![]() |
System nie widzi nowego dysku HD103sj
Kupiłem dziś nowy dysk i podłączyłem go do komputera. W biosie dysk jest widziany ale Windows go nie widzi (ani menadżer urządzeń ani zarządzanie dyskami) więc nie mogę go zainicjalizować. Czy ktoś wie jak sobie z tym problemem poradzić?
Działam na Windows 7 x64 pro, płyta główna to MSI k9n platinum. |
Czy plyta ma kontroler Sata II? Jezeli nie to musisz dysk podlaczyc do kompa z sataII i za pomoca estool zmienic tryb pracy dysku. Wtedy wykryje.
Edit: Plyta niby posiada sataII. W BIOSie jest ustawione na AHCI czy IDE i jak ze sterownikami? Probowales innych zlaczy sata? Moze po prostu dysk jest padniety. |
Próbowałem innych złączy i działają, bios wykrywa dysk więc raczej nie jest padnięty no a poza tym dysk jest nówka sztuka ze sklepu.
Gdzie sprawdzić to AHCI/IDE? |
AHCI/IDE sie ustawia w BIOSie. A to ze nowka ze sklepu o niczym nie swiadczy.
Jezeli masz sterowniki do kontorolera zainstalowane to mozesz go (kontroler) w menedzerze urzadzen odinstalowac i wykonac restart. Masz jak sprawdzic dysk w innym komputerze? Jakis mostek SATA-USB (IMHO rewelacyjna rzecz)? |
Dysk poszedł na gwarancję - nawet przy instalacji Win 7 gdy dysk jest sam system go nie widzi.
|
A ustawienia AHCI w koncu sprawdziles
|
Cytat:
@Promek czytaj ze zrozumieniem - dysk sobie poszedł na gwarancję, i pewnie z niej wróci ... ;) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:34. |