Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Homebrew (https://forum.cdrinfo.pl/f106/)
-   -   Jak uruchamiac automatycznie programy z memorki (https://forum.cdrinfo.pl/f106/jak-uruchamiac-automatycznie-programy-memorki-87083/)

wojtix099 07.11.2010 11:05

Jak uruchamiac automatycznie programy z memorki

Witam,
Mam następujący problem,
nie mogę uruchomić programów z karty pamięci do PS2

Czy mógłby ktoś mi napisać co i jak muszę zrobić zeby program SMS.elf uruchamiał mi się automatycznie luk z jakąś kombinacją klawiszy ?

dane ps2
console: scph-90004
browser: 1.40
cd player 2.00
ps driver 2.00
dvd player 3.11E

Konsola jest przerobiona.
Ma chyba ten czip: MODBO760

Proszę nie mówcie tylko że google nie gryzie itd bo szukałem i znalazlem ale te poradniki mi nie pomogły.

Proszę o pomoc.

Berion 07.11.2010 12:44

DEV1 albo instalacja FMCB.

>> http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/P...q/strona15.php

Senio998 02.02.2012 22:59

Trochę odkopię temat, ale postaram się podaj tyle szczegółów, na ile to możliwe.
Mam konsolę SCPH-39004 przerobioną chipem, lecz problem w tym, że nie wiem jakim.
A chciałbym odpalać uLaunchElfa i SMS z Memorki. Korzystałem z poradnika z Dev. ale trochę inaczej, zamiast płyty użyłem pendrive, bo na płycie mam nagrany obraz uLaunchElf 4.12v i śmiga aż miło, pendrive działa, navet save przerzucałem i działają, tylko chce programy z memorki włączać, a FMCB nie chcę instalować, bo ESR (chyba to) gryzie się z chipem i gry bez patcha mi nie odpalają, a bez FMCB gry działają aż miło. Proszę o wszelką dostępną pomoc, jeżeli nie uda się rozwikłać problemu, no to trudno, przecież nikt za to nie zabije, a to takie pilne nie jest, ale miło by było odpalać muzykę z pendrive i zrzucać save bez użycia płyty z uLauchElfem. Pozdrawiam !

Berion 02.02.2012 23:15

Nie dowiesz się bez rozbierania konsoli jakiego masz modchipa. Jeśli chcesz tego uniknąć to sprawdzaj po kolei ścieżki do pliku na karcie.

Najlepszym rozwiązaniem jest jednak FMCB, z którym kartę możesz wkładać np. po zabootowaniu gry (domyślam się, że masz jedną kartę pamięci).

Senio998 03.02.2012 10:14

ze sprawdzeniem ścieżki mógłbyś mi wyjaśnić? Zrozumiałem tyle że mam wejść na mc0:\ i dalej już nie wiem :D. tak, tylko jedna memorka u mnie na stanie :). jasnowidz Kurde :)

Berion 03.02.2012 10:37

Masz wgrać sobie program, który chcesz użyć do DEV1 pod różne ścieżki, ponieważ różne modchipy różnych używają.

Ściągnij ELF-Packa i tam są gotowe *.psu. Przeczytaj readme bo z jednym trzeba pokombinować. Jedne modchipy oczekują wciśnięcia R1, inne trójkąta itd. przy starcie. Także czeka Cie nieciekawe popołudnie. ;)

Senio998 03.02.2012 16:21

Moja skleroza :) Wybacz Berion, nie napisałem, że już testowałem paczuszkę z *.psu. ani Ripper2 ani Ripper3 nie ruszył. SWAPa nie próbowałem, bo "szkoda sensu" :D
Nieciekawy wieczór to wczoraj mi minął. Podejrzewam, że mam jeszcze innego modchipa, no ale cóż, nie da się zrobić, to płakać nie będziemy ;) Najwyżej alternatywa pozostaje, głośniki w pokoju 2.1 i jack do telefonu ;) a save jak się zachce to się wtedy wrzuci z płytki przygotowanej z uLE ;) Także dzięki wielkie za szczere chęci w pomocy ;) pozdrawiam.

edit: albo jak mówisz. freemcboot i wyjęcie MC przed BOOTowaniem gry. ale czy się nie porysują styki na MC ? nie wyrobią się ?

Berion 04.02.2012 00:40

Nie licząc swapa, którego oczywiście sprawdzać nie ma sensu to są trzy "metody" i każdą należy spróbować z każdym przyciskiem, przede wszystkim R1, L1 i trójkątem. Twój modchip równie dobrze może nie obsługiwać DEV1.

- - -

Ano będą się wyrabiać - słuszna uwaga. Ja używam klocka lego bowiem miałem ten pech że mnie wyrobiły się zacznie szybciej i bez takiego cudowania. ;]

Różni ludzie mają różne potrzeby i dla mnie wygodniej jest użyć FMCB albo odpalić coś z USB. Ostatecznie z PS2CD/DVD-ROM.

Senio998 04.02.2012 11:21

Dobra, to cd/dvd mi pozostaje ;] tylko z save'ami się będę bawić, a muzyka nie jest tak ważna na ps2. Być może że mój modchip nie obsługuje DEV1, bo dusiłem przy każdej opcji R1, L1 i trójkąt i żadnego skutku. Dzięki wielkie za zainteresowanie i wszelaką pomoc, mam nadzieje, że każdy mający taki sam problem, zajrzy tu, a nie będzie zakładać drugiego tematu. Pozdrawiam i dziękuje. ;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:41.