![]() |
Telewizja i komputer
Sprawa wyglada nastepujaco.
Posiadam TV 32" full hd podlaczony do komputera (sluzy za monitor). Do tej pory mialem do TV podlaczona zwykla satelite wylacznie do odbioru niemieckiego RTL (F1 :) ). Musze oddac dotychczasowy tuner satelitarny. Co w takim wypadku zrobic, aby nadal ogladac F1 na zywo bez oplat? 1. Kupic zwykly tuner sat. 2. Kupic tuner sat. do komputera. Jaki tuner wybrac, aby oprocz RTL ogladac polskie kanaly niekodowane? Zastanawiam sie taz nad podpieciem telewizji pod komputer i ogladanie telewizji np. przez Boxee lub soft z podobnym interfejsem. Do TV i PC mam podciagnieta antene sat i naziemna (tvp1 i 2). Moje lacze internetowe to 1Mb, wiec troche slabe na TV internetowa. Moze ktos ma wieksze doswiadczenie lub zna przydatne miejsca w sieci. |
klik
W końcu wybrałem Prof. 7301 - ale okazało się, że w tym samym gniazdku mam DVB-S i DVB-T. Może dokupię Trinity? Choć z tej 7301 jestem zadowolony i dzięki TNK mam prawie za darmo podstawowe kanały przez rok (więc brak DVB-T tak nie dokucza - choć chwilami coś z Polszmaty by się chciało zobaczyć, a tego brak). Dekoder stacjonarny IMVHO to zdecydowanie gorsze wyjście. Dla przykładu nawet jak coś da się tam nagrać - to już nie da się skopiować. Ale ja mam zboczenie komputerowe ;) |
Jeżeli TV służy jedynie do odbioru F1 to lepiej chyba dokupić tuner komputerowy.
Zyskasz mozliwość oglądania wyścigu podczas pracy na komputerze i obędzie sie bez dodatkowego pudełka w pokoju. Widziałem to xx lat temu na Amidze 4000 i robiło piorunujace wrażenie. Przez jakiś czas oglądałem też na PC, ale to nie to samo - problem troche z odświeżaniem. PAL ma 50fps, co nijak sie ma do 60Hz na monitorze. Z tego co znam jedynie DScaler na PC oferuje płynność porównywalną z Amigą. Ale moje doświadczanie oparte są na starym tunerze analogowym, teraz pewnie to wszystko sie pozmieniało. Transmisje F1 na pewno mają 50fps, dlatego sie zastanawiam czy nie będzie troche szarpało. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:50. |