![]() |
Odzyskiwanie danych ze starej płyty vcd
Witam,
mam 7-letnią płytę z filmem VCD z I Komunii Św., którą chciałbym zgrać na dysk. Co prawda odtwarza się na komputerze jako film, niestety nie mogę zgrać jej jako obraz na dysk, ponieważ Ashampoo Burning Studio 2010 się podczas tego procesu zawiesza. Czy jest jakiś sposób na zapisanie tego na dysku? P.S Okazuje się, że nośnik kasetowy jest trwalszy Pozdrawiam. |
a tak zwyczajnie całej płyty się na hdd nie da skopiować?
|
Dlaczego trwalszy? Jeśli się odtwarza, to znaczy że tam jest. A to, że nie chce się przegrać, to może być np. zabezpieczenie przed kopiowaniem tego, który to skręcił. Zacznij od próby przekopiowania w eksplorerze.
|
Gdy próbuję skopiować zawartość płyty na dysk, wyskakuje mi błąd: nie można skopiować CDI_IMAG: nieprawidłowa funkcja ms-dos.
|
Jakim napędem odczytujesz płytę???
IsoBuster lub Cd-Roller do przetestowania czy odczytają:) |
czary2mary, używam dość nowej nagrywarki dvd-rw samsung sh-s223.
Ściągnąłem isobustera, na początku pokazuje się błąd: nie można odczytać z sektora czy jakoś tak. Mam wtedy do wyboru 3 możliwości: pominięcie sektora, zastąpienie wartości losowymi liczbami lub zerami. Co wybrać? Dodam jeszcze, że płyta jest w dobrym stanie, była prawie nieużywana, ale jest stara i słabej jakości. Pozdrawiam. |
Pomiń i zaznacz żeby inne uszkodzone pomijał i już odczyt potrwa długa kilkanaście godzin nawet -ten Samsung jest w sam raz -bardzo dobry odczyt:)
|
Dzięki za pomoc. W najbliższym czasie spróbuję to zrobić i napiszę jakie będą efekty,
Pozdrawiam. |
A nie da sie wyciagnac samego filmu z plyty, po co ci menu(jak jest). Juz nie pamietam jakie rozszerzenie ma vcd ale chyba mpg czy dat i potem przerobic to na avi. Chyba ze kto igle wbil w dobrym miejscu;)
|
loki7777, dzięki wielkie. Zamiast odczytywać sektor po sektorze skopiowałem duży plik dat z filmem i zmieniłem jago rozszerzenie na mpg.
Film bezproblemowo się odtwarza :) P.S Działa też w formacie .avi |
Nie ma za co:) Pozbyles sie tylko menu.reklam ale z tym sobie poradzisz:)
|
Nawet ich nie było... oglądałem kiedyś ten film i nic takiego nie widziałem.
Dziwne, że plik z filmem ma 708 mb, a nie jest jedyny na płycie... |
Cytat:
http://forum.videohelp.com/threads/8...apacity-of-CDs :-) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:32. |