Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Homebrew (https://forum.cdrinfo.pl/f106/)
-   -   PSXloader / PSXlauncher problem (https://forum.cdrinfo.pl/f106/psxloader-psxlauncher-problem-86882/)

dobrzyn 06.10.2010 21:00

PSXloader / PSXlauncher problem

Czołem magicy.

Mam nieprzerobioną żadnymi Chipami konsolkę PS2 SCPH39003.
nagrałem sobie Free MCBoot'a 1,8b z wszystkimi bajerami,
w tym również z PXSlauncher'em. Wiem że działa tylko do ver.9
ale z tego co wyczytałem moja SCPH39003 to ver.7 więc powino śmigać bez problemowo.

A otóż robiąc wszystko zgodnie z najróżniejszymi opisami jakie tylko udało mi się wyczytać.
Podmieniam oryginalną grę "F.A. Manager PAL" (domowo zrobionym Slide toolem) na kopię np: "Chrono Cross PAL", wciskam X i poza czarnym ekranem nic się nie dzieje.

PXSlauncher po zamienieniu płyt nie zaczyna jej nawet kręcić - bynajmniej tego nie słyszę. A co gorsza - uruchamiając PXSLaunchera, klikam X
mając w napędzie oryginalną grę - ten nie uruchamia mi nawet tego oryginału.

Podobno takie sztuczki można było robić bez launchera - pod Browsherem.
Wchodzę do Browshera, wkładam oryginał PXSowy PAL, pokazuje mi się czarna płytka (PSXDisc) Swapuje na PALową kopię, wciskam X i też nie idzie.
z czego w tym sposobie jak Swapuje kopię z powrotem na oryginał,
to oryginał zaczyna śmigać.

Czy coś pominąłem? Czy może ustawienia lasera są nie takie jak trzeba?

Błagam o pomoc.

Berion 07.10.2010 10:57

Masz zainstalowany FMCB na karcie czy nagrany instalator gdzieś/na coś? To różnica. Podejrzewam, że chodzi Ci o zainstalowany już na karcie pamięci - i tutaj *nie jestem pewien*, ale może będzie konfliktować z tym programem. Nie używałem, więc nie wiem.

Tak samo z metodą swapującą płyty.

Musisz też pamiętać o wielkości TOC obu płyt - oryginału i kopii (oryg. weryfikowana musi być większa od kopii) i regionu konsoli zgodnego z regionem weryfikowanej gry. Skoro chcesz podmienić Chrono Crossa na F.A Managera to CC musi mieć większy TOC od F.A M, obie muszą być NTSC/U (nie ma CC w PAL, nigdy nie wyszedł...) i konsola też NTSC/U.

- - -

Możesz też użyć emulatora PS2PSXe, ale obecnie jest w wersji alpha R168a (brak dźwięku, brak obsługi zmiany płyt, liczne glitche graficzne w większości gier) także raczej nie nadaje się do grania za bardzo. Może pod koniec roku będzie coś sensowniejszego i z GUI (bo na razie samo CLI).

dobrzyn 07.10.2010 17:18

Hey,

ps2psxe mam na pendraku - trochę się z tym bawiłem, ale ostatecznie uruchamia mi te obrazy, ale wiadomo - jeszcze mały niedosyt ;))
(czekam na ver. full - zapowiada się imponująco ;D)

FMCB mam na MC tak jak mówisz - spróbuję jeszcze z ver. na CD i dam znak.

I jeszcze pytanie: TOC mogę rozumieć jako całkowita pojemność płyty?
czyli np: oryginał jest wypalony na 610MB, to kopia musi być mniejsza niż 610MB tak?

Berion 07.10.2010 19:16

Nie ma wersji na CD. FMCB działa wyłącznie z MC. Możesz odpalić instalator FMCB z CD, ale jaki w tym sens to nie wiem.

- - -

W pewnym sensie tak. Mniejszy lub równy.

Oryginalne płyty nie są wypalane tylko tłoczone. Jeśli zrobisz kopię z oryginału to ta kopia jest... ta da, kopią której napęd nie zweryfikuje. Potrzebujesz w napędzie mieć oryginalną płytę czyli PSX CD-ROM. Czarna, teflonowa.

dobrzyn 08.10.2010 11:16

o kurna ... jak do tempaka ;]

Ja to wszystko wiem, że oryginały są tłoczone i wiem jak wyglądają ;]

Tak jak napisałem FMCB mam na MC zainstalowany już i wsio działa poza PSXlauncherem.

Generalnie już zrozumiałem w czym rzecz.
-Konsolę mam w PALu - to raz
-oryginał CD PSX mam w PALu - to dwa
-kopię CD PSX chciałem odpalić w NTFS - ta da....
-i na dodatek oryginał ma 170MB (wytłoczone), a kopia prawie 700MB (wypalone)
tak więc 2 rzeczy które nie pozwolą mi odpalić tej kopi (różnice w TOC, oraz różnica regionu)

zrobię dziś kopię tego oryginału i sprawdzę czy pójdzie,
jak tak, to już będę wiedział jak się w to bawić.

Berion 08.10.2010 12:01

Cytat:

Napisany przez dobrzyn (Post 1121540)
o kurna ... jak do tempaka ;]

Średnia wieku internautów jest z roku na rok coraz bardziej szokująca. Asekuruję się. :D

Aha... i NTSC/U lub NTSC/J, a nie NTFS, który jest systemem plików. :P

dobrzyn 11.10.2010 08:22

/offtop
Za szybko piszę "jednym palcem" ;D
Oczywiście że NTSC - myślimy jedno, mówimy co innego - a kobiety nie potrafią zrozumieć że tak można ;D

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:24.