Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Artybuty pliku i katalogu (data) - zmiana przy kopiowaniu (https://forum.cdrinfo.pl/f113/artybuty-pliku-katalogu-data-zmiana-przy-kopiowaniu-86518/)

andrzejj9 18.08.2010 13:10

Artybuty pliku i katalogu (data) - zmiana przy kopiowaniu

Tak pokrętnie to określiłem, bo trudno inaczej, ale chodzi mi o coś takiego. Przywracałem ostatnio dane ze względu na awarię dysku i zwróciłem uwagę, że przy ich przekopiowaniu zmianie uległy właściwości katalogów - konkretnie data ich utworzenia i modyfikacji. Mam jeden katalog, w którym znajduje się kilkaset innych i segregowałem je według daty. Teraz wszystkie mają taką samą (zarówno utworzenia, jak i modyfikacji), przez co jest to niemożliwe. Pliki w tych katalogach zachowały te informacje (ale katalogi w katalogach także nie).

Zastanawiam się czy jest możliwe przywrócenie tych informacji. Ewentualnie tą kopię (była w formie archiwum) cały czas mam, więc mogę przekopiować jeszcze raz. Czy jednak takie dane podczas kopiowania są tracone?

Bartez 18.08.2010 14:56

W opcjach Total Commandera jest możliwość ustawienia kopiowania daty i czasu katalogów. Nie mam teraz pod ręką, więc nie wiem, czy to rozwiązuje Twój problem.

andrzejj9 18.08.2010 16:33

Ale to wtedy musiałbym jeszcze raz przekopiować te pliki z oryginalnej lokalizacji z zachowaniem tych atrybutów? Bo niestety do nich już nie mam dostępu (tylko do tego archiwum, które co prawda jest kopią, ale było normalnie przekopiowane, bez zwracania na to uwagi).

NeoFighter 21.08.2010 14:01

Piszac archiwum masz na mysli pakunek np. rar, czy luzne pliki? Jezeli to pakunek, to powinno sie dac odzyskac atrybuty.

andrzejj9 21.08.2010 18:11

Archiwum w sensie spakowany katalog. Zip konkretnie.

Cały czas go mam na dysku internetowym (na razie nie planuję kasować), więc jeśli coś się zrobić da, to jestem zainteresowany.

georg 21.08.2010 18:31

Nie wiem czy da się coś z tym zrobić, bo niestety przy zapisywaniu/kopiowaniu plików na inny dysk daty katalogów się zmieniają, daty plików też poza jedną: właściwości pliku:zmodyfikowany i tutaj można po tym sortować. Jeżeli ktoś ma sposób na katalogi to też bym się chętnie dowiedział jak to ugryźć. :)

andrzejj9 21.08.2010 19:36

No właśnie pliki mają prawidłowe dane, katalogi niestety nie. A że sortuję (sortowałem...) po katalogach, to na tym mi zależy.

Swoją drogą to dziwne to jest, bo w takim przypadku wszystkie kopie tracą rację bytu. Stracisz dane, to nieodwracalnie stracisz atrybuty w nich zawarte, bez względu na to jak aktualne miałeś kopie.

Pozostaje w nazwie katalogu uwzględniać jego datę..

joujoujou 21.08.2010 20:08

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1113862)
[...] w nazwie katalogu uwzględniać jego datę..

Od lat tak robię - najpewniej i najwygodniej. :taktak:

andrzejj9 21.08.2010 20:26

Tylko że to też chcąc później sortować według tego trzeba by datę wpisywać jako pierwszą. A to skutecznie utrudnia czytelność takich nazw..

Ale chyba też taki zwyczaj wprowadzę. Na upartego mogę i te pozmieniać, bo pliki w środku mają odpowiednie dane. Tylko to jest kilkaset katalogów..

georg 21.08.2010 20:42

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1113862)
No właśnie pliki mają prawidłowe dane, katalogi niestety nie. A że sortuję (sortowałem...) po katalogach, to na tym mi zależy.

Swoją drogą to dziwne to jest, bo w takim przypadku wszystkie kopie tracą rację bytu. Stracisz dane, to nieodwracalnie stracisz atrybuty w nich zawarte, bez względu na to jak aktualne miałeś kopie.

Pozostaje w nazwie katalogu uwzględniać jego datę..

Właśnie z ciekawości przywróciłem systemowy backup ghosta i o dziwo główne katalogi jak i te następne mają datę sprzed trzech tygodni a nie dzisiejszą, ciekawe czy inne programy do backupu też tak mają. ???
Ciekawe czy backup przyrostowy też by zostawiał prawidłowe daty. :)

andrzejj9 21.08.2010 21:29

Obraz dysku to jednak trochę inna sprawa. Zdziwiłbym się, gdyby jakiekolwiek informacje miałyby w takim procesie być utracone.

Ale jak widać rozpakowywanie archiwum już takie zmiany za sobą niesie.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:27.