![]() |
Artybuty pliku i katalogu (data) - zmiana przy kopiowaniu
Tak pokrętnie to określiłem, bo trudno inaczej, ale chodzi mi o coś takiego. Przywracałem ostatnio dane ze względu na awarię dysku i zwróciłem uwagę, że przy ich przekopiowaniu zmianie uległy właściwości katalogów - konkretnie data ich utworzenia i modyfikacji. Mam jeden katalog, w którym znajduje się kilkaset innych i segregowałem je według daty. Teraz wszystkie mają taką samą (zarówno utworzenia, jak i modyfikacji), przez co jest to niemożliwe. Pliki w tych katalogach zachowały te informacje (ale katalogi w katalogach także nie).
Zastanawiam się czy jest możliwe przywrócenie tych informacji. Ewentualnie tą kopię (była w formie archiwum) cały czas mam, więc mogę przekopiować jeszcze raz. Czy jednak takie dane podczas kopiowania są tracone? |
W opcjach Total Commandera jest możliwość ustawienia kopiowania daty i czasu katalogów. Nie mam teraz pod ręką, więc nie wiem, czy to rozwiązuje Twój problem.
|
Ale to wtedy musiałbym jeszcze raz przekopiować te pliki z oryginalnej lokalizacji z zachowaniem tych atrybutów? Bo niestety do nich już nie mam dostępu (tylko do tego archiwum, które co prawda jest kopią, ale było normalnie przekopiowane, bez zwracania na to uwagi).
|
Piszac archiwum masz na mysli pakunek np. rar, czy luzne pliki? Jezeli to pakunek, to powinno sie dac odzyskac atrybuty.
|
Archiwum w sensie spakowany katalog. Zip konkretnie.
Cały czas go mam na dysku internetowym (na razie nie planuję kasować), więc jeśli coś się zrobić da, to jestem zainteresowany. |
Nie wiem czy da się coś z tym zrobić, bo niestety przy zapisywaniu/kopiowaniu plików na inny dysk daty katalogów się zmieniają, daty plików też poza jedną: właściwości pliku:zmodyfikowany i tutaj można po tym sortować. Jeżeli ktoś ma sposób na katalogi to też bym się chętnie dowiedział jak to ugryźć. :)
|
No właśnie pliki mają prawidłowe dane, katalogi niestety nie. A że sortuję (sortowałem...) po katalogach, to na tym mi zależy.
Swoją drogą to dziwne to jest, bo w takim przypadku wszystkie kopie tracą rację bytu. Stracisz dane, to nieodwracalnie stracisz atrybuty w nich zawarte, bez względu na to jak aktualne miałeś kopie. Pozostaje w nazwie katalogu uwzględniać jego datę.. |
Cytat:
|
Tylko że to też chcąc później sortować według tego trzeba by datę wpisywać jako pierwszą. A to skutecznie utrudnia czytelność takich nazw..
Ale chyba też taki zwyczaj wprowadzę. Na upartego mogę i te pozmieniać, bo pliki w środku mają odpowiednie dane. Tylko to jest kilkaset katalogów.. |
Cytat:
Ciekawe czy backup przyrostowy też by zostawiał prawidłowe daty. :) |
Obraz dysku to jednak trochę inna sprawa. Zdziwiłbym się, gdyby jakiekolwiek informacje miałyby w takim procesie być utracone.
Ale jak widać rozpakowywanie archiwum już takie zmiany za sobą niesie. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:27. |