Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   czy stara p³yty g³ówna (3-4 letnia) wykryje HDD 60 GB (https://forum.cdrinfo.pl/f5/czy-stara-plyty-glowna-3-4-letnia-wykryje-hdd-60-gb-8673/)

krzpac 03.07.2002 20:29

czy stara p³yty g³ówna (3-4 letnia) wykryje HDD 60 GB

czy stara p³yty g³ówna (3-4 letnia) wykryje HDD 60 GB... poniewaz s³ysza³em ze jest taka ewentualno¶æ ze p³yta g³ówna w ogóle nie wykryje HDD lub wygryje dysk o pojemno¶i np.20 GB... poniewaz jak moja p³yta g³ówna by³a produkowana to w tamtym okresie nie by³o dysków o pojemno¶ciach 60 GB...

mam nadzieje ze wiecie o co mi chodzi... sorry za b³êdy i chaos...:)

pozdr.

Taz40 03.07.2002 20:49

Takie co¶ mo¿na naj³atwiej sprawdziæ do¶wiadczalnie podpinaj±c poprostu taki dysk. Mo¿na te¿ zajrzeæ do specyfikacji technicznej. Gdyby okaza³o siê ¿e nie wypali mo¿na spróbowaæ poszukaæ nowszego biosu do p³yty g³ównej.

krzpac 03.07.2002 21:05

a przypusmy ze moja p³yta wykrywa dysk 60 GB jako 20 GB, to jest taka mo¿liwo¶æ zeby podzieliæ go na 3 partycje po 20 GB ?

-=-=-=-

bym sprawdzi³ czy mi bedzie dzia³a³ dysk dobrze... tylko ze nikt kogo znam nie ma dysku o pojemno¶ci 60 GB...

Taz40 03.07.2002 21:19

Wydaje mi siê ¿e je¶li zostanie wykryty jako 20GB to niczym tego nie podzielisz na 3x20GB. Wiem ¿e fdisk nie widzia³ u kumpla 80GB dysku pomóg³ dopiero program do tworzenia partycji od producena( z tym ¿e dysk by³ wykrywany prawid³owo przez p³ytkê g³ówn± a jedyne opory stawia³ fdisk)

ZiP 03.07.2002 21:41

Je¶li Twoja p³yta g³ówna jest wyrobem dobrego producenta (Abit, Asus, Shuttle, ECS, Gigabyte, FIC itp.), to taki producent powinien odpowiednio zadbaæ o napisanie nowego BIOS'u z obs³ug± du¿ych HDD.
Mój GA-6BXC z 1998 po uaktualnieniu do najnowszego BIOS'u (z tego roku!) wykrywa dyski 40 GB, wiêkszych jeszcze nie sprawdza³em.
Gdyby jednak siê nie powiod³o, mo¿esz zakupiæ dodatkowy kontroler ATA-133. Rozwi±zaniem jest równie¿ zastosowanie disk-managera {programu}, który odwali ca³± brudn± robotê. Niektóre dyski maj± tak¿e zworkê, która ogranicza ich pojemno¶æ - przez to mog± chocia¿ dzia³aæ.

+++LeWaP+++ 04.07.2002 08:30

S± odpowiedie programy do tego. Na stronie SEAGATE jest taki program, chyba nazywa³ sie DISC WIZARD. Mo¿na go zastosowaæ do ka¿dego typu HDD. Robisz sobie tak± dyskietkê i potem, chyba by³o trzeba sformatowaæ HDD :(. Nie pamiêtam dok³adnie. Wówczas BIOS p³yty bêdzie Ci wykrywa³ HD jako np. 8GB, a gdy bêdzie w³±cza³ siê sys., tzn. przed w³. systemu w bootsektorze dysku jest uruchamiany program, który umo¿liwia ca³kowit± i sprawna obs³uge HDD 60GB np.
Wiem, ¿e caviar, ibm, fujitsu te¿ maj± takie programy.
:) POWODZENA :)

jakol 04.07.2002 09:28

Mo¿na taki dysk sformatowaæ i podzieliæ na partycje np. po 20GB na innym nowszym komputerze u znajomego. Kiedy¶ mia³em taki problem z dyskiem 20GB. Mój stary komputer widzia³ tylko 8,4GB a biosu do starej p³yty nie by³o. Sformatowa³em u kumpla, podzieli³em na partycje mniejsze ni¿ 8,4GB i dzia³a³o. Mo¿na równie¿ tak jak powiedzia³ +++LeWaP+++.

Druss 04.07.2002 10:54

Wystarczy wgrac nowy bios, zalezy jakiego producenta jest ta plyta ale ja juz robilem update asusa p5ab i do 120GB byl bios.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:44.