Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Padnieta nagrywarka (https://forum.cdrinfo.pl/f2/padnieta-nagrywarka-8683/)

drul 04.07.2002 13:30

Padnieta nagrywarka

Chcialbym sie dowiedziec czy da sie z tym jeszcze cos zrobic: mianowicie moja "wspaniala" nagrywaka MEDION MD9325 kilka dni temu odmowila posluszenstwa...Wszystkie plyty widzi jako audio albo nie pokazuje zadnych plikow,a czytsych plytek w ogole nie widzi..Oczywiscie tez nie nagrywa.Probowalem robic hcyba wszystko Zainstalowalem najnowsze ASPI drivers,probowalem dwoch tasm i podlaczalem na wszytskie mozliwe sposoby ,a nawet sformatowalem twardego...i nic.Probowalewm wgrac nawet nowy firmware ale program "mowi" ze nie ma zadnych nagrywarek.Jezeli ma to jakies zanczenie to mam plyte DFI PX2BL na Intelu 440BX.Jakies sugestie?

ZiP 04.07.2002 15:52

Czyściłeś laser? Jeśli tak, to przed, czy po padnięciu sprzętu?

drul 04.07.2002 18:03

nie nie czyscilem lasera szczerze nawet nie wiem jak to zrobic...

tomgoo 04.07.2002 18:19

ja miałem taki sam problem ale z cd-romem
w moim wypadku wystarczyło czyszcenie lasera
spróbój i daj znać

wolfdog 04.07.2002 18:39

Bierzesz sztyft do czyszczenia uszu :)
spirytus rektyfikowany (i tylko taki ze względu na zanieczyszczenia po odparowaniu)
jeden koniec sztyftu nasączasz spirolem a drugi zostawiasz suchy
możliwie delikatnie ruchami okrężnymi smarujesz po soczewce lasera i zaraz po tej czynności końcem suchym
uwaga nie przyciskaj sztyftu zbyt mono (zarysowania)

ZiP 04.07.2002 18:40

Cytat:

drul napisa***322;(a)
Więc wyczyść, jeśli nie wiesz co i jak, to lepiej nie ruszaj, tylko użyj płyty czyszczącej albo skorzystaj z pomocy fachowca. Na temat płyt czyszczących słyszałem wiele opinii - większość ludzi mówi, że to niszczy soczewkę lasera.
Własnoręczne czyszczenie bez użycia płyty wiąże się z rozkręceniem napędu i dostaniem się do jego bebechów - to nie jest robota dla początkującego.

grzeniu 04.07.2002 18:53

Cytat:

drul napisa***322;(a)
Nie polecalbym spirytusu ani bron boze acetonu czy innego rozpuszczalnika organicznego, wystarczy woda destylowana. Musisz przedtem rozebrac sprzet zeby dostac sie do soczewki lasera. Ona moze byc z plastyku, to dlatego ta ostroznosc ze srodkami chemicznymi. Rob to bardzo delikatnie, poza tym poszukaj bo ta procedura byla juz wczesniej opisywana.

wolfdog 04.07.2002 19:09

Jeśli chodzi o aceton grzeniu ma świętą rację tak samo jeśli chodzi o wszystkie rozpuszczalniki o potrójnych wiązaniach z grupy acetali np. nitro ponieważ większość soczewek dla obniżenia kosztów produkuje się z poliwęglanów a te jak wiadomo ulegają rozpadowi pod działaniem acetali. Płyta czyszcząca tylko dobrej firmy ze względu na materiał użyty do produkcji włosia. A spirytusem czyszczę od 7 lat i nigdy nie zdażyłą mi się jakakolwiek awaria zresztą wię kszość preparatów do czyszczenia optyki jest na bazie spirytusu np konig lens cleaner

drul 04.07.2002 22:37

dzieki mam nadzieje ze to laser bo powoli zaczynam tracic wiare w moj naped

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:27.