![]() |
nie widzi płytki
Witam,
mam dziwny problem. Komputer nie widzi (windows commander komunikat: "napędu nie znaleziono" ; mój komputer komunikat: "włóż dysk do stacji dysków") nagranych z filmami avi programem Nero, płytek: "Verbatim DVD-R 16x AZO". Te same płytki w odtwarzaczu DVD LG są bez problemów odtwarzane (wszystkie filmy widzi odtwarzacz). Ponadto nagrane programem Nero te same kompilacje, ale na płytkach: "Verbatim DVD+RW 4x SERL" komputer i odtwarzacz widzi bez problemu. Nero widzi te płytki (Verbatim DVD-R 16x AZO"), których windows commander i mój komputer nie widzi i w "info o dysku" jest napisane: podstawowe informacje typ dysku: DVD-RW book type: DVD-R producent: Verbatim MID: MCC 03RG20 prędkość zapisu: (puste pole) pojemność: 4,38 GB informacja rozszerzona: warstwy: 1 użycie: General ochrona przed kopiowaniem: n/a informacje o nagrywarce: nagrane na_NEC DVD_RW ND-4550A status dysku: zamknięty Jest to pierwszy taki przypadek, wcześniej wszystkie nagrywane płytki były przez komputer widziane. Dopiero teraz po zakupie nowych płytek "Verbatim DVD-R 16x AZO" pojawił się powyższy problem i dotyczy on tylko tych płytek, bo "Verbatim DVD+RW 4x SERL" nagrywa i widzi normalnie. Czy ktoś wie w czym jest problem i jak go rozwiązać ? |
Mam ten napęd Nec 4551A-sprawny ale właśnie nie radzi sobie już z najnowszymi nośnikami CD i DVD -brak nowego firmware-szukać starszych partii płyt i będzie O.K
|
Dzięki za informacje :) Tak zrobie.
Ale w takim razie te Verbatim SERL są na tyle starsze, że jeszcze mój napęd czyta, tak ? |
Mam taki sam problem, napęd DVD w laptopie (2-letnim) nie otwiera płyt, no chyba że są tam tylko zdjęcia, kupiłem napęd zewnętrzny i nie ma problemów.
|
u mnie nie widzi tylko jednego rodzaju płytek: Verbatim DVD-R 16x AZO.
Spróbowałem parę innych rodzajów płytek i działa normalnie. |
Cytat:
To fakt, verbatimy są do bani :nie: |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:27. |