Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   o&o defrag error (https://forum.cdrinfo.pl/f113/o-o-defrag-error-86999/)

Banana Coctail 26.10.2010 18:00

program czy usluga, to wazne rozroznienie.
wizyta w 'uslugach skladowych' bardzo pozadana bedzie i w "menedzerze zadan' powinny byc takie wpisy: ootray i oodcnt od uzytkownika, oodag od systemu.

madzia66 26.10.2010 17:49

ta usluga jest caly czas wlaczona

Banana Coctail 26.10.2010 15:03

wlacz usluge O&O Defrag.

madzia66 26.10.2010 14:59

mam windowsa viste, 14 zainstalowalam i ten sam blad wyskakuje. Co to jest DRM?? Udostepnilam port 50300 i nic.

pali 26.10.2010 13:54

firewall ma, to działa po sieci, zapewne po to aby defragmentować pliki systemowe, których natywny klient win nie rusza, no i w celu zarządzania po TCP/IP siecią komputerów

wyszukałem, że to działa na porcie 50300

a może ten trial ma DRM? heh

mi się jednak wydaje, że te usługi nie są uruchomione poprawnie

BTW Jarsonu, coś tam może dać, ten progs zapewne robi optymalizację, np. częściej używane pliki przesuwa na początek obszaru, porządkuje MFT, pewnie coś kombinuje z plikiem wymiany - ale tak czy siak wiele to nie da

Jarson 26.10.2010 13:46

Odinstaluj, pobierz wersję 14.

Co mają firewall i router do programu działającego lokalnie? :O

BTW - Pali i Sobrus mają rację, w szczególności jeśli masz W7, defragmentacja dodatkowym softem właściwie nic Ci nie da. Jeśli masz dajmy na to XP, to raz na jakiś czas warto coś zrobić, o ile masz bardzo zapchaną partycję systemową i często coś na niej zmieniasz.

madzia66 26.10.2010 13:19

firewall na pewno nie blokuje bo sprawdzalam, nawet wylaczalam firewalla, a czy problem moze to byc przez router?

sobrus 26.10.2010 11:11

Vista i 7 automatycznie defragmentuja w tle (o ile fragmenty sa mniejsze niż 64MB).
Człowiek nawet tego nie widzi. Nie warto w ogóle zawracać sobie tym głowy.
Dzieje sie to w niskim priorytecie I/O także jest całkowicie nieodczuwalne i nie warto tego wyłączać.

pali 26.10.2010 11:03

Albo nie jest uruchomiony albo masz jakiś problem z siecią, firewall go blokuje, dodaj do wyjątków firewalla.

A najlepiej wywal go.
Na NTFS defragmentacja daje bardzo mało. Jedyne co warto zdefragmentować, to plik wymiany, a ten program faktycznie to potrafi.
Jednak moim zdaniem lepiej dać statyczny plik wymiany na osobną partycję, co załatwia problem fragmentacji.

madzia66 26.10.2010 09:40

o&o defrag error

witam wszystkich
Mam taki mały problem ktorego nie umiem sama rozwiazac. zainstalowalam wersje demowa programu o&o defrag 12 i przy uruchomianiu programu pokazuje mi sie nastepujący bład:

Connection error:
the connection to o&o defrag agent could not be estabilished. Possibly, the o&o defrag service has not been started. You can manually start it using the windows services management.
an attempt was made to acces a socet in a way forbidden by it access permissions (10013).

czy ktos z Was wiem jak ten blad naprawic. program w usługach jest zalaczony. z gory dziekuje i pozdrawiam

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:02.