![]() |
P³yta ze ¶lubu - pomocy
Witam. Mam problem z odczytem p³yty ze ¶lubu. Wcze¶niej p³yta odtwarza³a siê bez problemu a teraz po w³o¿eniu p³yty do napêdu wygl±da to tak jakbym wsun±³ pust± szufladkê - zero reakcji. Próbowa³em to odtworzyæ na stacjonarnym odtwarzaczu Samsunga, dwuletnim NEC-u 7173A oraz jakim¶ DVD-RW LG u znajomego i poniewa¿ wszêdzie wystêpowa³ ten sam problem postanowi³em kupiæ now± nagrywarkê Samsunga (SH-S223C) która to podobno ma bardzo dobry odczyt danych. Niestety równie¿ nowy sprzêt nie da³ rady pomimo ¿e odczyta³ kilka p³yt z którymi mój NEC sobie wcze¶niej nie radzi³. P³yta (jaka¶ TDK) ma 3 lata, nie ma jaki¶ g³êbszych rys (jest kilka drobnych ale odtwarza³em ju¿ wielokrotnie p³yty w gorszym stanie) a jej warstwa z danymi jest nienaruszona wiêc trochê mnie dziwi dlaczego nie mogê jej odtworzyæ. Próbowa³em równie¿ odczytaæ dane przy pomocy Bad Copy Pro ale nie da³o to ¿adnego efektu. Zainstalowa³em równie¿ sterowniki ASPI jednak równie¿ bez rezultatu. Nic nie da³o równie¿ polerowanie miêkk± szmatk±. Film by³ nagrywany przez znajomego który niestety nie ma ¿adnej kopii nagrania. Powiedzcie mi czy jest szansa na odzyskanie danych? Je¿eli tak to czy dam radê to jako¶ zrobiæ sam czy bêdê potrzebowa³ pomocy profesjonalnej firmy która siê tym zajmuje? Proszê o odpowied¼ poniewa¿ bardzo mi zale¿y na tym filmie. Pozdrawiam.
|
Cytat:
Wykorzysta³e¶ ju¿ kilka sposobów na odczyt/odzysk niestety czarno to widzê, generalnie mo¿esz siê po¿egnaæ z materia³em, m±drzy ludzie co najwy¿ej prawdopodobnie jakie¶ fragmenty z tego uratuj± ale bêdzie to bardziej przypominaæ mix ni¿ film. Produkuj± teraz niestety du¿o taniego szajsu (no¶niki) i dane po prostu 'paruj±'. Takie pami±tki warto trzymaæ na kilku no¶nikach + dodatkowo na HDD. |
Skoro ¿aden napêd jej nie rusza, szanse s± nik³e.
Chyba zostaje profesjonalna firma. Patrix niestety napisa³ prawdê. Materia³y archiwale powinny ZAWSZE mieæ kopiê. Ju¿ komu¶ ratowa³em p³yty z wesela z p³yt Verbatim, na szczê¶cie p³yty sie jako¶ czyta³y i trzema napêdami da³em rade w 99.9%. TDK to by³a kiedy¶ dobra firma ale obecnie tylko Scratchproof s± dobre. Nigdy niczego wa¿nego nie nagra³bym na p³ycie TDK by CMC :( Spróbuj DVD Isaster, ale cudów sie nie spodziewaj. Jego unikaln± cech± jest to, ¿e potrafi czytaæ po kawa³ku (a ka¿dy sektor moze byc czytany w innej nagrywarce). |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:29. |