Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Pioneer DVR-216 - nie współpracuje z programami do nagrywania (https://forum.cdrinfo.pl/f15/pioneer-dvr-216-nie-wspolpracuje-programami-nagrywania-86530/)

wysio 18.08.2010 20:58

Pioneer DVR-216 - nie współpracuje z programami do nagrywania

Witam.
Mam bardzo dziwny problem ze swoją nagrywarką. Otóż chciałem nagrać dane na płytę CD-R ( paczkę sterowników do płyty głównej) - ok. 200MB. Od dłuższego czasu sporadycznie wypalam płytki, ale do tej pory się z tym nie spotkałem, żeby za każdym razem tuż po zaczęciu procesu nagrywania, wywalał błąd. Nagrywałem programem CDBurnerXP w wersji 64bit (mam windowsa 7 64bit). Efekt taki sam na płytkach Emtec czy TDK, lub wielokrotnego zapisu. Spróbowałem nagrać to samo przy pomocy wbudowanego w system programu i tu się okazało, że nie ma żadnego kłopotu!
Pomyślałem w pierwszej chwili, że to problem z CDBurnerem, ale gdy zainstalowałem Nero w wersji 8 (nowszych nie trawie), okazało się że też nie można nagrać bez błędów. Systemowo nagrywa bez zarzutu. I teraz moje pytanie... Co może powodować taką sytuację?? Nie mam na razie płytek DVD, żeby je przetestować, ale z CD jest lipa...

Edit. Teraz sprawdziłem z tymi samymi plikami i na DVD nie ma żadnego problemu...

ynsiwy 18.08.2010 21:01

spróbuj ImgBurn i napisz czy tu też masz problem z nagrywaniem:)

wysio 18.08.2010 23:04

ImgBurn nagrało poprawnie (nie cierpię tego programu :) ), Nero znów wywaliło błąd, a CDBurnerXP po ponownym zainstalowaniu, a wcześniejszym wyczyszczeniu śmieci, też o dziwo nagrał płytę poprawnie. Jutro sprawdzę raz jeszcze, bo może to tylko przypadek.
Ps. Zawsze CdBurnera aktualizowałem instalując nowszą wersję na starszą (a dość często wychodzą nowe wersje) - może nie powinienem tak robić ??

Edit.
Musiałem to sprawdzić, czy faktycznie CDBurner się naprawił, ale niestety to, że raz nagrał poprawnie, to był przypadek. Kolejne dwa podejścia i te same błędy. ImgBurn trzy podejścia i bezbłędnie... Co ten program w sobie ma, że nawet Nero nie daje rady ????

ynsiwy 19.08.2010 08:07

po prostu masz syf w systemie :) zrobisz format, to będzie Ci wszystko działało :taktak:

wysio 19.08.2010 10:41

To jest dla mnie pójście na łatwiznę. Wole większe wyzwania niż zwykły prosty format... :)
A co do syfu, to ja należę do tych, co lubią sprzątać. Z pewnością nie jest tak, jak po formacie, ale też nie jest źle. Problem z nagrywaniem płyt CD-R to jedyna niedogodność, przez którą nie warto aż tyle robić sobie zachodu - zwłaszcza że wcale nie powiedziane, że problem zniknie.

ynsiwy 19.08.2010 12:31

Skoro nagrywa Ci w windowsie i imgburn, to być może nero zostawił jakieś syfy, możesz użyć dodatkowych aplikacji, które usuwają pozostałości po nero.

Na pewno nie jest to wina samej nagrywarki bo nagrywa :)

wysio 19.08.2010 21:56

Winę nagrywarki można wykluczyć. Inna sprawa, że ta nagrywarka od początku miała duże problemy ze współpracą z moją płytą główną (Abit IP35) poprzez SATA. Gdy wcześniej miałem Windowsa XP, musiałem nawet dokupić specjalną przejściówkę pod IDE, gdyż pod SATA nagrywarka raz nagrywała, a przeważnie nie działała w ogóle - w zależności jak jej się chciało. W momencie przejścia na Windowsa 7 te dolegliwości ustąpiły - chociaż nadal jakoś dziwnie pracuje jeśli porównam ją z moimi poprzednimi nagrywarkami (długo miesza zanim zacznie nagrywać, dość często znacząco zmienia prędkość).
Jeśli Nero pozostawiło by jakieś śmieci, przez które mam ów problem, to dlaczego CDBurnerXP też wywala błędy??

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:26.