![]() |
Windows 7 radzi sobie z SATA a gdybyś miał jakiś dziwacznie rzadki kontroler (w co wątpię) to możesz wygodnie załadować sterowniki z USB (instalator na to pozwala).
W7 Starter jest już chyba okrojony... |
Rozumiem więc ,że z Siódemką pójdzie znacznie prościej ? Ona poradzi sobie z SATA ?
Wiem,ze netbooki są sprzedawane w Windows 7 starter. Czy Atom i ION poradzą sobie z Siódemką Home ? Zakładam,że trzeba by powyłączać wodotryski jakieś ? |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Moje recoveryDVD z WIN XP OEM HOME PL, dołączone do Asus Eee PC wrzuca na SSD obraz systemu z Ghosta Symanteca. Na tym Eee PC instalowałem z zewnętrznego napędu DVD, na USB. Tanie są teraz... |
Kiedyś instalowałem Win 2000 z dysku twardego i poszło.
Musiałem pierwszą partycie sformatować na FAT32 ,zainstalować na nim DOS z Win98, i przegrać zawartość płyty instalacyjnej. Oczywiście DOS tak jak XP pewnie musi mieć tryb IDE żeby zobaczyć twardziela. Potem odpaliłem instalator (któryś z execów) i zadziałało. Po całej operacji można partycje zmienić na NTFS bez utraty danych (odpowiednie narzędzie jest w windowsie). Alternatywnie zainstaluj go na pececie. Jest spora szansa, że Windows wstanie zbootowany na Atomie i poprosi o sterowniki. Jest też spora szansa że wywali BSOD, niestety. |
Instalacja XP z pena jest trudna a czasem wrecz niemozliwa. Co innego win7.
XP zainstaluje sie tylko jezeli w biosie jest ustawione w tryb IDE. Win7 bez problemu powinien pojsc na AHCI. Zdecydowanie prosciej i z mniejsza iloscia nerwow jest zainstalowac XP z napedu na USB lub przejsciowce USB (np. taki mostek Unitek ATA/SATA na USB). Chociaz nie daje za to glowy bo robilem tylko Recovery XP z plyty w Toshibie. XP moze nie pojsc dalej po pierwszym restarcie. |
Windows XP na nettopie/netbooku
Hello !
Załóżmy,że chcemy zainstalować Win XP na Nettopie/netbooku (czyli małym komputerku z Atomem, IONem i HDD SATA). Oczywiście trzeba zrobić to z pendriva bo komputerek nie ma napędu optycznego (ma za to opcję bootowania z pena). Pytanie jest takie - czy da się zainstalować XP z SP2 czy też będą problemy z SATA ? Co wtedy ? - przestawić w biosie SATA na iDE a potem doinstalować sterowniki SATA ? - zrobić jakoś zintegrowaną wersję XP na penie ze sterami SATA ? Pytanie jak ? - a może XP SP2 ma już stery SATA ? Czy Win 7 ma już stery SATA od razu w instalacji ? |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:35. |