Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   [Linux] - wybór playera Audio ...hm... (https://forum.cdrinfo.pl/f113/linux-wybor-playera-audio-hm-87117/)

M@X 14.11.2010 10:04

Nie wiem jak zachowuje sie "dzwiek wypuszczony przez USB", bo znam tylko coaxial, optyk i HDMI, ale stawiam ze mimo wszystko niestety jest on poddany jakiejs wstepnej obrobce... :-/

Jabba the Hutt 14.11.2010 00:34

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1128173)
Z ciekawosci - nie wypuszczasz przypadkiem dzwieku przez optyk do amplitunera? Bo jesli tak to roznica w jakosci odtwarzanego dzwieku bedzie zadna - wszystkim zajmie sie DAC amplitunera, a programowy odtwarzacz bedzie w sumie sluzyl jedynie za interfejs obslugi biblioteki.

Wypuszczam dĽwięk na DAC Beresford po USB. Z DACa na wzmacniacz NADa.

M@X 13.11.2010 21:20

Z ciekawosci - nie wypuszczasz przypadkiem dzwieku przez optyk do amplitunera? Bo jesli tak to roznica w jakosci odtwarzanego dzwieku bedzie zadna - wszystkim zajmie sie DAC amplitunera, a programowy odtwarzacz bedzie w sumie sluzyl jedynie za interfejs obslugi biblioteki.

SpeedFreaK 13.11.2010 20:42

Jak jeszcze miałem linuxa, to używałem Amarok'a (pod KDE 4.x). Działał spoko :)

pali 13.11.2010 09:28

Nie używam linuksa na desktopie, ale mniej więcej orientuję się w rozwoju zabawek dla tego systemu i nie wierzę, aby było cokolwiek godnego uwagi oprócz mplayer czy jego forków. Reszta to strata czasu.
Co najwyżej która¶ w miarę stabilna nakładka GUI na mplayer.

Berion 12.11.2010 14:24

Ja dalej używam Foobara, czy przechodzi jak±¶ konwersję to nie wiem, raczej nie (choć moje ucho jest siermiężne ;p).

M@X 12.11.2010 11:48

Songbird...?

Jabba the Hutt 12.11.2010 09:17

[Linux] - wybór playera Audio ...hm...

Witam !

Od jakiego¶ czasu używam Linuxa Ubuntu 10.04 na nettopie Acer Revo 3610 (Atom plus ION). Zdecydowałem się na to bo system jest za free. Konfiguracja jako¶ poszła, bo załatwił mi to ekspert :) . Ale do rzeczy. Męczę się z wyborem playera do plików FLAC i MP3. W Windows XP używałem Winampa, w Windows 7 przeszedłem na Foobara. Obecnie opartego na designie Dark One. W Linuxie mam problem z wyborem playera. Zainstalowane mam Audacious GTKUi, Banshee, Aqualung, Exaile, Rhytmbox, a ostatnio Amarok (chociaż mam GNOME a nie KDE).

W sumie Amarok jest niezły choć podobno pod GNOME robi numery. Chciałbym po pierwsze spytać :
- jaki player Wy używacie i doradzacie ? Dla mnie powinien mieć obsługę playlist, jakich¶ wtyczek. Foobar ma sporo wtyczek.
- czy warto instalować Wine tylko po to,żeby uruchomić pod Ubuntu Foobara ? Jak jest wtedy z odtwarzaniem dĽwięku ? Czy sygnał nie przechodzi przez zbyt wiele "konwersji" systemowych ?
po drugie co do Amaroka :
- jak ustawić w nim takie bajery jak płynne przechodzenie jednego utworu w drugi (to chyba crossover), jak sprawić by wy¶wietlał okładki (foobar potrzebuje do tego pliku folder JPG) zawarte w katalogu z dan± płyt± ?

DĽwięk wypuszczam po USB na DACa Beresford (przetwornik D/A).

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:55.