Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software (https://forum.cdrinfo.pl/f101/)
-   -   Problem z dyskiem zewnętrznym (https://forum.cdrinfo.pl/f101/problem-dyskiem-zewnetrznym-86881/)

raffal92 06.10.2010 15:16

Problem z dyskiem zewnętrznym

Mam zewnetrzny dysk twardy, kiedy probuje przeniesc na niego jakis plik, z kompa pare sekund wszystko ladnie sie przenosi, a nastepnie dysk sie tak jakby zwiasza, slychac takie ciche "pstrykniecie" i pojawia mi sie kompunikat, ze dysk zostal odlaczony. Po paru sekundach, windows znow go widzi i mozna go otworzyc, ale przy kolejnej probie kopiowania sytuacja sie powtarza. Czego to może być wina?
Prosze o pomoc i z góry dziekuje.

joujoujou 06.10.2010 15:27

A ja mam problem ze szklaną kulą - za diabła nie chce mi pokazać, co to za dysk, jaki komputer i system operacyjny. :hmm:

raffal92 06.10.2010 15:35

Sory ;D
Dysk(zew): WD 1600BEV
Dysk(wew): WD 200EB
Procek: AMD athlon xp 2200+
System: Win Xp pro sp3

wiem, ze slaby komp, ale lepszego nie potrzebuje ;P

reszty parametrow nie podaje, bo zakladam, ze nie jest istotna ;P

joujoujou 06.10.2010 15:42

Dwuipółcalowa 160ka?

To wygląda na niewydolność prądową portów USB.

Użyj kabelka, który od strony kompa ma 2 wtyczki USB, albo podepnij dysk do zewnętrznego zasilacza i sprawdź, czy problem się powtórzy. :idea:

M@X 06.10.2010 21:12

Athlon 2200+ sugeruje baaardzo starego kompa, wiec wydajnosc pradowa mogla znaczaco spasc przez okres uzytkowania go (mialem tak w poprzednim kompie - pendrive bez problemu, dyski podlaczal i odlaczal non stop). Czas na zmiane zasilacza i obudowy (jesli podpinasz z przodu, a stawiam ze tak), a moze i plyty glownej...

Arepo 06.10.2010 22:35

Proponuję wpiąć najpierw dysk do innego portu USB i sprawdzić czy coś pomogło. Warto wspomnieć, że te dyski często źle działają (lub wcale) z choć trochę dłuższym nieoryginalnym kablem USB, wszystko jest dobrze na tym bardzo krótkim, który dostajemy z dyskiem.

Podłączenie do zasilacza to problem, trzeba by wyciągnąć dysk z obudowy, a ponieważ może się nie udać bez śladów stracimy gwarancję. Można przetestować pomysł zasilania z dwóch portów USB o czym wspomniał już joujoujou, albo podpiąć dysk pod huba z własnym zasilaniem.

Jeśli nic nie pomoże sprawdź jeszcze na innym komputerze.

pozdrawiam

raffal92 07.10.2010 06:13

dziekuje bardzo za pomoc, moze to wina kabelka, ktorego uzywam, jako "przedłużacza", bo nie mam usb z przodu obudowy, spróbuje bez niego :P

Wawelski 07.10.2010 09:30

Moja szklana kula mówi, że dysk chce więcej prądu, niż dostarcza mu komp. Rozwiązanie - podłączenie drugiego kabelka do drugiego gniazdka USB albo podpięcie zasilacza (o ile obudowa obsługuje).

raffal92 07.10.2010 13:06

A ja Ci powiem, ze Twoja szklana kula chyba się myli, podłączylem dysk krótkim kabelkiem do kompa i jest cacy ;D.

yahol 07.10.2010 13:48

Cytat:

Napisany przez raffal92 (Post 1121369)
A ja Ci powiem, ze Twoja szklana kula chyba się myli, podłączylem dysk krótkim kabelkiem do kompa i jest cacy ;D.

Obie szklane kule, mówiły prawdę:
-ze, brak prądu i dodatkowe zasilane potrzebne
-i ze, wymiana kabelka na dobrej jakości,temu dyskowi pomogło na tyle,ze napięcia są prawidłowe.
Wiec nie licytujcie się :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:03.