![]() |
Cytat:
Jedyne obecnie zastosowanie overburningu widzę w przypadku konieczności upchania większej ilości muzyki na Audio CD. :zespol: Oczywiście świadom jestem jakie mogą wystąpić problemy od strony odtwarzacza. :> |
W starszych modelach nagrywarek - tak słyszałem, sam świadkiem nie bylem,- ale widziałem efekt, przy paleniu płyt nadmiarowych, dochodziło do zablokowania wychylenia głowicy lasera w skrajnym położeniu.
Do wysunięcia z prowadnicy raczej nie może dojść z powodu ogranicznika prowadnicy lasera. IMHO - dotyczy to czasów historycznych, płyt nadmiarowych i overburningu. I pytanie retoryczne - na co komu i po co w obecnych czasach overburning? |
[Dla dociekliwych] Wysuwanie lasera z prowadnic w nagrywarce
Pytanie z czystej ciekawości (ostatnio spotkałem się z taka informacją, jako realnie mającą miejsce w jakichś modelach nagrywarki CD-RW):
czy ktoś z forumowiczów spotkał się kiedykolwiek z sytuacją, gdzie podczas przepalania danych powyżej 800MB (chodzi o płyty CD-ROM) doszło do zsunięcia się lasera/wypadnięcia jakiegoś trybika itp. itd.? (nie chce mi się w to wierzyć, gdyż na logikę: średnica płyty jest za każdym razem taka sama - zwiększa się tylko gęstość zapisu... ale być może sie mylę)? |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:19. |