Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Pamięć przenośna, pendrive, karty pamięci, dyski USB (https://forum.cdrinfo.pl/f115/)
-   -   Wybór kart CF - Thin Client (https://forum.cdrinfo.pl/f115/wybor-kart-cf-thin-client-86646/)

jaz12 08.09.2010 11:05

Wybór kart CF - Thin Client

Witam,
już zgłupiałem i nie wiem co dalej... Wpakowałem się i kupiłem jakieś no name'y i żadna z kart CF nie chce wystartować po zainstalowaniu systemu (linix). Jakie Waszym zdaniem karty CF dają gwarancję powodzenia?
Dzięki za wszystkie sugestie.
J.

sobrus 08.09.2010 12:26

Sprecyzuj problem.
Próbujesz zainstalować Linuxa na terminalu z kartą CF.
Ale jakieś szczegóły...

Marka CF prawdopodobnie nie ma NIC do rzeczy.

jaz12 09.09.2010 13:02

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1116888)
Marka CF prawdopodobnie nie ma NIC do rzeczy.

Terminal to Gigabyte na płycie GA-6VLE rev.1.0. Adapter CF-IDE zakupiony na Allegro (jak na fotce). Próba zainstalowania Linuxa owszem owszem, lecz system nie startuje (podglądałem zawartość karty CF i są tam pliki, zatem instalacja teoretycznie się powiodła). Karta wraz z adapterem jest rozpoznawana przez komputer stacjonarny (na płycie BIOStar) i też nie startuje, zatem albo to problem przejściówki, albo złych ustawień w BIOS-ie dla karty CF (były ustawione w trybie CHS z automatycznym wykrywaniem).
Próba startu Linuxa zainstalowanego na pendrivie - bez problemów.

Jakieś pomysły? Gdzie popełniam błąd?
J.

sobrus 09.09.2010 14:43

Miałem podpięte microdrive przez podobną przejściówkę do stareńkiego terminala neoware i działało to bez problemów. Tyle że z windows.
Może to głupia podpowiedz, ale ustaw w BIOS, aby bootowało z tego dysku twardego. Jak instalowałeś Linuxa pewnie bootowałeś z CD.

Sprawdz taśmę ATA ... skoro widzi kartę to powinien bootować.

jaz12 09.09.2010 15:10

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1117047)
... bootowałeś z CD.

???
Od czapy pomysl. Kolejnosc bootwania ustawiona byla wlasciwie.
Ktos ma tutaj jakies doswiadczenie z tymi kartami?

J.

Kamlo 12.09.2010 17:16

Miałem podobne problemy z kartą terminalu Neoware, błąd jest w złych ustawieniach CHS, biosy niektórych terminali nie potrafią ich poprawnie obliczyć, poprawne ustawienia wykrył mi bios zwykłego komputera i następnie je tylko przepisałem do terminala, jeśli komputer też źle obliczy CHS możesz spróbować jeszcze odczytać CHS karty z poziomu windowsa przez czytnik kart instalując program Paragon HardDiskManager, niestety może się zdarzyć że będziesz musiał na nowo zainstalować linuxa ponieważ instalacja przeprowadzona na starych ustawieniach nie będzie działać.

A teraz prośba, jeśli masz możliwość i kartę CF 1Gb to podaj mi wykryte CHS tej karty na komputerze lub czytniku kart a już całkowicie będzie jak podasz własne poprawne. Bardzo potrzebuje tych danych a niemam fizycznej możliwości sam tego sprawdzić, z tego też powodu specjalnie się zarejestrowałem na tym forum aby spróbować ci pomóc i samemu poprosić o pomoc....

Pozdrawiam.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:46.