Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Gry na konsole (https://forum.cdrinfo.pl/f120/)
-   -   Koncerny walcza z odsprzedaza oprogramowania, gier itp... (https://forum.cdrinfo.pl/f120/koncerny-walcza-odsprzedaza-oprogramowania-gier-itp-86685/)

Patrix 05.02.2011 17:18

Cytat:

Napisany przez arcade (Post 1143538)
To zależy z jakiego punktu patrzeć na te e-dystrybucje, póki masz internet to wszystko pięknie ale jak ci go braknie to (...)

Na steamie masz możliwość grania offline.
W dzisiejszych czasach bez internetu ? No way...

arcade 05.02.2011 17:07

Siemka

To zależy z jakiego punktu patrzeć na te e-dystrybucje ,puki masz internet to wszystko pięknie ale jak ci go braknie to wtedy będziesz biedniutki z tymi e-dystrybucjami, wtedy co poczniesz będziesz latał po znajomych aż ich wymęczysz .
Co w domu pod ręką to ci nikt nie zabierze.
Starsze pokolenie właśnie patrzy rozsądnie na to ,
* przeprowadzka
* praca na wyjeździe
*radiówka czy mobilny internet
sam miałem ostatnio prze....ne po przeprowadzce się okazało ze nie podepną mi neta bo mam umowę na telefon z inną firmą a ta blokuje tą usługę do konca umowy,wziołem mobilny ale to lipa limit 5GB
wiec łapałem od sąsiadów ale to tez tylko chwilowe i tak 1.5 roku się męczyłem.
I wtedy co poczniesz nie takie to piękne jak płyta która weżniesz i masz.

Patrix 04.02.2011 23:55

Cytat:

Napisany przez ethar (Post 1143383)
Znaczy zacznijmy od tego, że jeśli chodzi o jakiekolwiek zmiany w Polsce. (...)

Na świecie, na świecie...

ethar 04.02.2011 23:51

Znaczy zacznijmy od tego, że jeśli chodzi o jakiekolwiek zmiany w Polsce. To większość ludzi nie ma takiej mentalności aby sobie swobodnie przyjąć jakiekolwiek zmiany w Polsce. Bo właśnie jak pisałeś wyżej, jak to prąd bez kabli? To dzieło szatana musi być. Jak to załatwianie spraw przez internet? No z tym już niektórzy zdążyli się oswoić, jednak nie starsze pokolenie ;) Ale co jak co, u nas ciężko cokolwiek wprowadzić moim zdaniem...

Patrix 04.02.2011 20:28

Wiesz, z takimi durnymi lobby w każdej dziedzinie to my długo ogólnoświatowego postępu nie uświadczymy.
Np. Tesla - przesył prądu bez kabli ? Jak to... nie będzie kabli ? A co z moimi elektrowniami ? Stwierdzamy więc, że to głupie i niepotrzebne, wyśmiewamy także wynalazcę.
To takie ludzkie... kiedyś z mądrych się śmiano, to tym bardziej teraz i w przyszłości będzie to samo.
Rozpisałem się...

koliber11 04.02.2011 19:23

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1143177)
I tu jest problem, że nie szanują nas producenci :P
Sama dystrybucja elektroniczna jest OK.

Wydaje mi się, że jedna z przyczyn, dla których ceny w e-dystrybucji są takie wysokie są naciski tradycyjnych sieci handlowych. Znacznie spadłaby sprzedaż w sklepach, gdyby można było kupić to samo za połowę w sieci.

Więc, żeby sklepy nie wypięły się na przemysł growy i nie przestały sprzedawać konsol (bo ich się elektronicznie nie da sprzedawać) trzymane są sztucznie wysokie ceny online.

szczuru 04.02.2011 12:31

Cytat:

A wyrzucić szkoda.
Odsprzedaj :szczerb:

sobrus 04.02.2011 08:39

Film można kupić i można odsprzedać.
Muzykę też.
Gre też powinno dać sie kupić a potem odsprzedać.

W przypadku filmu nie kupujemy filmu a nośnik i licencję. Z grą jest tak samo. I odsprzedajemy równiez nośnik i licencję, tym samym pozbawiając sie prawa do gry.
Dlatego uważam że producenci gier przeginają.

I nie ma żadnego tłumaczenia, że każdy powinien kupić sobie swoje od producenta. Równie dobrze Mercedes moze powiedzieć, że każdy musi sobie kupić swojego w salonie i nie można kupować używanych.

Program/gra to towar jak kazdy inny. Z tą różnicą że da sie go łatwo bezprawnie kopiować i to powinno być rzeczywiście zabronione.
Ale poza tym niczym sie nie różni! Jak kupujemy Mercedesa też nie stajemy sie właścicielem designu samochodu, rozwiązań technicznych i patentów. Kupujemy jedynie odpowiednio ukształtowaną kupe żelastwa, a metody jak oni to zrobili pozostają własnością producenta.

Za takie pomysły firmy powinny mieć nakładane wysokie kary. To ograniczanie wolności, a nikt tu nic nie kradnie i nie łamie prawa.

A przyczyna jest chyba inna. Kiedyś gdy były długie i wciągające. I nikt nie pozbywał sie ich tylko pobijał rekordy w high score ;)
Obecnie gry są beznadziejnie krótkie i po jednokrotnym ukończeniu (co nie wymaga już żadnych umiejętności) praktycznie bezużyteczne.
W dodatku są coraz droższe.

Co do e-dystrybucji to kiedyś lubiłem kupowac gry w pudełkach. Jednak po latach widze teraz jak bardzo śmiecą mi na półce gry w które już nie zagram. I których juz raczej nikt nie kupi. A wyrzucić szkoda.

ed hunter 04.02.2011 07:41

A można po prostu nie grać...

szczuru 04.02.2011 02:45

Cytat:

Wcale mnie to nie zaskoczyło, w przypadku filmów licencja jest na tyle mocno restrykcyjna, gdzie zabronione jest nawet wypożyczanie.
Bo w tym konkretnym przypadku (filmy) masz 2 licencje. Jedna to taka, którą (nieświadomie) nabywasz kupując film (np normalnie w supermarkecie) a druga to właśnie licencja na wypożyczanie, za którą musisz odpowiednio więcej wybulić.

chris996 04.02.2011 02:03

Wcale mnie to nie zaskoczyło, w przypadku filmów licencja jest na tyle mocno restrykcyjna, gdzie zabronione jest nawet wypożyczanie.

PS. Mam pytanie, czy jeśli sprzedawałem konta Steam z grami, też złamałem prawo? Czy jest to dozwolone?

ethar 04.02.2011 00:37

Ja kupiłem Orange Boxa w wersji pudełkowej, i jak pisałem w innym temacie. Mam zawsze dostęp z każdego komputera do moich gier, po zalogowaniu na swoim koncie. A zarazem mam ładne pudełko stojące na półce ;) e-dystrybucja nie jest zła... jest bardziej ekologiczna, ale zarazem lubię tworzyć kolekcję swoich oryginalnych gier na półce ;)

Berion 03.02.2011 23:48

Ja też jestem za e-dystrybucją ale:
1. Nie po takich cenach...
2. Bez blokady co do kont (vide Capcom).
3. Bez wymaganego stałego połączenia z siecią.
4. Bez wymuszanej aktywacji online gry, aby w nią pograć (no ale skoro online się ściąga to jeszcze pół biedy).

Patrix 03.02.2011 22:53

Cytat:

Napisany przez koliber11 (Post 1143174)
Tymczasem ceny są identyczne jak w wersjach pudełkowych.

I tu jest problem, że nie szanują nas producenci :P
Sama dystrybucja elektroniczna jest OK.

koliber11 03.02.2011 21:56

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1143171)
Dla mnie to zaleta - mi tam nie przeszkadza, że mam kilka gier na STEAMie,
płytki się nie gubią, same zalety, tylko mogłoby to być za złotówki :P

Zakładam, że elektroniczna dystrybucja będzie tańsza bo po kit mi ta kolorowe pudełka, manuale i płyty - to wszystko kosztuje...

Zgadzam się, że cyfrowa dystrybucja ma zalety. Kupujesz i po kilku minutach masz grę na dysku. Sam mam sporo gier kupionych na steamie. Fajne są zwłaszcza wyprzedaże świąteczne, gdzie można kupić grę z 80% zniżką.

Widzę jednak zagrożenia w postaci tego, że nie mamy fizycznie nośnika.
No i ceny mogłyby być niższe. Tak jak zauważyłeś, koszty dystrybucji są mniejsze, więc na dzień dobry gry mogłyby być tańsze o połowę. Tymczasem ceny są identyczne jak w wersjach pudełkowych.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:36.