![]() |
Dość przewrotna ta Twoja logika, no ale ok, to Twoje dane. ;)
Cytat:
|
Wiem, że do bezpiecznych to [RAID 0] nie należy, chociaż przez kilkanaście lat i 6-8 dysków żaden mi nigdy nie padł, a bardziej oszczędzałem chyba tylko na zasilaczach :D
RAID przyda mi się do zwiększenia pojemności dysku [logicznego]. Chcę mieć jedną partycję aby swobodniej móc katalogować dane. Uniknę sytuacji, gdy na dysku 1 nie mam miejsca na dane typu A, podczas gdy na dysku 2, mam jeszcze pełno wolnego miejsca, ale tam są skatalogowane dane typu B [mam to obecnie]. Mam nadzieję, że rozumiesz co mam na myśli :) Aaa, i tak wiem, mogę po prostu kupić jeden większy dysk, ale moje dwa obecne dyski starczą mi jeszcze na jakieś pół roku, może ciut więcej. Wtedy zapewne przeniosę się na 2 x 1 TB, a za kolejne dwa, trzy lata na 2 x 2 TB (choć wątpię aby była taka potrzeba). Gdybym zamiast tego zakupił dysk zewnętrzny (pojedyńczy) o pojemności 2 TB, to jakbym za jakiś czas modernizował swój sprzęt, to musiałbym kupić nie tylko dyski, ale i obudowę, zdolną obsłużyć bardziej pojemny sprzęt. Choć podejrzewam, że wtedy w modzie będą już USB 4.0, albo i 5.0 więc szybsza obudowa i tak by się przydała :haha: Poza tym, mając podwójną obudowę wcalę nie muszę stosować RAID. Teraz bym do niej wrzucił 750 GB i 320 GB jako dyski pracujące osobno Jak zapełnię, oba to 320 'wywalę' z pudła, a w jego miejsce wsadzę inny, większy i będę miał w pudle dwa dyski, pracujące osobno, jako dwa dyski fizyczne i logiczne. Ot, po prostu będę miał dodatkową możliwość :) Taki luksus|| Ze względu na wydajność wiem, że RAID mi nic nie da, bo co prawda zapis na dyski będzie wysoki, to odczyt z pojedynczego dysku będzie już taki sobie (kopiowanie lokalny HDD --> RAID). Dodatkowo oba moje dyski nie będą już stały luzem (co zapewne trochę im szkodzi), tylko w zamkniętej obudowie, gdzie jednak kurzu będzie nieco mniej. O łatwości podłączenia już nie wspominając :) ( nie musiałbym nic przepinać aby uzyskać dostęp do drugiego dysku). No i na chwilę obecną wydałbym mniej jak 250 zł :) FW - fajna rzecz, też o tym myślałem, jest niemal wszędzie (1394), jest szybsze od USB 2.0, i to bez dodatkowych kosztów jak zakup karty PCI/Express Card z USB 3.0 / eSATA. Obawiam się jednak, że może być jak z USB, niby 480 Mb/s a jak leci 20 MB/s to jest dobrze :) btw. Kilka dni temu jeszcze taki ciekawy wynalazek znalazłem, może kogoś zainteresuje: Kod:
welland.com.tw/html/poweresata/esata.htmlOczywiście jestem otwarty na propozycje, chociaż potrzebne będą silne argumenty aby mnie zniechęcić do Welland 580j (tym bardziej, że na tym forum wyczytałem, że robią b. dobrą elektronikę do obudów). |
Zastanawiam się tylko do czego Ci jest RAID? Rozumiem jak chcesz postawić RAID1? W innym przypadku to nie kompletnie sensu.
Nie wiem bo nie śledzę rynku obudów. Sam powoli szykuję się na kupno obudowy, też na 3,5, tyle że ja bym sobie życzył USB3.0/FW i eSATA (nie wiem czy takie są, pewnie są ;]). |
Cytat:
Cytat:
A czy dobrze widzę, przeglądając allegro i kilka sklepów, że obudów z USB 3.0 na dwa dyski 3,5 cala nie ma i poniekąd jestem skazany na esatę? |
Aby skorzystać z USB 3.0 musisz mieć w komputerze kontroler wspierający 3.0. Inaczej transfer nie przekroczy tego co przewidziano dla 2.0 (jest wstecznie kombatybilny).
eSATA jak dla SATA, też zależnie od wersji i przede wszystkim od tego na jaki pozwala Twój dysk. - - - Możesz odłączyć zasilanie. ;) |
Obudowa do dysku twardego
Witam wszystkich w moim pierwszym poście na tym forum :)
Mało elegancko ale na dzień dobry mam prośbę do Was :/ Otóż powoli kończy mi się miejsce na moich dyskach twardych SATA (750 GB samsung spinpoint F1 oraz WD 320 GB*). Na dzień dzisiejszy podłączam je za pomocą adaptera do portu USB 2.0. Oznacza to, że dyski sobie leżą luzem i się kurzą :( Dlatego przydała by mi się mała modernizacja i tutaj liczę na Wasze opinie. Rozwarzam kilka opcji 1) dysk 2 TB eSATA / USB 3.0 (+ zakup kontrolera express card) 2) 2 x 1 TB hdd + obudowa na 2 HDD eSATA (RAID 0) 3) 2 x 1 TB hdd + obudowa na 2 HDD USB 3.0 (RAID 0) W przypadku 2 i 3 opcji przez jakiś czas (w miare możliwości obudowy) chciałbym pociągnąć jeszcze na moich obecnych dyskach w JBOD. Tutaj potrzebuję Waszych opinii i doświadczenia. Głównie chodzi mi o faktyczną wydajność poszczególnych rozwiązań (pliki jakie przechowuję należą do tych dużych, powyżej 100-200 MB). Przy obecnie stosowanej przeze mnie metodzie (USB 2.0) średni transfer wynosi lekko poniżej 20 MB/s. Jak to wygląda w przypadku eSATA i USB 3.0? Oczywiście, że są różne testy - googlałem ;) Ale mnie interesuje, jak to się sprawuje w domowych warunkach, gdzie sprzęt nie jest konfigurowany pod te konkretne działania (uzyskanie jak najlepszej przepustowości). Czy faktycznie na dzień dobry uzyskam zapis na poziomie powyżej 80 MB/s? Jak to wygląda w przypadku RAID? do jakiego stopnia może wzrosnąć wydajność? Wypatrzyłem sobie taką obudowę: Kod:
welland.com.tw/html/2bay/580j.htmlOd razu mówię, że dyski jakie bym kupował do zestawu nie należały by do najlepszych, jakby nie patrzyć, jednym z głownych kryteriów jest cena :-( *W razie gdyby to było konieczne po powrocie z pracy wezmę w łapki dyski i podam dokładne dane:) |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:50. |