ze zlaczem USB ?
CZy podlaczenie dysku tego typu jak na tej aukcji tzn. do SATA na plycie za pomoca przejsciowki SATA=eSATA i podpiecie zasilania z portu USB
da lepszy efekt ?
Zalezy mi zeby :
1. Dysk byl maly
2. Instalacja na nim XP byla zblizona do instalacji na wew. dysku . Stad pomysl ze zlaczem eSATA w dysku 2.5

Mam jeszcze jedna wtapliwosc. Czy nie jest przypadkiem tak ze owszem np taki dysk ma zlacze eSATA ale jest ono tylko adapterem zlacza USB fizycznie wychodzacego z elektroniki dysku. Bo jesli tak to eSATA jest tylko innym typem zlacza a nie transferu.

Berion 04.08.2010 21:10

Po pierwsze: bios musi umożliwiać bootowanie z usb (w pracy też masz? bo każdy normalny admin to blokuje ;]).
Po drugie: bez hackowania nie tylko nie zainstalujesz XP na takim dysku, ale i nie odpalisz (usb/fw).

PS: Nie AHCI tylko RAID (czyli ogólnie od Sata). Możesz ściągnąć sterowniki do Twojej płyty głównej, rozpakować aby były gołe inf/sys i zintegrować za pomocą nLite. Tylko nie widzę w tym sensu bo akurat tym się zajmie kieszeń, w której masz dysk - interface'm docelowym będzie USB i tym bym się martwił. Jeśli chcesz używać eSATA to przeczytaj pierwsze zdanie tego akapitu - wtedy instalacja przebiegnie bez problemu (ale jeśli w pracy nie masz eSATA to nie podłączysz i jeśli jest inny kontroler niż ten u Ciebie w domu to się XP wysypie).

PPS: W tej roli radziłbym Ci zainstalować Linuksa. Bez problemów i bez cudowania.

krasnalus 04.08.2010 20:18

XP na dysku zewnetrznym POMOZCIE

Witam serdecznie.
Prosze wszystkich o wypowiedzenie sie w temacie.

Otoz chce postawic na zewnetrznym dysku 2,5 XP-ka. Dlaczego ?
- Dysk musi byc maly- mobilny tzn do uruchomienia w domu i do przeniesienia do pracy. Chce by dysk byl osobny nie ingerowal w dyski w pracy stad wlasny.
Xp na ktorym moge pracowac w domu i w firmie.

Poczatkowo wydawalo sie to proste. Znalesc male i niedrogie.Zaczalem jednak czytac i dowiedzialem sie o wielu problemach.
Poprawcie mnie jesli cos zle napisalem i poradzcie co i jak kupic zrobic.

Wiem ze USB 2.0 to waskie gardlo. do 3.0 musialbym dokupic adapter wiec zwieksza to znacznie cene. Ponadto dowiedzialem sie ze przy instalacji XP ma problemy z dyskami na USB . Ze brakuje sterownikow trybu AHCI i najlepiej byloby je zintegrowac z obrazem XP./napiszcie cos o rozpoznawaniu dyskow zew o AHCI aby rozjasnic mi temat/
Moje pytanie jest takie jaki dysk z jakim interfejsem wybrac aby zainstalowac taki XP w miare bezproblemowo.
Czy dobrym rozwiazaniem bylby dysk 2.5 z zlaczem eSATA, /wyprowadzam na sledzia - panel kablem SATA-eSATA i do niego podpinam dysk /. Jesli tak to czy da sie wyprowadzic zasilanie na taki panel i jakim keblem to wew obudowy polaczyc.
A moze lepiej dysk na FireWire - mam takie zlacze w PC.

Dzieki.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:47.